Korzár logo Korzár

Zavárame s Korzárom: Domáci ajvar, nakladaná cuketa, sterilizované fazuľové struky

Inšpirácie na spracovanie zeleniny.

Domáci ajvar chutí najlepšie.Domáci ajvar chutí najlepšie. (Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakladaná cuketa

Potrebujeme: 1 kg cukety, 3 stredne veľké cibule, 2,5 PL soli, 300 ml vinného octu, cca 100 ml vody, 75 g kryštálového cukru, 1 ČL horčičných semienok, 2 PL čerstvého nasekaného kôpru, čili papričky podľa chuti

Postup: Cukety očistíme v prípade, že majú príliš hrubú alebo škaredú šupku. Inak ich nastrúhame na plátky a dáme ich do misy. Olúpané cibule nakrájame tiež na tenké, asi 2 milimetrové plátky a pridáme k cukete. Pridáme soľ a dôkladne premiešame. Potom misu odložíme a zeleninu necháme postáť, kým poriadne nepustí vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom cuketu s cibuľou poriadne vyžmýkame a preložíme do inej misky. Pridáme horčičné semienka, kôpor a kto má rád pikantné, pridá aj čili papričky.

Všetko dobre premiešame a naložíme buď do jednej veľkej fľaše, alebo do viacerých menších.

V kastróle prevaríme vodu s octom a cukrom. Za občasného miešania nálev necháme prevariť a horúcim nálevom zalejeme cukety vo fľašiach. Tie potom zatvoríme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Dáme ich do chladničky, kde takto vydržia asi 10 dní.

Domáci ajvar

Potrebujeme: 5 kg mäsitej červenej papriky, 1 pálivú papriku, 1,5 kg cibule, 3 kg menších baklažánov, 3 kg zrelých paradajok, 1 hlávku cesnaku, 3 lyžice horčice, 1 dl kečupu alebo paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky, 2 polievkové lyžice čili pasty, prípadne čerstvé alebo nakladané feferónky podľa chuti, 1 balíček nakladača

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Papriku, cibuľu a baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a upečieme. Papriku prikryjeme fóliou, aby sa sparila, a spolu s cibuľou a baklažánmi ošúpeme a pomelieme či rozmixujeme aj s cesnakom a olúpanými paradajkami, ktoré sme predtým sparili krátko vo vriacej vode a časť šťavy s jadrami sme oddelili a vypili. Varíme asi 30 minút, pridáme všetky ingrediencie, ešte povaríme a dochutíme. Ešte horúce plníme do pohárikov a sterilizujeme minimálne 30 minút.

Sterilizované fazuľky

Potrebujeme: ľubovoľné množstvo fazuľových strukov, kôpor, vodu, ocot, celé nové korenie, bobkový list, soľ

Postup: Fazuľové struky umyjeme a odrežeme obidva konce. Prekrojíme ich na polovice a dáme do hrnca, kde ich zalejeme vodou a uvaríme do polomäkka.

Potom ich scedíme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Do čistých pripravených fliaš s objemom cca 3 dl dáme na dno kúsky kôpru a potom ich naplníme strukmi. Na vrch každej fľaše dáme bobkový list, dve guľôčky nového korenia, 1 zarovnanú lyžičku soli a 1 lyžičku octu.

Nakoniec všetko zalejeme studenou vodou, zatvoríme a sterilizujeme pri tepolote asi 80 stupňov cca 10-15 minút.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu