Nakladaná cuketa
Potrebujeme: 1 kg cukety, 3 stredne veľké cibule, 2,5 PL soli, 300 ml vinného octu, cca 100 ml vody, 75 g kryštálového cukru, 1 ČL horčičných semienok, 2 PL čerstvého nasekaného kôpru, čili papričky podľa chuti
Postup: Cukety očistíme v prípade, že majú príliš hrubú alebo škaredú šupku. Inak ich nastrúhame na plátky a dáme ich do misy. Olúpané cibule nakrájame tiež na tenké, asi 2 milimetrové plátky a pridáme k cukete. Pridáme soľ a dôkladne premiešame. Potom misu odložíme a zeleninu necháme postáť, kým poriadne nepustí vodu.
Potom cuketu s cibuľou poriadne vyžmýkame a preložíme do inej misky. Pridáme horčičné semienka, kôpor a kto má rád pikantné, pridá aj čili papričky.
Všetko dobre premiešame a naložíme buď do jednej veľkej fľaše, alebo do viacerých menších.
V kastróle prevaríme vodu s octom a cukrom. Za občasného miešania nálev necháme prevariť a horúcim nálevom zalejeme cukety vo fľašiach. Tie potom zatvoríme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Dáme ich do chladničky, kde takto vydržia asi 10 dní.
Domáci ajvar
Potrebujeme: 5 kg mäsitej červenej papriky, 1 pálivú papriku, 1,5 kg cibule, 3 kg menších baklažánov, 3 kg zrelých paradajok, 1 hlávku cesnaku, 3 lyžice horčice, 1 dl kečupu alebo paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky, 2 polievkové lyžice čili pasty, prípadne čerstvé alebo nakladané feferónky podľa chuti, 1 balíček nakladača
Postup: Papriku, cibuľu a baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a upečieme. Papriku prikryjeme fóliou, aby sa sparila, a spolu s cibuľou a baklažánmi ošúpeme a pomelieme či rozmixujeme aj s cesnakom a olúpanými paradajkami, ktoré sme predtým sparili krátko vo vriacej vode a časť šťavy s jadrami sme oddelili a vypili. Varíme asi 30 minút, pridáme všetky ingrediencie, ešte povaríme a dochutíme. Ešte horúce plníme do pohárikov a sterilizujeme minimálne 30 minút.
Sterilizované fazuľky
Potrebujeme: ľubovoľné množstvo fazuľových strukov, kôpor, vodu, ocot, celé nové korenie, bobkový list, soľ
Postup: Fazuľové struky umyjeme a odrežeme obidva konce. Prekrojíme ich na polovice a dáme do hrnca, kde ich zalejeme vodou a uvaríme do polomäkka.
Potom ich scedíme a necháme vychladnúť.
Do čistých pripravených fliaš s objemom cca 3 dl dáme na dno kúsky kôpru a potom ich naplníme strukmi. Na vrch každej fľaše dáme bobkový list, dve guľôčky nového korenia, 1 zarovnanú lyžičku soli a 1 lyžičku octu.
Nakoniec všetko zalejeme studenou vodou, zatvoríme a sterilizujeme pri tepolote asi 80 stupňov cca 10-15 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.