Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom letné múčniky: malinové taštičky, ríbezľovo-jogurtový koláč

Využite pri pečení sezónne ovocie.

(Zdroj: stock adobe)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malinové taštičky z lístkového cesta

Potrebujeme: 340 g malín, 2 PL hnedého cukru, 3 PL stopercentného jablkového džúsu, 1 PL kukuričného škrobu, 500 g lístkového cesta, 1 veľké vajíčko, 1 PL vody

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Polovicu malín zmiešame v malom hrnci s cukrom a dvomi lyžicami jablkového džúsu a varíme asi 5 minút, alebo kým sa cukor neroztopí, šťava nezačne vrieť a maliny nezmäknú. Zvyšnú jablkovú šťavu zmiešame so škrobom a pridáme k malinovej omáčke. Varíme ešte asi minútu alebo dve a vmiešame zvyšnú polovicu malín.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto rozvaľkáme alebo len rozbalíme a pokrájame na väčšie štvorce. Vajíčko rozbijeme do pohára, vymiešame s vodou a potrieme ním okraje štvorcov. Do ich stredov podávame malinovú omáčku a preložíme diagonálne tak, aby sme vytvorili trojuholníkový tvar a okraje popritláčame. Taštičky preložíme na papier na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre 20 minút alebo kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne.

Ríbezľovo-jogurtový koláč

Potrebujeme: 1/2 šálky (š) plnotučného bieleho jogurtu, 1 š cukru, 3 veľké vajíčka, 1/2 š repkového oleja, 1,5 š hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1 PL citrónovej kôry, 1 š čerstvých červených ríbezlí

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na malé bochníky alebo na veľké muffiny vymastíme a vysypeme. Vo veľkej miske zmiešame jogurt, cukor, vajíčka a olej dohladka. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou a cesto premiešame, aby v ňom neboli hrudky. Rovnomerne ho prelejeme do pripraveného plechu a pečieme v rozohriatej rúre 25 až 35 minút, kým okraje nenaberú zlatý odtieň a špáradlo nezostane čisté. Po upečení necháme koláč chladnúť v plechu 20 minút, potom ho vyberieme a pred podávaním necháme vychladnúť úplne.

SkryťVypnúť reklamu

Košíčky s plnkou z čiernych ríbezlí

Potrebujeme na plnku: 350 g čiernych ríbezlí 175 g bieleho cukru, 3,5 ČL kukuričného škrobu

Na cesto: 400 g hladkej múky, štipka soli, 4 PL práškového cukru, 200 g studeného masla, 6 PL ľadovej vody, 1 vajíčko

Postup: Do rajnice dáme spolu všetky suroviny na plnku a za častého miešania drevenou vareškou varíme asi 5 až 10 minút. Počas miešania popučíme bobuľky zadnou časťou varechy. Keď sa cukor rozpustí a zmes nadobudne džemovú konzistenciu, sporák vypneme a plnku necháme úplne vychladiť.

Do veľkej misky dáme múku, cukor a soľ a zľahka premiešame. Maslo nakrájame na kocky a pridáme k múke. Prstami ho rozotrieme do suchej zmesi tak, aby vznikli malé omrvinky. Prilejeme 4 lyžice ľadovej vody (alebo viac, ak sa cesto bude zdať príliš suché) a rukami vyhnetieme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie, jemne ho sploštíme a dáme do chladničky na 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým rúru predhrejeme na 175 stupňov. Vyhladené cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 až 3 milimetrov a vykrajujeme z neho 12 kruhov dostatočne veľké na to, aby v plechu na muffiny vytvorili košíky. Z cesta tiež vykrojíme 12 menších kruhov s priemerom dostatočne veľkým na to, aby zakryli vrch košíkov. Väčšie kruhy zľahka vtlačíme do jamiek na muffiny a naplníme ich do asi dvoch tretín ríbezľovou plnkou. Vymiešaným vajíčkom potrieme okraje menších kruhov a položíme ich na vrch košíčkov, aby sme vytvorili pokrievku. Konce zľahka popritláčame a dávame pozor, aby medzi cestom nezostali žiadne dierky. Ostrým nožom urobíme do vrchného cesta malú štrbinu, aby mala odkiaľ unikať horúca para a vidličkou alebo tupým koncom príborového noža zasa plytké zárezy. Vrch potrieme vajíčkom, posypeme trochou práškového cukru a pečieme v rúre asi 20 až 25 minút dozlatista.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  5. Signature vône podľa osobnosti
  6. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  7. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  8. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 870
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 11 440
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 779
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 678
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 467
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 304
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 187
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 754
  1. Irena Šimuneková: Furmanské preteky Topolecká
  2. Zuzana Kučminová: Modriny na duši: Keď sa zatvoria jedny dvere...
  3. Ivan Čáni: Matúškov ďalší gól do vlastnej siete.
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIII.
  5. Jaroslav Furman: Dotácie na medvede v Turci
  6. Lukáš Čelinák: Smerácka facka domácnostiam a podnikateľom: Konsolidačný balíček 2026
  7. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  8. Irena Šimuneková: Hrad Červený Kameň
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 42 676
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 510
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 10 950
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 8 590
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 549
  6. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 7 846
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 283
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 245
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu