Korzár logo Korzár
Sobota, 10. jún, 2023 | Meniny má Margaréta

Varíme s Korzárom domáce burgre: Hovädzí s hranolkami, s hubovým soté aj z tresky

Inšpirácie na dobrú párty.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzí burger s hranolkami a kapustovým šalátom

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, soľ a mleté čierne korenie, 2 ČL oleja, 4 hamburgerové žemle, 4 plátky čedaru, 500 g zemiakových hranoliek, 4 plátky paradajok, 1/4 š obľúbeného dresingu (napríklad rančerský)

Na kapustový šalát: 1 š nastrúhanej kapusty, 1 malá postrúhaná mrkva, 1 PL nasekanej cibule, 1/4 š majonézy, 1 PL mlieka, 1 ČL octu, 1/2 ČL cukru

Postup: Hranolky upečieme v rúre alebo vo fritéze. Kapustu, mrkvu a cibuľu zmiešame v miske. V samostatnej nádobe zmixujeme majonézu, mlieko, ocot a cukor a týmto dresingom polejeme kapustovú zmes. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na pol hodiny

SkryťVypnúť reklamu

Mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyformujeme z neho hrubé placky, do stredu ktorých urobíme prstom malú jamku. Vrch osolíme a okoreníme. Vo veľkej panvici zahrejeme olej a na polovicu prekrojené žemle položíme reznou stranou dole, aby sa opiekli. Keď máme všetko pečivo chrumkavé, dáme do panvice fašírky z mäsa a opekáme z každej strany asi 4 minúty. Po otočení ešte trochu posolíme a okoreníme a na vrch položíme plátok syra. Burger si vyskladáme tak, že na dolnú časť žemle dáme mäso, na to položíme zo 4 hranolky, štvrtinu šálky kapustového šalátu a plátok paradajky. Na vrch želmle rozotrieme rančerský dresing, položíme na zvyšok a prepichneme špajdľou.

Burger s hubovým soté a opečenou cibuľkou

Potrebujeme na hubové soté: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 225 g na plátky nakrájaných šampiňónov, 4 nasekané strúčiky cesnaku, 2 PL červeného vína, 1 PL sójovej omáčky, vetvička čerstvých tymianových lístkov (alebo štipka sušeného tymianu), malá vetvička rozmarínu alebo nasekané bazalkové lístky, soľ a mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Na cibuľu a fašírky: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 1 veľká na tenké plátky nakrájaná sladká cibuľa, 120 - 220 g mletého hovädzieho, soľ a mleté čierne korenie

Na podávanie: plátky švajčiarskeho syra, opečené žemle, barbecue omáčka, rukola alebo iná listová zelenina

Postup: V strednej panvici roztopíme polovicu lyžice masla, pridáme cesnak a rýchlo ho orestujeme. Zamiešame huby, víno, sójovú omáčku, bylinky, soľ a mleté čierne korenie, prikryjeme a varíme zopár minút, kým nebudú huby hotové.

V menšej panvici rozpustíme druhú polovicu lyžice masla, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju necháme opiecť. Potom ju vyberieme tak, aby zostalo v panvici trocha tuku.

Polovicu húb a asi tretinu cibule dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno (môžeme tiež posekať ručne). Pridáme mleté mäso a zo zmesi vyformujeme 2 až 4 fašírky. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a opečieme na panvici, z ktorej sme vybrali cibuľu. Keď budú fašírky tesne pred dokončením, poukladáme na ne plátky syra, panvicu zakryjeme a necháme mäso dôjsť.

SkryťVypnúť reklamu

Burgre vyskladáme tak, že si fašírku položíme na spodok opečenej žemle, na ňu dáme trocha hubového soté, cibuľku a listovú zeleninu podľa chuti. Pokvapkáme omáčkou a zakryjeme hornou časťou žemle.

Burger z tresky

Potrebujeme: 700 g filé z tresky (čerstvého alebo mrazeného), 1 na malé kocky nakrájanú červenú papriku, najemno nakrájanú polovicu žltej cibule, soľ a čierne korenie, štipku kajenského korenia, 2 PL olivového oleja, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL sušenej bazalky alebo 10 čerstvých lístkov, 1 ČL tymianu, 1/4 š strúhanky, 1 vajíčko, trocha olivového oleja na pečenie, čerstvá zelenina (šalát, paradajka, uhorka cibuľa a pod.)

Na dresing: 1 a 1/2 š majonézy, soľ a mleté čierne korenie, štipku kajenského korenia, 1/4 š nasekanej pažítky, 2 až 3 nadrobno nakrájaných nakladaných uhoriek

Postup: Pri mrazenej rybe ju necháme úplne roztopiť a utrieme ju kuchynskou utierkou do sucha, potom ju pokrájame na malé kúsky a dáme do chladničky. V panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a červenú papriku domäkka. V procese osolíme a okoreníme, dáme bokom vychladnúť a až tak vložíme k vložíme k treske do misky. Pridáme aj ostatné koreniny, bylinky, olivový olej a strúhanku a celú zmes dobre premiešame. V prípade potreby ešte dochutíme a opäť vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa chute prepojili.

Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na dresing. Po uplynutí aspoň polhodiny vyberieme rybaciu zmes von a vyformuje z nej malé, ale hrubšie placky, ktoré opečieme na rozohriatej panvici z každej strany asi po 4 minúty. Podávame v rozkrojenej žemli s čerstvou zeleninou a dresingom.

Zdroj: chocolatemoosey.com, sumptuousspoonfuls.com, pattysaveurs.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  3. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  4. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  1. Blúdia parazity aj vo vašom tele?
  2. Hráči získali päťtisíc eur a stretnú sa s Ronaldom
  3. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  4. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  5. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  6. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  7. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  8. Super zábava, super deň
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 928
  2. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 755
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 6 325
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 612
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 159
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 917
  7. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 569
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 510

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Budem voliť Dorotu Nvotovú ...
  2. Jozef Varga: Motorhead boli a sú vždy v mojej TOP 10...
  3. Anton Kovalčík: Kto skutočne vládne Rusku? 1. časť.
  4. Peter Svoreň: Slováci takmer vôbec neinvestujú. Aj to je dôvod nízkeho finančného majetku
  5. Jakub Konečný: Do práce na bicykli? Táto krajina stále nemyslí na ekologickú dopravu
  6. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 3.
  7. Rastislav Puchala: Missis Russko
  8. Roman Kebísek: Gauguin s priateľmi vyzdobil maľbami hostinec, v ktorom v r. 1889/90 žili. Je múzeom
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 21 710
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 10 383
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 8 780
  4. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho. 7 296
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 666
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 455
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 939
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 569
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sucho má vplyv aj na úrodu.

Tento rok prší viac ako vlani.


8. jún
Zničené mesto Buča po ústupe ruských vojakov.

Ak ich nezastavíme, vrátia sa znova.


Visegrad Insight a 1 ďalší 17 h
Erling Haaland a Lautaro Martínez.

V sobotu sa hrá finále Ligy majstrov 2022/2023 medzi Manchestrom City a Interom Miláno.


16 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


7 h

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Budem voliť Dorotu Nvotovú ...
  2. Jozef Varga: Motorhead boli a sú vždy v mojej TOP 10...
  3. Anton Kovalčík: Kto skutočne vládne Rusku? 1. časť.
  4. Peter Svoreň: Slováci takmer vôbec neinvestujú. Aj to je dôvod nízkeho finančného majetku
  5. Jakub Konečný: Do práce na bicykli? Táto krajina stále nemyslí na ekologickú dopravu
  6. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 3.
  7. Rastislav Puchala: Missis Russko
  8. Roman Kebísek: Gauguin s priateľmi vyzdobil maľbami hostinec, v ktorom v r. 1889/90 žili. Je múzeom
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 21 710
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 10 383
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 8 780
  4. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho. 7 296
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 666
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 455
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 939
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 569
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu