Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pikantný broskyňový džem, marhuľový džem s brandy a zázvorom

Pripravte si dobroty zo sezónneho ovocia.

Ríbezľovo-cibuľové čatní

Potrebujeme: 5 olúpaných a na tenké plátky nakrájaných červených cibúľ, 3 PL olivového oleja, 4 olúpané a nastrúhané strúčiky cesnaku, nastrúhaný päťcentimetrový kúsok zázvoru, 1 PL sušeného čili, 2 celé škorice alebo 2 ČL mletej škorice, 2 ČL mletého nového korenia, 2 celé anízy, 1 ČL soli, 150 g hrozienok sultánok, 4 kg tmavého hnedého cukru, 50 ml červeného vínneho octu, 500 g odstopkovaných červených ríbezlí

Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom na varenie džemov pražíme cibuľu na olivovom oleji asi 10 minút, kým nezmäkne. Prihodíme k nej cesnak, zázvor, čili aj koreniny a necháme na ohni ešte ďalšie dve minúty. Pridáme ocot, cukor, sultánky a soľ. Zmes dobre premiešame, privedieme k varu a necháme bublať, kým trocha nezhustne, čo by malo trvať asi 5 minút. Potom prisypeme ríbezle a varíme ďalších 5 minút, kým bobule nezačnú trocha praskať. Vtedy sporák vypneme a hotové čatní prelejeme do pripravených pohárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Marhuľový džem s brandy a zázvorom

Potrebujeme: 1,3 kg odkôstkovaných a nakrájaných marhúľ, 3 - 4 š cukru, 1/4 š marhuľového brandy, 2 ČL vanilkových semiačok, 1/2 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletej škorice, štipka kardamómu

Postup: Všetky suroviny si dáme do stredne veľkej panvice a za občasného miešania varíme asi 30 až 45 minút, kým sa z ovocia nevytvorí hustý džem. Ešte zahorúca ho prelejeme do čistých a teplých zaváraninových pohárov, očistíme ich vrch, dobre zatvoríme a preklopíme hore dnom, kým sa viečka neutesnia.

Pikantný broskyňový džem

Potrebujeme: 1,3 kg dozretých broskýň, 1,5 š cukru, 1 š polosladkého bieleho vína, 7 sušených čili papričiek bez stopky (druh pequin), 3 kyslé zelené jablká Granny Smith (alebo pektín), 1/4 š citrónovej šťavy, kôra z jedného malého citróna (asi jedna lyžica)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Broskyne narežeme na spodku do tvaru X a vhodíme ich na minútu alebo dve do vriacej vody. Keď sa okolo zárezov začne šupka oddeľovať, rýchlo ich vyberieme, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Keď sú prezreté alebo málo dozreté, šupku jednoducho ošúpeme zasurova. Na spodok sklenenej misky vysypeme kúsok cukru. Broskyne nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do misky. Medzi jednotlivé plátky prisypeme stále trocha cukru. Potom pridáme papričky a víno, jemne zamiešame a necháme v chladničke odstáť 2 až 3 dni. Pre extra korenistú chuť môžeme zmes na druhý deň vybrať, nechať krátko prevrieť a vychladenú vložiť do chladničky ešte na jeden deň.

Po uplynutí dvoch-troch dní všetko precedíme a tekutú časť spolu s citrónovou šťavou vlejeme do vhodného hrnca. Jablká rozštvrtíme a prihodíme k šťavám (prípadne nahradíme pektínom). Zmes privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 15 až 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne. Jablká potom vyberieme, pridáme broskyne, citrónovú kôru a všetku nazhromaždenú šťavu a za častého miešania varíme ďalších 15 až 20 minút do zhustnutia. Potom sporák vypneme a džem ešte krátko premiešame. Nesterilizovaný vydrží v chladničke maximálne mesiac, zaváraný na tmavom a chladnom mieste asi rok.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  6. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 431
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 477
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 928
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 551
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 442
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 241
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 129
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 429
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 341
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 333
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop