Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce burgre: Hovädzí s hranolkami, s hubovým soté aj z tresky

Inšpirácie na dobrú párty.

(Zdroj: Archív fotolia)

Hovädzí burger s hranolkami a kapustovým šalátom

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, soľ a mleté čierne korenie, 2 ČL oleja, 4 hamburgerové žemle, 4 plátky čedaru, 500 g zemiakových hranoliek, 4 plátky paradajok, 1/4 š obľúbeného dresingu (napríklad rančerský)

Na kapustový šalát: 1 š nastrúhanej kapusty, 1 malá postrúhaná mrkva, 1 PL nasekanej cibule, 1/4 š majonézy, 1 PL mlieka, 1 ČL octu, 1/2 ČL cukru

Postup: Hranolky upečieme v rúre alebo vo fritéze. Kapustu, mrkvu a cibuľu zmiešame v miske. V samostatnej nádobe zmixujeme majonézu, mlieko, ocot a cukor a týmto dresingom polejeme kapustovú zmes. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na pol hodiny

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyformujeme z neho hrubé placky, do stredu ktorých urobíme prstom malú jamku. Vrch osolíme a okoreníme. Vo veľkej panvici zahrejeme olej a na polovicu prekrojené žemle položíme reznou stranou dole, aby sa opiekli. Keď máme všetko pečivo chrumkavé, dáme do panvice fašírky z mäsa a opekáme z každej strany asi 4 minúty. Po otočení ešte trochu posolíme a okoreníme a na vrch položíme plátok syra. Burger si vyskladáme tak, že na dolnú časť žemle dáme mäso, na to položíme zo 4 hranolky, štvrtinu šálky kapustového šalátu a plátok paradajky. Na vrch želmle rozotrieme rančerský dresing, položíme na zvyšok a prepichneme špajdľou.

Burger s hubovým soté a opečenou cibuľkou

Potrebujeme na hubové soté: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 225 g na plátky nakrájaných šampiňónov, 4 nasekané strúčiky cesnaku, 2 PL červeného vína, 1 PL sójovej omáčky, vetvička čerstvých tymianových lístkov (alebo štipka sušeného tymianu), malá vetvička rozmarínu alebo nasekané bazalkové lístky, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Na cibuľu a fašírky: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 1 veľká na tenké plátky nakrájaná sladká cibuľa, 120 - 220 g mletého hovädzieho, soľ a mleté čierne korenie

Na podávanie: plátky švajčiarskeho syra, opečené žemle, barbecue omáčka, rukola alebo iná listová zelenina

Postup: V strednej panvici roztopíme polovicu lyžice masla, pridáme cesnak a rýchlo ho orestujeme. Zamiešame huby, víno, sójovú omáčku, bylinky, soľ a mleté čierne korenie, prikryjeme a varíme zopár minút, kým nebudú huby hotové.

V menšej panvici rozpustíme druhú polovicu lyžice masla, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju necháme opiecť. Potom ju vyberieme tak, aby zostalo v panvici trocha tuku.

Polovicu húb a asi tretinu cibule dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno (môžeme tiež posekať ručne). Pridáme mleté mäso a zo zmesi vyformujeme 2 až 4 fašírky. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a opečieme na panvici, z ktorej sme vybrali cibuľu. Keď budú fašírky tesne pred dokončením, poukladáme na ne plátky syra, panvicu zakryjeme a necháme mäso dôjsť.

Skryť Vypnúť reklamu

Burgre vyskladáme tak, že si fašírku položíme na spodok opečenej žemle, na ňu dáme trocha hubového soté, cibuľku a listovú zeleninu podľa chuti. Pokvapkáme omáčkou a zakryjeme hornou časťou žemle.

Burger z tresky

Potrebujeme: 700 g filé z tresky (čerstvého alebo mrazeného), 1 na malé kocky nakrájanú červenú papriku, najemno nakrájanú polovicu žltej cibule, soľ a čierne korenie, štipku kajenského korenia, 2 PL olivového oleja, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL sušenej bazalky alebo 10 čerstvých lístkov, 1 ČL tymianu, 1/4 š strúhanky, 1 vajíčko, trocha olivového oleja na pečenie, čerstvá zelenina (šalát, paradajka, uhorka cibuľa a pod.)

Na dresing: 1 a 1/2 š majonézy, soľ a mleté čierne korenie, štipku kajenského korenia, 1/4 š nasekanej pažítky, 2 až 3 nadrobno nakrájaných nakladaných uhoriek

Postup: Pri mrazenej rybe ju necháme úplne roztopiť a utrieme ju kuchynskou utierkou do sucha, potom ju pokrájame na malé kúsky a dáme do chladničky. V panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a červenú papriku domäkka. V procese osolíme a okoreníme, dáme bokom vychladnúť a až tak vložíme k vložíme k treske do misky. Pridáme aj ostatné koreniny, bylinky, olivový olej a strúhanku a celú zmes dobre premiešame. V prípade potreby ešte dochutíme a opäť vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa chute prepojili.

Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na dresing. Po uplynutí aspoň polhodiny vyberieme rybaciu zmes von a vyformuje z nej malé, ale hrubšie placky, ktoré opečieme na rozohriatej panvici z každej strany asi po 4 minúty. Podávame v rozkrojenej žemli s čerstvou zeleninou a dresingom.

Zdroj: chocolatemoosey.com, sumptuousspoonfuls.com, pattysaveurs.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  6. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 430
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 484
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 931
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 565
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 444
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 241
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 151
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 429
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 344
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop