Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom lečo: Pravé maďarské, tradičné ako od babky alebo s cuketou

K letu táto pochúťka naozaj patrí.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Originálne maďarské lečo

Potrebujeme: ½ kg papriky, 250 g zrelých paradajok, 250 g cibule, 100-gramový kúsok slaniny, 200 g údenej klobásy, bravčovú masť, 1,5 lyžice sladkej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ich do rozohriatej panvice s trochou bravčovej masti, prípadne oleja. Keď sa slanina spraží, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a chvíľku ju restujeme. Keď začne chytať zlatistú farbu posypeme ju červenou paprikou. Stále miešame, aby sa paprika nepripálila a nezhorkla. Potom pridáme na prúžky nakrájanú papriku a orestujeme ju.

Skryť Vypnúť reklamu

Paradajky sparíme vriacou vodou a hneď ich schladíme, aby sme ich mohli ľahšie zbaviť šupky. Potom ich pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k paprikám. Osolíme, okoreníme, zakryjeme a na miernom ohni za občasného miešania dusíme, kým papriky trochu nezmäknú.

Zatiaľ nakrájame na kolieska údenú slaninu a pridáme ju do leča na záver, len na pár minút, aby sa prehriala a pustila chuť. Panvicu už nezakrývame, aby sa odparila tekutina a zredukujeme tak tekutinu, maďarské lečo nemá mať vodnatú konzistenciu.

Lečo na zimu ako z babkinej špajze

Potrebujeme. 3 kg paradajok, 2 kg papriky, 1 kg cibule, cca 2 PL soli, mletú červenú papriku, 2 dl oleja

Postup: Umytú a očistenú zeleninu nakrájame. Cibuľu a paradajky nakrájame na polkolieska, papriku na kocky alebo na pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Do väčšieho hrnca dáme olej a keď sa zohreje, vsypeme do hrnca cibuľu. Dobre ju orestujeme a keď o čosi zmäkne, pridáme k nej papriku. Osolíme ju a opražíme. Potom prilejeme asi 3 dl vody a dusíme pod pokrievkou za priebežného miešania, až kým paprika nezmäkne.

Potom pridáme do leča paradajky, všetko premiešame a dusíme, kým nepustia šťavu. Do pohára dáme asi 1 dl vody a v nej rozpustíme červenú papriku, aby nemala hrudky. Paprikovú zmes vlejeme do leča, premiešame a dusíme ešte asi 15 minút.

Hotové lečo rozdelíme do zaváraninových fliaš, ktoré uzavrieme a poukladáme na plech s vyššími okrajmi, do ktorého potom nalejeme vodu. Dáme ho cca na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Potom poháre vyberieme, poukladáme hore dnom na utierku a zabalíme do deky až do druhého dňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Lečo s cuketou

Potrebujeme: 1 kg papriky, 150 g cibule, 3 strúčiky cesnaku, 500 g cukety, 500 ml zrelých paradajok, 4 vajíčka, údenú klobásu, olej, soľ, korenie

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme nasekaný cesnak a na kolieska nakrájanú klobásu. Prisypeme očistenú a pásiky nakrájanú papriku a nakrájanú cuketu. Osolíme, okoreníme a prikryté dusíme asi 5 minút. Potom pridáme šupiek zbavené a nakrájané paradajky, premiešame a dusíme ešte asi 7 minút. Potom pridáme vajíčka, podľa potreby dochutíme a ešte krátko podusíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 085
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 354
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 978
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 013
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 640
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 427
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 603
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 490
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 341
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

30m
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

1 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

20 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

2 h
Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

10 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop