Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Kotlety na červenom víne, chrumkavá cuketová polievka, cheesecake

Inšpirácia na letné nedeľné menu.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chrumkavá cuketová polievka

Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 4 zemiaky, lyžicu hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, maslo, olej, soľ, oregano, muškátový oriešok, čierne korenie. Na posýpku: cca 10 bazalkových listov, slané krekuy

Potup: V hrnci zohrejeme kus masla s trochou oleja a orestujeme na ňom očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Osolíme ich, okoreníme a potom ich posypeme hladkou múkou, zarestujeme ju a podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.

Keď zemiaky zmäknú, pridáme k nim nastrúhanú cuketu a povaríme, kým všetko nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme, vlejeme smotanu a podľa potreby dochutíme.

SkryťVypnúť reklamu

Bazalkové lístky dáme do mixéra, pridáme nalámané slané krekry a spolu to rozmixujeme. Polievku naberieme do tanierom a pred samotným jedením ju posypeme bazalkovými krekrami a najemno nasekanou jarnou cibuľkou.

Kotlety s omáčkou z červeného vína

Potrebujeme: 1/4 š a 2 PL extra panenského olivového oleja, 4 vetvičky tymianu, 1 strúčik nahrubo nakrájaného cesnaku, 4 kusy 340-gramovových teľacích kotliet s kosťou, 2 š červeného vína (napríklad Cabernet Sauvignon), 2 veľké najemno nakrájané šalotky, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 2 š hovädzieho vývaru, soľ a mleté čierne korenie, zemiakové pyré na podávanie

Postup: Vo veľkej plytkej nádobe zmiešame štvrtinu šálky olivového oleja s tymianovými vetvičkami a cesnakom. Vo vzniknutej marináde obalíme kotlety a necháme ich cez noc odležať v chladničke. V stredne veľkej rajnici zmiešame víno s polovicou šalotiek a necháme variť, kým sa víno nezredukuje na štvrtinu pôvodného objemu, čo by malo trvať asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme zvyšnú šalotku a na stredne veľkom ohni varíme dozlatista. Následne pomaly vmiešame múku, po ktorej prilejeme vývar. Miešame, kým zmes nie je hladká, potom dáme plameň na maximum a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Do zmesi prilejeme zredukované víno a na malom ohni necháme variť asi 30 minút. Hotovú omáčku precedíme a ochutíme soľou a korením.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Vo veľkej liatinovej panvici zahrejeme zvyšný olivový olej. Kotlety vyberieme z chladničky, tymian z marinády vyhodíme a cesnak zoškrabeme dole. Mäso posolíme, okoreníme, preložíme do rozohriatej panvice a opečieme dozlatista z oboch strán asi po 3 minúty. Panvicu preložíme do rúry a mäso necháme piecť ešte asi 10 minút, v polovici procesu ho otočíme. Hotové mäso servírujeme poliate omáčkou so zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: foodandwine.com

Čučoriedkový cheesecake Adriany Polákovej

Potrebujeme: 3 balíky sušienok (výborne sa hodia Indiánky), 3 PL zmäknutého masla, 500 g mascarpone, 250 ml šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, 100 g práškového cukru, 2 PL hladkej múky. Na čučoriedkovú polevu: 3 hrnčeky čučoriedok, 3 PL hnedého cukru, 1 PL solamylu,

Postup: Sušienky rozdrvíme a zmiešame maslom. Natlačíme ich do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Zatiaľ si vymiešame mascarpone, smotanu, vajíčka, cukor a hladkú múku, zmes vylejeme na sušienkový základ a dáme piecť do rúry, pri teplote 180 stupňov by malo stačiť 40 minút.

Hrnček čučoriedok poukladáme na upečený koláč. Dva hrnčeky čučoriedok dáme do hrnca, pridáme cukor a rozvaríme ich. Potom zmes precedíme, do šťavy vmiešame solamyl a ešte krátko povaríme a polevu vylejeme na pripravený koláč s čučoriedkami. Necháme cez noc stuhnúť v chlade.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu