Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. máj, 2023 | Meniny má Vilma

Varíme s Korzárom: Pikantný broskyňový džem, marhuľový džem s brandy a zázvorom

Pripravte si dobroty zo sezónneho ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ríbezľovo-cibuľové čatní

Potrebujeme: 5 olúpaných a na tenké plátky nakrájaných červených cibúľ, 3 PL olivového oleja, 4 olúpané a nastrúhané strúčiky cesnaku, nastrúhaný päťcentimetrový kúsok zázvoru, 1 PL sušeného čili, 2 celé škorice alebo 2 ČL mletej škorice, 2 ČL mletého nového korenia, 2 celé anízy, 1 ČL soli, 150 g hrozienok sultánok, 4 kg tmavého hnedého cukru, 50 ml červeného vínneho octu, 500 g odstopkovaných červených ríbezlí

Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom na varenie džemov pražíme cibuľu na olivovom oleji asi 10 minút, kým nezmäkne. Prihodíme k nej cesnak, zázvor, čili aj koreniny a necháme na ohni ešte ďalšie dve minúty. Pridáme ocot, cukor, sultánky a soľ. Zmes dobre premiešame, privedieme k varu a necháme bublať, kým trocha nezhustne, čo by malo trvať asi 5 minút. Potom prisypeme ríbezle a varíme ďalších 5 minút, kým bobule nezačnú trocha praskať. Vtedy sporák vypneme a hotové čatní prelejeme do pripravených pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Marhuľový džem s brandy a zázvorom

Potrebujeme: 1,3 kg odkôstkovaných a nakrájaných marhúľ, 3 - 4 š cukru, 1/4 š marhuľového brandy, 2 ČL vanilkových semiačok, 1/2 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletej škorice, štipka kardamómu

Postup: Všetky suroviny si dáme do stredne veľkej panvice a za občasného miešania varíme asi 30 až 45 minút, kým sa z ovocia nevytvorí hustý džem. Ešte zahorúca ho prelejeme do čistých a teplých zaváraninových pohárov, očistíme ich vrch, dobre zatvoríme a preklopíme hore dnom, kým sa viečka neutesnia.

Pikantný broskyňový džem

Potrebujeme: 1,3 kg dozretých broskýň, 1,5 š cukru, 1 š polosladkého bieleho vína, 7 sušených čili papričiek bez stopky (druh pequin), 3 kyslé zelené jablká Granny Smith (alebo pektín), 1/4 š citrónovej šťavy, kôra z jedného malého citróna (asi jedna lyžica)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Broskyne narežeme na spodku do tvaru X a vhodíme ich na minútu alebo dve do vriacej vody. Keď sa okolo zárezov začne šupka oddeľovať, rýchlo ich vyberieme, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Keď sú prezreté alebo málo dozreté, šupku jednoducho ošúpeme zasurova. Na spodok sklenenej misky vysypeme kúsok cukru. Broskyne nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do misky. Medzi jednotlivé plátky prisypeme stále trocha cukru. Potom pridáme papričky a víno, jemne zamiešame a necháme v chladničke odstáť 2 až 3 dni. Pre extra korenistú chuť môžeme zmes na druhý deň vybrať, nechať krátko prevrieť a vychladenú vložiť do chladničky ešte na jeden deň.

Po uplynutí dvoch-troch dní všetko precedíme a tekutú časť spolu s citrónovou šťavou vlejeme do vhodného hrnca. Jablká rozštvrtíme a prihodíme k šťavám (prípadne nahradíme pektínom). Zmes privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 15 až 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne. Jablká potom vyberieme, pridáme broskyne, citrónovú kôru a všetku nazhromaždenú šťavu a za častého miešania varíme ďalších 15 až 20 minút do zhustnutia. Potom sporák vypneme a džem ešte krátko premiešame. Nesterilizovaný vydrží v chladničke maximálne mesiac, zaváraný na tmavom a chladnom mieste asi rok.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. V Bratislave sa koná Globsec
  5. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  7. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  1. Kto stretne legendárneho Ronalda?
  2. Modrovlasý gamer Michal: Tu sú moje tipy pre Digitálneho žiaka
  3. V Bratislave sa koná Globsec
  4. Vyhrajte elektrokolobežku SENCOR s tipom od Romana!
  5. Art, Terra, Duo: SodaStream prichádza s novými prístrojmi
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  7. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  8. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 930
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 850
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 5 838
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 100
  5. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 3 515
  6. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 2 614
  7. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 480
  8. Viete, prečo existuje hmyz? Vďačíme mu za jedlo aj čistý vzduch 2 203

Blogy SME

  1. Nadácia otvorenej spoločnosti OSF: Každá minca má dve strany...
  2. Kristína Behúňová: Bikepacking po španielsky: Z Andalúzie cez Extremaduru do Castilla y León
  3. Věra Tepličková: VeraTemp alebo Čo je mojou prácou a poslaním...
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Štefanová
  5. Věra Tepličková: Politický útok na Borisa
  6. Jozef Varga: Z hardrocku, bluesrocku pri relaxácii si rád vypočujem aj ZZ Top
  7. Michael Achberger: Revolučným prístupom k zázračne štíhlym bokom: Tajomstvá, ktoré ženy typu 'hruška' musia poznať!
  8. Ivan Čáni: Poslanec NR SR vs. občan SR.
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 369
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 885
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 360
  4. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 9 876
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 9 659
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 418
  7. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 5 728
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 4 927
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Nadácia otvorenej spoločnosti OSF: Každá minca má dve strany...
  2. Kristína Behúňová: Bikepacking po španielsky: Z Andalúzie cez Extremaduru do Castilla y León
  3. Věra Tepličková: VeraTemp alebo Čo je mojou prácou a poslaním...
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Štefanová
  5. Věra Tepličková: Politický útok na Borisa
  6. Jozef Varga: Z hardrocku, bluesrocku pri relaxácii si rád vypočujem aj ZZ Top
  7. Michael Achberger: Revolučným prístupom k zázračne štíhlym bokom: Tajomstvá, ktoré ženy typu 'hruška' musia poznať!
  8. Ivan Čáni: Poslanec NR SR vs. občan SR.
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 369
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 885
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 360
  4. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 9 876
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 9 659
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 418
  7. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 5 728
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 4 927
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu