Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality s vôňou dovolenky: Pljeskavica, musaka a kefty

Prímorské pochúťky si vyčarujete aj doma.

Grécko – Musaka

Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 2 baklažány, 4 strúčiky cesnaku, 150 ml mlieka, 4 paradajky, 4 plátky syra, 1 cibuľu, 4 zemiaky, 150 ml kyslej smotany, 1 PL hladkej múky, olivový olej

Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Paradajky sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

Na oleji najskôr orestujeme cibuľu, potom k nej pridáme mleté mäso. Osolíme ho a chvíľku restujeme. Potom pridáme pretlačený cesnak a nakrájané paradajky spolu dusíme asi 25 minút. Mäso odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké kolieska. Baklažán umyjeme a nakrájame ho na hrubšie kolieska. Tie poukladáme na papier na pečenie, osolíme a dáme na 15 minút zapiecť do rozohriatej rúry.

Pripravíme si bešamel. V kastróle zohrejeme olej, pridáme múku, dobre premiešame a potom zalejeme mliekom, v ktorom predtým rozmiešame smotanu. Necháme krátko povariť a pridáme syr. Po 5 minútach bešamel odstavíme.

Do zapekacej misy dáme najskôr zemiaky a osolíme ich. Potom poukladáme vrstvu mletého mäsa a na ňu baklažán. Potom poukladáme znovu vrstvu zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a ukončíme vrstvou zemiakov.

Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po hodine musaku zalejeme bešamelovou omáčkou a zapekáme ešte 30 minút pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Chorvátsko - Pljeskavica

Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, mletú štipľavú papriku, 1 malú lyžičku prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, lyžičku saturejky, 1 stredne veľkú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku

Postup: Mäso pomelieme, osolíme a pridáme korenie a toľko mletej štipľavej papriky, ako veľmi máme radi pikantné jedlá. Takto nachystané mäso necháme v chladničke odležať, ideálne až do druhého dňa.

Pred samotnou prípravou jedla mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Rukami poriadne vymiešame a potom tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán opečieme na panvici alebo na grile.

Bulharsko – Kefty

Potrebujeme: 500 g mletého mäsa (zvyčajne sa používa jahňacie, no môže byť aj zmes hovädzieho a bravčového), 1 cibuľu, soľ, mletý alebo čerstvý koriander, mletú červenú papriku, mletú rascu, lyžicu korenia čubrica, hrsť petržlenovej vňate, olivový olej

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu pokrájame na celkom jemné a maličké kúsky a dáme ju do misky. Pridáme k nej nasekanú petržlenovú vňať, koriander a aj všetky ostatné koreniny. Mäso má byť celkom jemne, ideálne dvakrát pomleté, a tak ho pridáme ku koreninám.

Všetko poriadne premiesime rukami, aby sme mali vláčnu zmes.

Špajdle pred použitím namočíme do vody. Z mäsa zvarujeme valčeky, do každého zatlačíme špajdľu a úhľadne vyformujeme.

Kefty môžeme poukladať na plech a upiecť v rúre, alebo ich grilujeme, počas pečenia ich však potierame olivovým olejom.

Výborne sa k nim hodí grilovaná zelenina a tzatziky omáčka.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  4. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  7. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 456
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 466
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 927
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 466
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 439
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 238
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 022
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 424
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 336
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 325
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop