Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom špeciality s vôňou dovolenky: Pljeskavica, musaka a kefty

Prímorské pochúťky si vyčarujete aj doma.

Musaka.Musaka. (Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grécko – Musaka

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 2 baklažány, 4 strúčiky cesnaku, 150 ml mlieka, 4 paradajky, 4 plátky syra, 1 cibuľu, 4 zemiaky, 150 ml kyslej smotany, 1 PL hladkej múky, olivový olej

Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Paradajky sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

Na oleji najskôr orestujeme cibuľu, potom k nej pridáme mleté mäso. Osolíme ho a chvíľku restujeme. Potom pridáme pretlačený cesnak a nakrájané paradajky spolu dusíme asi 25 minút. Mäso odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké kolieska. Baklažán umyjeme a nakrájame ho na hrubšie kolieska. Tie poukladáme na papier na pečenie, osolíme a dáme na 15 minút zapiecť do rozohriatej rúry.

Pripravíme si bešamel. V kastróle zohrejeme olej, pridáme múku, dobre premiešame a potom zalejeme mliekom, v ktorom predtým rozmiešame smotanu. Necháme krátko povariť a pridáme syr. Po 5 minútach bešamel odstavíme.

Do zapekacej misy dáme najskôr zemiaky a osolíme ich. Potom poukladáme vrstvu mletého mäsa a na ňu baklažán. Potom poukladáme znovu vrstvu zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a ukončíme vrstvou zemiakov.

Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po hodine musaku zalejeme bešamelovou omáčkou a zapekáme ešte 30 minút pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Chorvátsko - Pljeskavica

Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletú štipľavú papriku, 1 malú lyžičku prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, lyžičku saturejky, 1 stredne veľkú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku

Postup: Mäso pomelieme, osolíme a pridáme korenie a toľko mletej štipľavej papriky, ako veľmi máme radi pikantné jedlá. Takto nachystané mäso necháme v chladničke odležať, ideálne až do druhého dňa.

Pred samotnou prípravou jedla mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Rukami poriadne vymiešame a potom tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán opečieme na panvici alebo na grile.

Bulharsko – Kefty

Potrebujeme: 500 g mletého mäsa (zvyčajne sa používa jahňacie, no môže byť aj zmes hovädzieho a bravčového), 1 cibuľu, soľ, mletý alebo čerstvý koriander, mletú červenú papriku, mletú rascu, lyžicu korenia čubrica, hrsť petržlenovej vňate, olivový olej

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cibuľu pokrájame na celkom jemné a maličké kúsky a dáme ju do misky. Pridáme k nej nasekanú petržlenovú vňať, koriander a aj všetky ostatné koreniny. Mäso má byť celkom jemne, ideálne dvakrát pomleté, a tak ho pridáme ku koreninám.

Všetko poriadne premiesime rukami, aby sme mali vláčnu zmes.

Špajdle pred použitím namočíme do vody. Z mäsa zvarujeme valčeky, do každého zatlačíme špajdľu a úhľadne vyformujeme.

Kefty môžeme poukladať na plech a upiecť v rúre, alebo ich grilujeme, počas pečenia ich však potierame olivovým olejom.

Výborne sa k nim hodí grilovaná zelenina a tzatziky omáčka.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  2. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  3. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  4. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  5. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  6. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  8. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  1. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  2. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  3. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  4. Tienenie? Áno! Profirol dotácie™ pre veľký úspech pokračujú
  5. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  6. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  7. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 539
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 928
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 328
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 788
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 2 401
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 2 205
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 102
  8. Bez nich by elektrina netiekla. 1 695
  1. Marek Namešpetra: Privat Slovakia
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom.
  3. Julius Kravjar: Slovenské vody liečivé (1)
  4. Ján Roháč: Naozaj nepovažujeme cykloturizmus za dôležitý?
  5. Ernest Klotton: Fico vydáva energetickú závislosť na Rusku za prejav národnej suverenity
  6. Martin Kresák: Ekonomický analfabetizmus košického magistrátu: Zbytočný nákup športového areálu za 1,6 milióna
  7. Martin Zielosko: Jedna bitka za druhou
  8. Štefan Šturdzík: Robo je kráľ a to mu nikto , bohužiaľ nevezme.
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 20 953
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 283
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 11 105
  4. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 874
  5. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 762
  6. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 9 456
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 8 875
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 7 320
  1. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  2. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  3. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  4. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  5. Tupou Ceruzou: Neotravujte
  6. INESS: Socializmus skončil, ale láska k štátnemu stále žije
  7. Tupou Ceruzou: Iný
  8. Věra Tepličková: Keď zavolá rodina, vycestuje Martina
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu