Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce burgre: Hovädzí s hranolkami, s hubovým soté aj z tresky

Inšpirácie na dobrú párty.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzí burger s hranolkami a kapustovým šalátom

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, soľ a mleté čierne korenie, 2 ČL oleja, 4 hamburgerové žemle, 4 plátky čedaru, 500 g zemiakových hranoliek, 4 plátky paradajok, 1/4 š obľúbeného dresingu (napríklad rančerský)

Na kapustový šalát: 1 š nastrúhanej kapusty, 1 malá postrúhaná mrkva, 1 PL nasekanej cibule, 1/4 š majonézy, 1 PL mlieka, 1 ČL octu, 1/2 ČL cukru

Postup: Hranolky upečieme v rúre alebo vo fritéze. Kapustu, mrkvu a cibuľu zmiešame v miske. V samostatnej nádobe zmixujeme majonézu, mlieko, ocot a cukor a týmto dresingom polejeme kapustovú zmes. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na pol hodiny

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyformujeme z neho hrubé placky, do stredu ktorých urobíme prstom malú jamku. Vrch osolíme a okoreníme. Vo veľkej panvici zahrejeme olej a na polovicu prekrojené žemle položíme reznou stranou dole, aby sa opiekli. Keď máme všetko pečivo chrumkavé, dáme do panvice fašírky z mäsa a opekáme z každej strany asi 4 minúty. Po otočení ešte trochu posolíme a okoreníme a na vrch položíme plátok syra. Burger si vyskladáme tak, že na dolnú časť žemle dáme mäso, na to položíme zo 4 hranolky, štvrtinu šálky kapustového šalátu a plátok paradajky. Na vrch želmle rozotrieme rančerský dresing, položíme na zvyšok a prepichneme špajdľou.

Burger s hubovým soté a opečenou cibuľkou

Potrebujeme na hubové soté: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 225 g na plátky nakrájaných šampiňónov, 4 nasekané strúčiky cesnaku, 2 PL červeného vína, 1 PL sójovej omáčky, vetvička čerstvých tymianových lístkov (alebo štipka sušeného tymianu), malá vetvička rozmarínu alebo nasekané bazalkové lístky, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Na cibuľu a fašírky: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 1 veľká na tenké plátky nakrájaná sladká cibuľa, 120 - 220 g mletého hovädzieho, soľ a mleté čierne korenie

Na podávanie: plátky švajčiarskeho syra, opečené žemle, barbecue omáčka, rukola alebo iná listová zelenina

Postup: V strednej panvici roztopíme polovicu lyžice masla, pridáme cesnak a rýchlo ho orestujeme. Zamiešame huby, víno, sójovú omáčku, bylinky, soľ a mleté čierne korenie, prikryjeme a varíme zopár minút, kým nebudú huby hotové.

V menšej panvici rozpustíme druhú polovicu lyžice masla, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju necháme opiecť. Potom ju vyberieme tak, aby zostalo v panvici trocha tuku.

Polovicu húb a asi tretinu cibule dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno (môžeme tiež posekať ručne). Pridáme mleté mäso a zo zmesi vyformujeme 2 až 4 fašírky. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a opečieme na panvici, z ktorej sme vybrali cibuľu. Keď budú fašírky tesne pred dokončením, poukladáme na ne plátky syra, panvicu zakryjeme a necháme mäso dôjsť.

Skryť Vypnúť reklamu

Burgre vyskladáme tak, že si fašírku položíme na spodok opečenej žemle, na ňu dáme trocha hubového soté, cibuľku a listovú zeleninu podľa chuti. Pokvapkáme omáčkou a zakryjeme hornou časťou žemle.

Burger z tresky

Potrebujeme: 700 g filé z tresky (čerstvého alebo mrazeného), 1 na malé kocky nakrájanú červenú papriku, najemno nakrájanú polovicu žltej cibule, soľ a čierne korenie, štipku kajenského korenia, 2 PL olivového oleja, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL sušenej bazalky alebo 10 čerstvých lístkov, 1 ČL tymianu, 1/4 š strúhanky, 1 vajíčko, trocha olivového oleja na pečenie, čerstvá zelenina (šalát, paradajka, uhorka cibuľa a pod.)

Na dresing: 1 a 1/2 š majonézy, soľ a mleté čierne korenie, štipku kajenského korenia, 1/4 š nasekanej pažítky, 2 až 3 nadrobno nakrájaných nakladaných uhoriek

Postup: Pri mrazenej rybe ju necháme úplne roztopiť a utrieme ju kuchynskou utierkou do sucha, potom ju pokrájame na malé kúsky a dáme do chladničky. V panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a červenú papriku domäkka. V procese osolíme a okoreníme, dáme bokom vychladnúť a až tak vložíme k vložíme k treske do misky. Pridáme aj ostatné koreniny, bylinky, olivový olej a strúhanku a celú zmes dobre premiešame. V prípade potreby ešte dochutíme a opäť vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa chute prepojili.

Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na dresing. Po uplynutí aspoň polhodiny vyberieme rybaciu zmes von a vyformuje z nej malé, ale hrubšie placky, ktoré opečieme na rozohriatej panvici z každej strany asi po 4 minúty. Podávame v rozkrojenej žemli s čerstvou zeleninou a dresingom.

Zdroj: chocolatemoosey.com, sumptuousspoonfuls.com, pattysaveurs.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  2. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  5. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  6. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 003
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 767
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 208
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 160
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 029
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 910
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 830

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 824
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 428
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 741
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 281
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 924
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 766
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 184
  8. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 104
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 9 h

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 824
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 428
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 741
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 281
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 924
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 766
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 184
  8. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 104
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu