Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom letné múčniky: malinové taštičky, ríbezľovo-jogurtový koláč

Využite pri pečení sezónne ovocie.

(Zdroj: stock adobe)

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malinové taštičky z lístkového cesta

Potrebujeme: 340 g malín, 2 PL hnedého cukru, 3 PL stopercentného jablkového džúsu, 1 PL kukuričného škrobu, 500 g lístkového cesta, 1 veľké vajíčko, 1 PL vody

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Polovicu malín zmiešame v malom hrnci s cukrom a dvomi lyžicami jablkového džúsu a varíme asi 5 minút, alebo kým sa cukor neroztopí, šťava nezačne vrieť a maliny nezmäknú. Zvyšnú jablkovú šťavu zmiešame so škrobom a pridáme k malinovej omáčke. Varíme ešte asi minútu alebo dve a vmiešame zvyšnú polovicu malín.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto rozvaľkáme alebo len rozbalíme a pokrájame na väčšie štvorce. Vajíčko rozbijeme do pohára, vymiešame s vodou a potrieme ním okraje štvorcov. Do ich stredov podávame malinovú omáčku a preložíme diagonálne tak, aby sme vytvorili trojuholníkový tvar a okraje popritláčame. Taštičky preložíme na papier na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre 20 minút alebo kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne.

Ríbezľovo-jogurtový koláč

Potrebujeme: 1/2 šálky (š) plnotučného bieleho jogurtu, 1 š cukru, 3 veľké vajíčka, 1/2 š repkového oleja, 1,5 š hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1 PL citrónovej kôry, 1 š čerstvých červených ríbezlí

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na malé bochníky alebo na veľké muffiny vymastíme a vysypeme. Vo veľkej miske zmiešame jogurt, cukor, vajíčka a olej dohladka. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou a cesto premiešame, aby v ňom neboli hrudky. Rovnomerne ho prelejeme do pripraveného plechu a pečieme v rozohriatej rúre 25 až 35 minút, kým okraje nenaberú zlatý odtieň a špáradlo nezostane čisté. Po upečení necháme koláč chladnúť v plechu 20 minút, potom ho vyberieme a pred podávaním necháme vychladnúť úplne.

Skryť Vypnúť reklamu

Košíčky s plnkou z čiernych ríbezlí

Potrebujeme na plnku: 350 g čiernych ríbezlí 175 g bieleho cukru, 3,5 ČL kukuričného škrobu

Na cesto: 400 g hladkej múky, štipka soli, 4 PL práškového cukru, 200 g studeného masla, 6 PL ľadovej vody, 1 vajíčko

Postup: Do rajnice dáme spolu všetky suroviny na plnku a za častého miešania drevenou vareškou varíme asi 5 až 10 minút. Počas miešania popučíme bobuľky zadnou časťou varechy. Keď sa cukor rozpustí a zmes nadobudne džemovú konzistenciu, sporák vypneme a plnku necháme úplne vychladiť.

Do veľkej misky dáme múku, cukor a soľ a zľahka premiešame. Maslo nakrájame na kocky a pridáme k múke. Prstami ho rozotrieme do suchej zmesi tak, aby vznikli malé omrvinky. Prilejeme 4 lyžice ľadovej vody (alebo viac, ak sa cesto bude zdať príliš suché) a rukami vyhnetieme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie, jemne ho sploštíme a dáme do chladničky na 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým rúru predhrejeme na 175 stupňov. Vyhladené cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 až 3 milimetrov a vykrajujeme z neho 12 kruhov dostatočne veľké na to, aby v plechu na muffiny vytvorili košíky. Z cesta tiež vykrojíme 12 menších kruhov s priemerom dostatočne veľkým na to, aby zakryli vrch košíkov. Väčšie kruhy zľahka vtlačíme do jamiek na muffiny a naplníme ich do asi dvoch tretín ríbezľovou plnkou. Vymiešaným vajíčkom potrieme okraje menších kruhov a položíme ich na vrch košíčkov, aby sme vytvorili pokrievku. Konce zľahka popritláčame a dávame pozor, aby medzi cestom nezostali žiadne dierky. Ostrým nožom urobíme do vrchného cesta malú štrbinu, aby mala odkiaľ unikať horúca para a vidličkou alebo tupým koncom príborového noža zasa plytké zárezy. Vrch potrieme vajíčkom, posypeme trochou práškového cukru a pečieme v rúre asi 20 až 25 minút dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  5. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  8. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  9. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  10. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  1. Zmeny v systéme revíznych postupov
  2. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  3. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  4. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  6. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 003
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 767
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 208
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 160
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 029
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 910
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 830

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  5. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 835
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 430
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 742
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 283
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 924
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 772
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 186
  8. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 105
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 9 h

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  5. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 835
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 430
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 742
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 283
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 924
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 772
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 186
  8. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 105
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu