Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom špeciality s vôňou dovolenky: Pljeskavica, musaka a kefty

Prímorské pochúťky si vyčarujete aj doma.

Musaka.Musaka. (Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grécko – Musaka

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 2 baklažány, 4 strúčiky cesnaku, 150 ml mlieka, 4 paradajky, 4 plátky syra, 1 cibuľu, 4 zemiaky, 150 ml kyslej smotany, 1 PL hladkej múky, olivový olej

Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Paradajky sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

Na oleji najskôr orestujeme cibuľu, potom k nej pridáme mleté mäso. Osolíme ho a chvíľku restujeme. Potom pridáme pretlačený cesnak a nakrájané paradajky spolu dusíme asi 25 minút. Mäso odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké kolieska. Baklažán umyjeme a nakrájame ho na hrubšie kolieska. Tie poukladáme na papier na pečenie, osolíme a dáme na 15 minút zapiecť do rozohriatej rúry.

Pripravíme si bešamel. V kastróle zohrejeme olej, pridáme múku, dobre premiešame a potom zalejeme mliekom, v ktorom predtým rozmiešame smotanu. Necháme krátko povariť a pridáme syr. Po 5 minútach bešamel odstavíme.

Do zapekacej misy dáme najskôr zemiaky a osolíme ich. Potom poukladáme vrstvu mletého mäsa a na ňu baklažán. Potom poukladáme znovu vrstvu zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a ukončíme vrstvou zemiakov.

Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po hodine musaku zalejeme bešamelovou omáčkou a zapekáme ešte 30 minút pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Chorvátsko - Pljeskavica

Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletú štipľavú papriku, 1 malú lyžičku prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, lyžičku saturejky, 1 stredne veľkú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku

Postup: Mäso pomelieme, osolíme a pridáme korenie a toľko mletej štipľavej papriky, ako veľmi máme radi pikantné jedlá. Takto nachystané mäso necháme v chladničke odležať, ideálne až do druhého dňa.

Pred samotnou prípravou jedla mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Rukami poriadne vymiešame a potom tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán opečieme na panvici alebo na grile.

Bulharsko – Kefty

Potrebujeme: 500 g mletého mäsa (zvyčajne sa používa jahňacie, no môže byť aj zmes hovädzieho a bravčového), 1 cibuľu, soľ, mletý alebo čerstvý koriander, mletú červenú papriku, mletú rascu, lyžicu korenia čubrica, hrsť petržlenovej vňate, olivový olej

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cibuľu pokrájame na celkom jemné a maličké kúsky a dáme ju do misky. Pridáme k nej nasekanú petržlenovú vňať, koriander a aj všetky ostatné koreniny. Mäso má byť celkom jemne, ideálne dvakrát pomleté, a tak ho pridáme ku koreninám.

Všetko poriadne premiesime rukami, aby sme mali vláčnu zmes.

Špajdle pred použitím namočíme do vody. Z mäsa zvarujeme valčeky, do každého zatlačíme špajdľu a úhľadne vyformujeme.

Kefty môžeme poukladať na plech a upiecť v rúre, alebo ich grilujeme, počas pečenia ich však potierame olivovým olejom.

Výborne sa k nim hodí grilovaná zelenina a tzatziky omáčka.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu