Korzár logo Korzár
Piatok, 2. október, 2020 | Meniny má LevoslavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kotlety na červenom víne, chrumkavá cuketová polievka, cheesecake

Inšpirácia na letné nedeľné menu.

(Zdroj: stock adobe)

Chrumkavá cuketová polievka

Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 4 zemiaky, lyžicu hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, maslo, olej, soľ, oregano, muškátový oriešok, čierne korenie. Na posýpku: cca 10 bazalkových listov, slané krekuy

Potup: V hrnci zohrejeme kus masla s trochou oleja a orestujeme na ňom očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Osolíme ich, okoreníme a potom ich posypeme hladkou múkou, zarestujeme ju a podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.

Keď zemiaky zmäknú, pridáme k nim nastrúhanú cuketu a povaríme, kým všetko nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme, vlejeme smotanu a podľa potreby dochutíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Bazalkové lístky dáme do mixéra, pridáme nalámané slané krekry a spolu to rozmixujeme. Polievku naberieme do tanierom a pred samotným jedením ju posypeme bazalkovými krekrami a najemno nasekanou jarnou cibuľkou.

Kotlety s omáčkou z červeného vína

Potrebujeme: 1/4 š a 2 PL extra panenského olivového oleja, 4 vetvičky tymianu, 1 strúčik nahrubo nakrájaného cesnaku, 4 kusy 340-gramovových teľacích kotliet s kosťou, 2 š červeného vína (napríklad Cabernet Sauvignon), 2 veľké najemno nakrájané šalotky, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 2 š hovädzieho vývaru, soľ a mleté čierne korenie, zemiakové pyré na podávanie

Postup: Vo veľkej plytkej nádobe zmiešame štvrtinu šálky olivového oleja s tymianovými vetvičkami a cesnakom. Vo vzniknutej marináde obalíme kotlety a necháme ich cez noc odležať v chladničke. V stredne veľkej rajnici zmiešame víno s polovicou šalotiek a necháme variť, kým sa víno nezredukuje na štvrtinu pôvodného objemu, čo by malo trvať asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme zvyšnú šalotku a na stredne veľkom ohni varíme dozlatista. Následne pomaly vmiešame múku, po ktorej prilejeme vývar. Miešame, kým zmes nie je hladká, potom dáme plameň na maximum a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Do zmesi prilejeme zredukované víno a na malom ohni necháme variť asi 30 minút. Hotovú omáčku precedíme a ochutíme soľou a korením.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Vo veľkej liatinovej panvici zahrejeme zvyšný olivový olej. Kotlety vyberieme z chladničky, tymian z marinády vyhodíme a cesnak zoškrabeme dole. Mäso posolíme, okoreníme, preložíme do rozohriatej panvice a opečieme dozlatista z oboch strán asi po 3 minúty. Panvicu preložíme do rúry a mäso necháme piecť ešte asi 10 minút, v polovici procesu ho otočíme. Hotové mäso servírujeme poliate omáčkou so zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: foodandwine.com

Čučoriedkový cheesecake Adriany Polákovej

Potrebujeme: 3 balíky sušienok (výborne sa hodia Indiánky), 3 PL zmäknutého masla, 500 g mascarpone, 250 ml šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, 100 g práškového cukru, 2 PL hladkej múky. Na čučoriedkovú polevu: 3 hrnčeky čučoriedok, 3 PL hnedého cukru, 1 PL solamylu,

Postup: Sušienky rozdrvíme a zmiešame maslom. Natlačíme ich do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Zatiaľ si vymiešame mascarpone, smotanu, vajíčka, cukor a hladkú múku, zmes vylejeme na sušienkový základ a dáme piecť do rúry, pri teplote 180 stupňov by malo stačiť 40 minút.

Hrnček čučoriedok poukladáme na upečený koláč. Dva hrnčeky čučoriedok dáme do hrnca, pridáme cukor a rozvaríme ich. Potom zmes precedíme, do šťavy vmiešame solamyl a ešte krátko povaríme a polevu vylejeme na pripravený koláč s čučoriedkami. Necháme cez noc stuhnúť v chlade.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  2. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  3. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  4. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  6. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  7. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  8. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  9. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  10. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  1. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  2. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  3. Blíži sa chrípková sezóna: Ako ju odlíšiť od Covid-19?
  4. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  5. Najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku má Orange
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  7. Káva – odhaľte všetky jej neznáme
  8. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  9. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  10. Na reštaurácie a hotely sa valí druhá vlna pandémie
  1. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 27 893
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 23 496
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 20 479
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 18 883
  5. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom) 12 018
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 11 419
  7. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach 11 321
  8. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test) 11 123
  9. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 10 387
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 842
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Druhá vlna koronavírusu sa stupňuje: V Košiciach vyčlenili sto lôžok

Spotreba ochranných pomôcok dosahuje desaťtisícové hranice.

Za pár dní na novom veľkokapacitnom odberovom mieste v Košiciach otestovali už viac než 1 700 ľudí.

V parku spílili stromy. Košičan: Nerozumiem, komu mohli prekážať

Išlo o invázne dreviny, vysvetlila Marta Popríková zo Správy mestskej zelene.

Podľa starostu Ténaia i poslanca Rovinského je v Košiciach nevyhnutná postupná obnova zelene.

Saudek o prešovskej výstave: Výber som urobil dôsledne, aby nikoho neurazil

Korona posunula vernisáž a zabránila autorovi prísť.

V Prešove otvorili výstavu svetoznámeho fotografa Jana Saudka.

V odkaliskách na Spiši sú tony nebezpečnej ortuti a ťažkých kovov

Slovenský ochranársky snem vyzýva na riešenie envirozáťaží. Má podporu ministra.

Odklalisko pri Rudňanoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V Rooseveltovej nemocnici ordinovali lekári nakazení Covidom, ktorí však nemali príznaky.
Dobré ráno

Dobre ráno: Interrupčnú tabletku nemáme kvôli ideológii. Veda hovorí jasne

Prečo ju používajú všetky západné krajiny v EÚ a Slovensko nie?

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovičova melodráma pandémiu neporazí

Populizmus počas pandémie je zdrojom chaosu, ak nie priameho ohrozenia zdravia obyvateľstva.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Momentka zo zápasu Hapoel Beer Ševa - Viktoria Plzeň.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop