Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom lečo: Pravé maďarské, tradičné ako od babky alebo s cuketou

K letu táto pochúťka naozaj patrí.

(Zdroj: stock adobe)

Originálne maďarské lečo

Potrebujeme: ½ kg papriky, 250 g zrelých paradajok, 250 g cibule, 100-gramový kúsok slaniny, 200 g údenej klobásy, bravčovú masť, 1,5 lyžice sladkej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ich do rozohriatej panvice s trochou bravčovej masti, prípadne oleja. Keď sa slanina spraží, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a chvíľku ju restujeme. Keď začne chytať zlatistú farbu posypeme ju červenou paprikou. Stále miešame, aby sa paprika nepripálila a nezhorkla. Potom pridáme na prúžky nakrájanú papriku a orestujeme ju.

Skryť Vypnúť reklamu

Paradajky sparíme vriacou vodou a hneď ich schladíme, aby sme ich mohli ľahšie zbaviť šupky. Potom ich pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k paprikám. Osolíme, okoreníme, zakryjeme a na miernom ohni za občasného miešania dusíme, kým papriky trochu nezmäknú.

Zatiaľ nakrájame na kolieska údenú slaninu a pridáme ju do leča na záver, len na pár minút, aby sa prehriala a pustila chuť. Panvicu už nezakrývame, aby sa odparila tekutina a zredukujeme tak tekutinu, maďarské lečo nemá mať vodnatú konzistenciu.

Lečo na zimu ako z babkinej špajze

Potrebujeme. 3 kg paradajok, 2 kg papriky, 1 kg cibule, cca 2 PL soli, mletú červenú papriku, 2 dl oleja

Postup: Umytú a očistenú zeleninu nakrájame. Cibuľu a paradajky nakrájame na polkolieska, papriku na kocky alebo na pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Do väčšieho hrnca dáme olej a keď sa zohreje, vsypeme do hrnca cibuľu. Dobre ju orestujeme a keď o čosi zmäkne, pridáme k nej papriku. Osolíme ju a opražíme. Potom prilejeme asi 3 dl vody a dusíme pod pokrievkou za priebežného miešania, až kým paprika nezmäkne.

Potom pridáme do leča paradajky, všetko premiešame a dusíme, kým nepustia šťavu. Do pohára dáme asi 1 dl vody a v nej rozpustíme červenú papriku, aby nemala hrudky. Paprikovú zmes vlejeme do leča, premiešame a dusíme ešte asi 15 minút.

Hotové lečo rozdelíme do zaváraninových fliaš, ktoré uzavrieme a poukladáme na plech s vyššími okrajmi, do ktorého potom nalejeme vodu. Dáme ho cca na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Potom poháre vyberieme, poukladáme hore dnom na utierku a zabalíme do deky až do druhého dňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Lečo s cuketou

Potrebujeme: 1 kg papriky, 150 g cibule, 3 strúčiky cesnaku, 500 g cukety, 500 ml zrelých paradajok, 4 vajíčka, údenú klobásu, olej, soľ, korenie

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme nasekaný cesnak a na kolieska nakrájanú klobásu. Prisypeme očistenú a pásiky nakrájanú papriku a nakrájanú cuketu. Osolíme, okoreníme a prikryté dusíme asi 5 minút. Potom pridáme šupiek zbavené a nakrájané paradajky, premiešame a dusíme ešte asi 7 minút. Potom pridáme vajíčka, podľa potreby dochutíme a ešte krátko podusíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  5. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  6. Home (ale aj) Office
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 190
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 589
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 736
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 655
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 592
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 006
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 770
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 748
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 656
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.

Warholovo múzeum zrekonštruujú, na úrad župy prišli prvé peniaze

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur schválila ešte bývalá vláda.

Slávne múzeum v Medzilaborciach sa dočká rekonštrukcie.

Covid-19 má na Slovensku ďalších 290 ľudí, na východe 49

Na Slovensku sa v piatok urobilo sa 5750 testov.

Ilustračné.

Riadila MS v hokeji aj firmu po Vadalovi, kandidovala za „Paškových chlapcov“

Nová šéfka hokejových klubov Aneta Büdi má i zmluvu s Košicami.

Aneta Büdi sa stala riaditeľkou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ivan Mikloš v relácii Rozhovory ZKH.
Peter Sagan na ilustračnej fotografii počas časovky.
Premiér Igor Matovič.
Píše Fedor Gál

Zvláštny rok ten dvetisícdvadsať (píše Fedor Gál)

V krízových situáciách som sa cítil vždy pomerne dobre.

Fedor Gál.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop