Paštrnáková polievka
Potrebujeme: cca ½ kg paštrnáku, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, zeleninový vývar, trochu koriandru, mletej rasce, muškátového orieška aj kurkumy, soľ, mleté čierne korenie, maslo, petržlenovú vňať
Postup: Očistený paštrnák aj mrkvu pokrájame na hrubšie kolieska alebo kocky a dáme ich na plech vystlaný papierom. Posypeme koreninami a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na 20 minút.
Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju v polievkovom hrnci na masle. Pridáme pečený paštrnák s mrkvou, prilejeme asi pol litra vývaru a polievku rozmixujeme. Zvyšok vývaru prilievame podľa potreby, aby sme získali primerane hustú polievku.
Dochutíme ju soľou, korením, prípadne inými koreninami, necháme prevrieť a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
Karfiolová polievka s kešu orieškami
Potrebujeme: hlávku karfiolu, maslo, hladkú múku, sladkú smotanu, zeleninový bujón, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, olej, 100 g nesolených kešu orieškov, 1 vaječný žĺtok, petržlenovú vňať
Postup: V polievkovom hrnci roztopíme trochu masla s olejom, prisypeme asi lyžicu múky a urobíme zápražku. Prilejeme vodu a metličkou rozšľaháme prípadné hrudky.
Do vody pridáme očistený a na ružičky rozobratý karfiol, trochu osolíme a varíme kým nezmäkne. Pridáme bujón aj koreniny a necháme prevrieť.
Na suchej panvici orestujeme trochu posekané oriešky, kto má rád pikantné, môže k nim pridať aj trochu čili papričky.
Približne v 1,5 dl smotany rozšľaháme vaječný žĺtok a vlejeme ho do polievky, necháme krátko prevariť a odstavíme. Polievku v tanieri posypeme petržlenovou vňaťou a kešu orieškami.
Karfiolová polievka s paradajkami
Potrebujeme: 1 menší karfiol, 2 plechovky lúpaných paradajok, kurací vývar, maslo, 1 menšiu cibuľu, 1 strúčik cesnaku, čerstvú bazalku, 1 malý smotanový jogurt, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, strúhaný syr
Postup: Na masle opražíme nadrobno posekanú cibuľu, ku ktorej potom pridáme pretlačený cesnak a na malé ružičky rozobratý karfiol. Restujeme ho asi 5 minút a potom do hrnca prilejeme aspoň liter vývaru. Varíme kým karfiol nezmäkne a potom pridáme paradajky a posekanú bazalku. Povaríme asi 5 minút a potom všetko rozmixujeme. Vlejeme do polievky jogurt a ak je príliš hustá, môžeme pridať ešte vývar. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom, najlepšie parmezánom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.