Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Pikantný broskyňový džem, marhuľový džem s brandy a zázvorom

Pripravte si dobroty zo sezónneho ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ríbezľovo-cibuľové čatní

Potrebujeme: 5 olúpaných a na tenké plátky nakrájaných červených cibúľ, 3 PL olivového oleja, 4 olúpané a nastrúhané strúčiky cesnaku, nastrúhaný päťcentimetrový kúsok zázvoru, 1 PL sušeného čili, 2 celé škorice alebo 2 ČL mletej škorice, 2 ČL mletého nového korenia, 2 celé anízy, 1 ČL soli, 150 g hrozienok sultánok, 4 kg tmavého hnedého cukru, 50 ml červeného vínneho octu, 500 g odstopkovaných červených ríbezlí

Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom na varenie džemov pražíme cibuľu na olivovom oleji asi 10 minút, kým nezmäkne. Prihodíme k nej cesnak, zázvor, čili aj koreniny a necháme na ohni ešte ďalšie dve minúty. Pridáme ocot, cukor, sultánky a soľ. Zmes dobre premiešame, privedieme k varu a necháme bublať, kým trocha nezhustne, čo by malo trvať asi 5 minút. Potom prisypeme ríbezle a varíme ďalších 5 minút, kým bobule nezačnú trocha praskať. Vtedy sporák vypneme a hotové čatní prelejeme do pripravených pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Marhuľový džem s brandy a zázvorom

Potrebujeme: 1,3 kg odkôstkovaných a nakrájaných marhúľ, 3 - 4 š cukru, 1/4 š marhuľového brandy, 2 ČL vanilkových semiačok, 1/2 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletej škorice, štipka kardamómu

Postup: Všetky suroviny si dáme do stredne veľkej panvice a za občasného miešania varíme asi 30 až 45 minút, kým sa z ovocia nevytvorí hustý džem. Ešte zahorúca ho prelejeme do čistých a teplých zaváraninových pohárov, očistíme ich vrch, dobre zatvoríme a preklopíme hore dnom, kým sa viečka neutesnia.

Pikantný broskyňový džem

Potrebujeme: 1,3 kg dozretých broskýň, 1,5 š cukru, 1 š polosladkého bieleho vína, 7 sušených čili papričiek bez stopky (druh pequin), 3 kyslé zelené jablká Granny Smith (alebo pektín), 1/4 š citrónovej šťavy, kôra z jedného malého citróna (asi jedna lyžica)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Broskyne narežeme na spodku do tvaru X a vhodíme ich na minútu alebo dve do vriacej vody. Keď sa okolo zárezov začne šupka oddeľovať, rýchlo ich vyberieme, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Keď sú prezreté alebo málo dozreté, šupku jednoducho ošúpeme zasurova. Na spodok sklenenej misky vysypeme kúsok cukru. Broskyne nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do misky. Medzi jednotlivé plátky prisypeme stále trocha cukru. Potom pridáme papričky a víno, jemne zamiešame a necháme v chladničke odstáť 2 až 3 dni. Pre extra korenistú chuť môžeme zmes na druhý deň vybrať, nechať krátko prevrieť a vychladenú vložiť do chladničky ešte na jeden deň.

Po uplynutí dvoch-troch dní všetko precedíme a tekutú časť spolu s citrónovou šťavou vlejeme do vhodného hrnca. Jablká rozštvrtíme a prihodíme k šťavám (prípadne nahradíme pektínom). Zmes privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 15 až 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne. Jablká potom vyberieme, pridáme broskyne, citrónovú kôru a všetku nazhromaždenú šťavu a za častého miešania varíme ďalších 15 až 20 minút do zhustnutia. Potom sporák vypneme a džem ešte krátko premiešame. Nesterilizovaný vydrží v chladničke maximálne mesiac, zaváraný na tmavom a chladnom mieste asi rok.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 919
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 918
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 602
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 460
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 716
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 385
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 259
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 687
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


15
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 6
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


2
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu