Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom dobroty z broskýň: Smotanový koláč, lahodný likér, lekvár bez cukru

Zlatisté ovocie vonia letom.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Broskyňový koláč so smotanou

Potrebujeme na cesto: 80 g hladkej múky, 60 g hrubej múky, 80 g práškového cukru,

125 g masla. Na plnku: 200 g kyslej smotany, 2 PL práškového cukru, broskyne nakrájané na plátky, hrsť drobného ovocia na spestrenie – napríklad čučoriedky alebo ríbezle, nastrúhanú kôru z ½ citróna

Postup: Z oboch druhov múky, cukru a masla vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy, popicháme ho vidličkou a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Chrumkavé cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a natrieme ju na cesto, vrch ozdobíme ovocím a ešte necháme stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Broskyňový lekvár

Potrebujeme: 500 g očistených a odkôstkovaných broskýň, 400 ml multivitamínového džúsu, 2 malé lyžičky kyseliny citrónovej, 2 balíčky želírovacieho cukru so stéviou

Postup: Broskyne nakrájame na čo najdrobnejšie a dáme do hrnca. Prilejeme džús, pridáme ja všetky ostatné suroviny a dáme na sporák. Keď začne zmes vrieť, za stáleho miešania ju takto povaríme asi 10 minút. Keď urobíme skúšku tuhnutia na tanieriku a už zbadáme, že má po zatuhnutí vhodnú konzistenciu, pozbierame penu a lekvár rozdelíme do čistých pohárov.

Poháre zatvoríme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Broskyňový likér

Potrebujeme: 1 kg broskýň, 100 g cukru, 100 g medu, 750 ml vody, trochu koriandrových semienok, 1 liter čistého alkoholu

Postup: Vodu povaríme s medom tak, aby sa nám tekutina zredukovala na medový sirup.

Skryť Vypnúť reklamu

Umyté a osušené broskyne nakrájame na mesiačiky a dáme do veľkej sklenenej nádoby. Asi 5 broskyňových kôstok rozdrvíme tĺčikom a pridáme ich k broskyniam. Prisypeme asi lyžicu koriandrových semienok, premiešame a zalejeme medovým sirupom a napokon aj alkoholom.

Uzatvérime a necháme asi 14 dní odležať.

Potom likér precedíme a rozdelíme do fliaš a ešte odložíme na niekoľko týždňov, výborný bude napríklad na Vianoce.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

6 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop