Vajíčka v špenátovo-fazuľovom hniezde
Potrebujeme: 4 PL olivového oleja, 1 stredne veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1 plechovku fazule, 350 g špenátu, 1/2 šálky (š) vody, 1/2 ČL čili, 4 vajcia, 100 g fety, opečený chlieb na servírovanie
Postup: Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, špenátové listy umyjeme a nasekáme nahrubo, fazuľu zlejeme z nálevu a prepláchneme v čistej vode. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V panvici vhodnej aj do rúry zahrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a štipku soli a restujeme asi 5 minút do sklovita. Pridáme fazuľu a opatrne, aby sme ju nepopučili, miešame ďalšie dve minúty. K zmesi pripojíme štvrtinu špenátu spolu s 2 lyžicami vody, počkáme, kým zvädne, a pridáme opäť rovnakú dávku. Postup opakujeme, kým nebude všetok špenát v panvici. Dochutíme s čili a podľa potrebu aj soľou.
V zmesi urobíme štyri jamky, do ktorých vyklepneme vajíčka a celú panvicu vložíme do rúry na 8 až 10 minút, alebo kým vajíčka nebudú hotové. Pred podávaním rozmrvíme na vrch fetu.
Steak s paradajkovým šalátom a syrom
Potrebujeme: 450 g hovädzieho flank steaku, 4 ČL olivového oleja, 3/4 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1,5 ČL bieleho vínneho octu, 1/4 š najemno nakrájanej červenej cibule, 400 g rozštvrtených datľových paradajok, 30 g syra s modrou plesňou
Postup: Veľkú liatinovú panvicu poriadne zahrejeme. Mäso potrieme 1 ČL olivového oleja, posypeme polovicou lyžičky soli a štvrtinou lyžičky čierneho korenia. Steak vložíme do panvice a z každej strany prudko opečieme z oboch strán po dobu asi dve minúty, prípadne na želané prepečenie. Hotové mäso preložíme na dosku na krájanie, necháme chladiť asi 5 minút a následne nakrájame na tenké šikmé pásiky. Zostávajúci olivový olej, ocot a zvyšnú štvrtinu lyžičky soli aj čierneho korenia zmiešame v miske, pridáme cibuľu a paradajky a zľahka premiešame. Steakové plátky rozdelíme medzi štyri taniere, rovným dielom pridáme aj paradajky s dresingom a na vrch posypeme syrom s modrou plesňou.
Špenátovo-ricottové knedlíčky
Potrebujeme: 700 g uvareného a nadrobno nakrájaného špenátu, 2 PL masla alebo olivového oleja, 1/4 š najemno nakrájanej cibule, 2 - 4 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 1 š syru ricotta, 3/4 š celozrnnej múky, 1 š strúhanky, 3/4 ČL soli, 1/4 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 2 PL nasekanej čerstvej bazalky, 2 vymiešané vajíčka, 1/2 š nastrúhaného parmezánu
Postup: Uvarený špenát scedíme a papierovou utierkou odsajeme prebytočnú vodu. Na panvici zahrejeme maslo alebo olej, pridáme cesnak a cibuľu a restujeme do sklovita. Potom primiešame špenát a ricottu a za častého miešania varíme asi 5 až 10 minút, alebo kým sa neodparí všetka prebytočná voda. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom k nej primiešame zvyšné suroviny a vytvoríme pevné, mierne lepivé cesto.
Do vysokého hrnca nalejeme vodu a privedieme k varu. Zo špenátovo-ricottovej zmesi vyformujeme knedlíčky, ktoré obalíme v celozrnnej múke a postupne ukladáme do horúcej vody. Necháme ich variť asi 5 minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu. Podávame s nastrúhaným syrom a obľúbenou omáčkou.
Zdroj: cloudykitchen.com, myrecipes.com, sumptuousspoonfuls.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.