Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Vajíčka v špenátovo-fazuľovom hniezde, steak s paradajkovým šalátom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vajíčka v špenátovo-fazuľovom hniezde

Potrebujeme: 4 PL olivového oleja, 1 stredne veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1 plechovku fazule, 350 g špenátu, 1/2 šálky (š) vody, 1/2 ČL čili, 4 vajcia, 100 g fety, opečený chlieb na servírovanie

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, špenátové listy umyjeme a nasekáme nahrubo, fazuľu zlejeme z nálevu a prepláchneme v čistej vode. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V panvici vhodnej aj do rúry zahrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a štipku soli a restujeme asi 5 minút do sklovita. Pridáme fazuľu a opatrne, aby sme ju nepopučili, miešame ďalšie dve minúty. K zmesi pripojíme štvrtinu špenátu spolu s 2 lyžicami vody, počkáme, kým zvädne, a pridáme opäť rovnakú dávku. Postup opakujeme, kým nebude všetok špenát v panvici. Dochutíme s čili a podľa potrebu aj soľou.

SkryťVypnúť reklamu

V zmesi urobíme štyri jamky, do ktorých vyklepneme vajíčka a celú panvicu vložíme do rúry na 8 až 10 minút, alebo kým vajíčka nebudú hotové. Pred podávaním rozmrvíme na vrch fetu.

Steak s paradajkovým šalátom a syrom

Potrebujeme: 450 g hovädzieho flank steaku, 4 ČL olivového oleja, 3/4 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1,5 ČL bieleho vínneho octu, 1/4 š najemno nakrájanej červenej cibule, 400 g rozštvrtených datľových paradajok, 30 g syra s modrou plesňou

Postup: Veľkú liatinovú panvicu poriadne zahrejeme. Mäso potrieme 1 ČL olivového oleja, posypeme polovicou lyžičky soli a štvrtinou lyžičky čierneho korenia. Steak vložíme do panvice a z každej strany prudko opečieme z oboch strán po dobu asi dve minúty, prípadne na želané prepečenie. Hotové mäso preložíme na dosku na krájanie, necháme chladiť asi 5 minút a následne nakrájame na tenké šikmé pásiky. Zostávajúci olivový olej, ocot a zvyšnú štvrtinu lyžičky soli aj čierneho korenia zmiešame v miske, pridáme cibuľu a paradajky a zľahka premiešame. Steakové plátky rozdelíme medzi štyri taniere, rovným dielom pridáme aj paradajky s dresingom a na vrch posypeme syrom s modrou plesňou.

SkryťVypnúť reklamu

Špenátovo-ricottové knedlíčky

Potrebujeme: 700 g uvareného a nadrobno nakrájaného špenátu, 2 PL masla alebo olivového oleja, 1/4 š najemno nakrájanej cibule, 2 - 4 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 1 š syru ricotta, 3/4 š celozrnnej múky, 1 š strúhanky, 3/4 ČL soli, 1/4 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 2 PL nasekanej čerstvej bazalky, 2 vymiešané vajíčka, 1/2 š nastrúhaného parmezánu

Postup: Uvarený špenát scedíme a papierovou utierkou odsajeme prebytočnú vodu. Na panvici zahrejeme maslo alebo olej, pridáme cesnak a cibuľu a restujeme do sklovita. Potom primiešame špenát a ricottu a za častého miešania varíme asi 5 až 10 minút, alebo kým sa neodparí všetka prebytočná voda. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom k nej primiešame zvyšné suroviny a vytvoríme pevné, mierne lepivé cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Do vysokého hrnca nalejeme vodu a privedieme k varu. Zo špenátovo-ricottovej zmesi vyformujeme knedlíčky, ktoré obalíme v celozrnnej múke a postupne ukladáme do horúcej vody. Necháme ich variť asi 5 minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu. Podávame s nastrúhaným syrom a obľúbenou omáčkou.

Zdroj: cloudykitchen.com, myrecipes.com, sumptuousspoonfuls.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 490
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 978
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 847
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 232
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu