Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom cuketové špeciality: Tatarák, chlpaté guľôčky a cuketová baba

Tejto zeleniny sa určite nedá prejesť.

(Zdroj: stock adobe)

Cuketová baba

Potrebujeme: pol kila cukety bez jadierok, 2 mrkvy, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 3 vajíčka, 150 g polohrubej múky, kúsok anglickej slaniny, tvrdý syr, majoránku, soľ, mleté čierne korenie, maslo a strúhanku na vysypanie plechu

Postup: Cuketu umyjeme, odrežeme konce a pozdĺžne ju rozdelíme na polovice. Lyžicou vydlabeme jadierka a nastrúhame ju nahrubo. Do misky k cukete potom postupne pridáme najemno nastrúhanú cibuľu aj tvrdý syr a pretlačený cesnak. Anglickú slaninu nakrájame na maličké kúsky a pridáme tiež do misky, rovnako ako múku a vajcia. Všetko dobre ochutíme a premiešame. Formu alebo plech s vyššími okrajmi potrieme maslom, vysypeme strúhankou a vylejeme tam cuketové cesto. Vrch urovnáme, dáme naň ešte zopár kúskov masla a dáme piecť do rúry nastavenej na miernu teplotu, kým nebude vrch baby zlatistý.

Skryť Vypnúť reklamu

Chlpaté cuketové guľky

Potrebujeme: stredne veľkú cuketu, syr ementál, mleté ovsené vločky, 2-3 vajíčka, 3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, oregano, cca 3 PL nasekaných lístkov mäty

Postup: Cuketu umyjeme a máme už staršiu cuketu, ktorá má veľké jadierka, vydlabeme ju. Postrúhame nahrubo aj so šupkou a zmiešame s najemno postrúhaným syrom, vajíčkami, vločkami, pretlačeným cesnakom, bylinkami, korením a soľou.

Z cesta odoberáme kúsky, ktoré vyformujeme na guľôčky a tie ešte pováľame v nastrúhanom syre. Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom a upečieme.

Cuketový tatarák

Potrebujeme: väčšiu cuketu, 1 cibuľu, maslo, 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku cca lyžicu kečupu a asi lyžicu horčice, sójovú omáčku, štipku čili

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Umytú a koncov aj dužiny zbavenú cuketu nastrúhame, dáme do misky a posolíme ju, aby pustila vodu.
Zatiaľ si najemno nakrájame cibuľu a osmažíme ju v panvici na roztopenom masle. Potom k nej pridáme nasekaný cesnak a cibuľový základ potom odstavíme mimo plameňa a posypeme ho červenou paprikou. Dobre premiešame a pridáme vyžmýkanú nastrúhanú cuketu. Podusíme ju tak, aby ešte zostala trochu chrumkavá a potom ju dochutíme kečupom, horčicou, sójovkou a čili. Premiešame a odstavíme. Konzumovať sa môže teplá aj studená, s čerstvým chlebíkom aj na hrianke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 737
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 843
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 621
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 661
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 498
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 521
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 359
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 262
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 119
  10. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 104
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop