Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce burgre: Hovädzí s hranolkami, s hubovým soté aj z tresky

Inšpirácie na dobrú párty.

(Zdroj: Archív fotolia)

Hovädzí burger s hranolkami a kapustovým šalátom

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, soľ a mleté čierne korenie, 2 ČL oleja, 4 hamburgerové žemle, 4 plátky čedaru, 500 g zemiakových hranoliek, 4 plátky paradajok, 1/4 š obľúbeného dresingu (napríklad rančerský)

Na kapustový šalát: 1 š nastrúhanej kapusty, 1 malá postrúhaná mrkva, 1 PL nasekanej cibule, 1/4 š majonézy, 1 PL mlieka, 1 ČL octu, 1/2 ČL cukru

Postup: Hranolky upečieme v rúre alebo vo fritéze. Kapustu, mrkvu a cibuľu zmiešame v miske. V samostatnej nádobe zmixujeme majonézu, mlieko, ocot a cukor a týmto dresingom polejeme kapustovú zmes. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na pol hodiny

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyformujeme z neho hrubé placky, do stredu ktorých urobíme prstom malú jamku. Vrch osolíme a okoreníme. Vo veľkej panvici zahrejeme olej a na polovicu prekrojené žemle položíme reznou stranou dole, aby sa opiekli. Keď máme všetko pečivo chrumkavé, dáme do panvice fašírky z mäsa a opekáme z každej strany asi 4 minúty. Po otočení ešte trochu posolíme a okoreníme a na vrch položíme plátok syra. Burger si vyskladáme tak, že na dolnú časť žemle dáme mäso, na to položíme zo 4 hranolky, štvrtinu šálky kapustového šalátu a plátok paradajky. Na vrch želmle rozotrieme rančerský dresing, položíme na zvyšok a prepichneme špajdľou.

Burger s hubovým soté a opečenou cibuľkou

Potrebujeme na hubové soté: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 225 g na plátky nakrájaných šampiňónov, 4 nasekané strúčiky cesnaku, 2 PL červeného vína, 1 PL sójovej omáčky, vetvička čerstvých tymianových lístkov (alebo štipka sušeného tymianu), malá vetvička rozmarínu alebo nasekané bazalkové lístky, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Na cibuľu a fašírky: 1/2 PL masla alebo olivového oleja, 1 veľká na tenké plátky nakrájaná sladká cibuľa, 120 - 220 g mletého hovädzieho, soľ a mleté čierne korenie

Na podávanie: plátky švajčiarskeho syra, opečené žemle, barbecue omáčka, rukola alebo iná listová zelenina

Postup: V strednej panvici roztopíme polovicu lyžice masla, pridáme cesnak a rýchlo ho orestujeme. Zamiešame huby, víno, sójovú omáčku, bylinky, soľ a mleté čierne korenie, prikryjeme a varíme zopár minút, kým nebudú huby hotové.

V menšej panvici rozpustíme druhú polovicu lyžice masla, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju necháme opiecť. Potom ju vyberieme tak, aby zostalo v panvici trocha tuku.

Polovicu húb a asi tretinu cibule dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno (môžeme tiež posekať ručne). Pridáme mleté mäso a zo zmesi vyformujeme 2 až 4 fašírky. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a opečieme na panvici, z ktorej sme vybrali cibuľu. Keď budú fašírky tesne pred dokončením, poukladáme na ne plátky syra, panvicu zakryjeme a necháme mäso dôjsť.

Skryť Vypnúť reklamu

Burgre vyskladáme tak, že si fašírku položíme na spodok opečenej žemle, na ňu dáme trocha hubového soté, cibuľku a listovú zeleninu podľa chuti. Pokvapkáme omáčkou a zakryjeme hornou časťou žemle.

Burger z tresky

Potrebujeme: 700 g filé z tresky (čerstvého alebo mrazeného), 1 na malé kocky nakrájanú červenú papriku, najemno nakrájanú polovicu žltej cibule, soľ a čierne korenie, štipku kajenského korenia, 2 PL olivového oleja, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL sušenej bazalky alebo 10 čerstvých lístkov, 1 ČL tymianu, 1/4 š strúhanky, 1 vajíčko, trocha olivového oleja na pečenie, čerstvá zelenina (šalát, paradajka, uhorka cibuľa a pod.)

Na dresing: 1 a 1/2 š majonézy, soľ a mleté čierne korenie, štipku kajenského korenia, 1/4 š nasekanej pažítky, 2 až 3 nadrobno nakrájaných nakladaných uhoriek

Postup: Pri mrazenej rybe ju necháme úplne roztopiť a utrieme ju kuchynskou utierkou do sucha, potom ju pokrájame na malé kúsky a dáme do chladničky. V panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a červenú papriku domäkka. V procese osolíme a okoreníme, dáme bokom vychladnúť a až tak vložíme k vložíme k treske do misky. Pridáme aj ostatné koreniny, bylinky, olivový olej a strúhanku a celú zmes dobre premiešame. V prípade potreby ešte dochutíme a opäť vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa chute prepojili.

Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na dresing. Po uplynutí aspoň polhodiny vyberieme rybaciu zmes von a vyformuje z nej malé, ale hrubšie placky, ktoré opečieme na rozohriatej panvici z každej strany asi po 4 minúty. Podávame v rozkrojenej žemli s čerstvou zeleninou a dresingom.

Zdroj: chocolatemoosey.com, sumptuousspoonfuls.com, pattysaveurs.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Nie je to len chlapská záležitosť
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 177
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 486
  3. Aká je chémia vôní 12 847
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 656
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 449
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 975
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 680
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 282
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 841
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Škola cez počítač: Žiaci sa zatajujú, učitelia nemajú kontrolu

Rodičov to stojí nemálo peňazí. Župa už ide dávať študentom notebooky.

Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Správca vybuchnutej bytovky v Prešove spomína na okamihy hrôzy

Chceme sa tam vrátiť, vraví.

Mojmír Květoň na Mukačevskej 7 v Prešove rok po výbuchu.
Vianočné trhy vytvárajú atmosféru vo väčšine slovenských miest.
Vpravo Volodymyr, vedľa neho jeho advokátka. Eskorta ho odvádza do väznice.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Papalášske hecovanie

Večný súboj politikov o to, kto ukáže väčšie pohŕdanie občanmi, priniesol dva mimoriadne výkony.

Jaroslav Haščák.

NAKA zadržala bývalého šéfa polície Lučanského

Zadržali ho po tom, ako prišiel na dohodnutý výsluch.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

Hrivnák odstúpil z kandidatúry na generálneho prokurátora

Zdôvodnil to vytvorením priestoru pre ľahšie rozhodovanie.

Ján Hrivnák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop