Korzár logo Korzár
Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Varíme s Korzárom kuracie mäso: Špízy s tzatziki, terina so zeleninou, plnené kapsy

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilované kuracie špízy s tzatziki dresingom

Potrebujeme na marinádu: 1/3 šálky (š) olivového oleja, 1/4 š citrónovej šťavy, 1 ČL citrónovej kôry, 1 PL jablčného octu, 2 PL čerstvých lístkov oregana (alebo 2 ČL sušených), 4 najemno pokrájané strúčiky cesnaku, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, štipka čili

Na špízy: 680 g kuracích pŕs, 1 stredne veľkú cuketu, 1 veľkú papriku, 1 stredne veľkú červenú cibuľu, 6 - 8 grilovacích ihiel

Na tzatziky: 1/2 š postrúhanej uhorky, zbavenej prebytočnej vody, 1/2 š gréckeho jogurtu, 1 a 1/2 PL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja, 1 PL čerstvého kôpru (alebo 1 ČL sušeného), 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1/4 ČL morskej soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kuracie mäso nakrájame na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešame dohromady a trištvrtinu z nej vylejeme do uzatvárateľného vrecka, kam podávame aj kocky mäsa, Takto ich necháme marinovať od 4 do 24 hodín. Cuketu, papriku aj cibuľu pokrájame na väčšie kúsky. Keď bude mesto dostatočne namarinované, vyberieme ho z chladničky a gril zapneme na 200 stupňov. Z mäsa zlejeme všetku prebytočnú marinádu a napichujeme ho na grilovacie ihly na striedačku so zeleninou. Špízy podávame na plech, polejeme nepoužitou marinádou, ktorú sme si ušetrili, a grilujeme, kým mäso nebude hotové, asi 5 až 7 minút z každej strany. Podávame s tzatziki omáčkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých potrebných surovín dohromady.

Terina s kuracím mäsom a zeleninou

Potrebujeme na mäso: 675 g kuracích pŕs, 4 vaječné bielky, 3 PL šľahačkovej smotany, 1/2 ČL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 ČL papriky

SkryťVypnúť reklamu

Na zeleninu: 3 mrkvy, 1 a 1/2 červenej papriky, 1 š hrášku, 1 strúčik cesnaku, 1 šalotku, 1 hrubší plátok šunky, soľ a mleté čierne korenie, olivový olej do panvice

Postup: Mrkvu očistíme a spolu s paprikou a plátkom šunky nakrájame na asi centimetrové kúsky, šalotku nakrájame nadrobno. Vo veľkej miske zahrejeme olej, vhodíme mrkvu, ktorú podlejeme štvrtinou šálky vody, a varíme, kým sa takmer všetka nevyparí. Pridáme čerstvú papriku, šalotku a pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a varíme asi 3 až 4 minúty - nechceme mať zeleninu úplne hotovú, len predvarenú. Premiestnime ju do inej misky, necháme vychladnúť a primiešame hrášok.

Mäso si poprekrájame na zopár menších kúskov, ktoré vhodíme do kuchynského robota spolu so smotanou, bielkami, soľou a korením a všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Rúru zahrejeme na 200 stupňov, dáme zovrieť dva litre vody a formu na terinu si vymažeme tukom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby prečnieval cez okraje.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso spolu so zeleninou a kúskami šunky zmiešame dohromady a zmes natlačíme do pripravenej formy. Tú vložíme do väčšieho pekáča, spoločne ich dáme do rúry, do pekáča nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala do polovice formy na terinu a takto vo vodnom kúpeli ju pečieme asi 45 minút, alebo kým z nej nevytiahneme čisté špáradlo. Hotovú terinu vytiahneme z rúry aj z pekáča a na mriežke necháme odkvapkať a vychladnúť. Podávame so šalátom alebo samostatne ako predjedlo.

Kuracie prsia plnené ryžou a hubami

Potrebujeme: 2 PL oleja, 1/4 š nasekanej cibule, 4 veľké šampiňóny, 1 najemno nakrájaný strúčik cesnaku, 2 š špenátu, 300 g uvarenej ryže, 1/2 ČL soli, 1 PL čerstvého tymianu, 2 kuracie prsia bez kosti a kože, soľ a mleté čierne korenie, 2 plátky mozzarelly

Postup: V panvici vhodnej aj do rúry zahrejeme lyžicu oleja, pridáme cibuľu a na plátky nakrájané huby, trocha posolíme a varíme do zmäknutia asi 5 minút. Pridáme cesnak a špenát a počkáme, kým listy nezvädnú, čo bude trvať asi tak 2 až 3 minúty. Potom vmiešame ryžu, soľ a tymian a necháme všetko prehriať ďalšie 2 až 3 minúty. Odstavíme a preložíme do inej misky.
Kuracie prsia opláchneme a osušíme. Ostrým nožom vytvoríme v mäse kapsu takú hlbokú, ako sa len dá bez toho, aby sme ho prekrojili úplne. Dovnútra vložíme plátok mozzarelly prekrojený na polovicu a trocha ryžovo-hubovej zmesi. Okraje kapsy stlačíme, aby držali pohromade, prípadne ich ešte poistíme špáradlami. Mäso na vrch osolíme a okoreníme.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Prázdnu panvicu vrátime na sporák, zahrejeme v nej zvyšnú lyžicu oleja a opečieme v nej kapsy z oboch strán, najprv vrchnú, potom spodnú, po dobu asi 5 minút do zlatohneda. Potom panvicu vložíme do rozohriatej rúry a pečieme ešte 10 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 74 stupňov. Podávame s ryžou.

Zdroj: therealfoodrds.com, pattysaveurs.com, chocolatemoosey.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  2. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  3. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 21 972
  2. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 20 013
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 9 825
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 853
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 736
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 173
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 416
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 2 546

Blogy SME

  1. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  2. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  3. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  4. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  5. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  6. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  7. Věra Tepličková: Plán B alebo A ja ťa nechcem a ja ťa nemilujem a ja ťa nemám rád...
  8. Vladimír Krátky: Minister Budaj,
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 272
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 19 191
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 892
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 789
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 250
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 711
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 833
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 828
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  2. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  3. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  4. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  5. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  6. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  7. Věra Tepličková: Plán B alebo A ja ťa nechcem a ja ťa nemilujem a ja ťa nemám rád...
  8. Vladimír Krátky: Minister Budaj,
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 272
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 19 191
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 892
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 789
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 250
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 711
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 833
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 828
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu