Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom paradajky: Pečené so sirupom, k rybe aj v šaláte

Pripraviť sa dajú na milión spôsobov.

Pečené rybie filé s paradajkami a kaparami.Pečené rybie filé s paradajkami a kaparami. (Zdroj: Adobe Stock)

Pečené cesnakovo-javorové paradajky

Potrebujeme: 30 cherry paradajok, 2 ČL olivového oleja, 2 PL javorového sirupu, 1 ČL sušeného cesnaku, soľ

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Cherry paradajky prekrojíme pozdĺžne na polovicu a položíme ich do malej misky. Pridáme k nim zvyšok surovín a všetko dobre premiešame. Spolu so vzniknutou omáčkou ich vylejeme na pripravený plech, rovnomerne rozložíme a pečieme v rozohriatej rúre asi 25 minút. Potom ich vyberieme a otočíme na opačnú stranu, prípadne ich zľahka premiešame. Ak si niektoré z paradajok vyžadujú viac cesnakovo-javorovej omáčky, napríklad sú príliš suché, dobre ich polejeme. Plech vrátime do rúry a pečieme ešte asi 20 minút alebo kým paradajky neskaramelizujú. Skvelé sa hodia ako príloha k mäsu, do cestovín, k ryži, šalátom či ako malé občerstvenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené rybie filé s paradajkami a kaparami

Potrebujeme: 1/3 šálky (š) extra panenského olivového oleja, 1 malú červenú cibuľu, 2 veľké paradajky, 10 strúčikov cesnaku, 1,5 ČL mletého koriandra, 1 ČL sladkej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1/2 PL kapár, soľ, mleté čierne korenie, 1/3 š zlatých hrozienok, 450 g filé z tresky alebo platesy, šťava z polovice citróna, kôra z 1 citróna, čerstvá petržlenová vňať alebo mäta na ozdobu

Postup: Červenú cibuľu a cesnak nakrájame najemno, paradajku na kocky. Na panvici zohrejme extra panenský olivový olej na stredne veľkom plameni, kým nezačne jemne bublať. Vhodíme cibuľu a restujeme asi tri minúty, kým nenadobudne zlatistú farbu. Pridáme paradajky, cesnak, koreniny, štipku soli a čierneho korenia, kapár a hrozienok. Zmes privedieme k varu, potom plameň stíšime a necháme jemne variť asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Rybu osušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Do pekáča nalejeme polovicu paradajkovej omáčky, do ktorej vložíme filety. Pridáme kôru a šťavu z citróna a dolejeme zvyšok omáčky. Pečieme v rúre asi 15 až 18 minút, kým filety nebudú hotové. Pred podávaním ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo mätou. Servírujeme teplé.

BLT šalát s vajíčkami natvrdo

Potrebujeme: 6 vajec, 3 prúžky slaniny, 1/3 š na plátky pokrájaných datľových paradajok, 1/4 š nadrobno pokrájaného zeleru, 3 PL najemno nakrájanej červenej cibule, 3 PL posekanej čerstvej pažítky (alebo zelenej cibuľky), 1/4 - 1/3 š majonézy, soľ a mleté čierne korenie, kučeravý alebo ľadový šalát

Postup: Na panvici opečieme prúžky slaniny dochrumkava, a keď trocha ochladnú, pokrájame ich na malé kúsky. Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme dobre vychladnúť, potom ich olúpeme a pokrájame nadrobno. Všetky suroviny okrem šalátových listov zmiešame v miske, ochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Zmesou naplníme umyté a osušené listy a navrch posypeme pažítkou a chrumkavou slaninou, ak sa ešte nejaká zvýšila.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: sumptuousspoonfuls.com, themediterraneandish.com, therealfoodrds.com

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Živočíchy

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 6 764
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 495
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 092
  4. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 3 070
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 830
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 163
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 2 098
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 775
  1. Vladimír Hatara: "Iba Fico nám dopraje..."
  2. Adam Ustupsky : Čo núti človeka konať antisociálne,alebo genéza trestného činu.
  3. Ondřej Havelka: Africká náboženství. Kniha, která uvádí do bohatého světa subsaharské religiozity
  4. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  5. Ján Korček junior: Premier League je späť!! Čo náš čaká v sezóne 25-26?
  6. Peter Slamenik: Zápcha na Rysoch.
  7. Július Alexy: Hymna
  8. Vladimír Krátky: Je Putin vrah ?
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 462
  2. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 13 191
  3. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 817
  4. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 8 778
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 324
  6. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 7 180
  7. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 5 922
  8. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 5 802
  1. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  2. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
  3. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  4. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  5. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  6. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  7. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  8. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu