Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom malinové dobroty: Slimáky, losos s ovocnou glazúrou, muffiny

Využite čerstvé sezónne ovocie.

(Zdroj: Adobe Stock)

Malinové slimáky s kardamómom

Potrebujeme: 3 PL roztopeného masla, 1 a 1/4 šálky (š) nízkotučného mlieka, 1 vajíčko, 1/2 ČL soli, 1 PL droždia (alebo 1 balenie aktívneho sušeného droždia), 1/3 až 1/2 š cukru, 3/4 ČL mletého kardamómu, 3 š chlebovej múky, 1 š celozrnnej múky

Na plnku: asi 1/2 š malinového džemu, 1 š malín, štipka kardamómu a škoricového cukru

Na polevu: 1/2 š malinovej šťavy (ak používame rozmrazené maliny, môže byť šťava z topenia), 1/2 š práškového cukru, štipka citrónovej šťavy

Postup: Vychladené roztopené maslo zmiešame s mliekom a zvyšnými surovinami na cesto a hnetieme, kým nevznikne hladká hmota. Ak máme pekárničku chleba, cesto môžeme dať hniesť aj tam. Potom ho vyberieme na hladkú, rovnú a pomúčenú dosku a vyvaľkáme na čo najtenší obdĺžnik. Ak sa cesto stále sťahuje, prikryjeme ho a počkáme päť minút, potom to skúsime znova.

Skryť Vypnúť reklamu

Na polovicu vyvaľkaného cesta rozotrieme malinový džem a posypeme ho malinami. Druhou polovicou plnku prikryjeme a cesto pokrájame na dlhé a tenké pásiky. Každý z nich zopár ráz zakrútime okolo vlastnej osi a stočíme do tvaru slimáka. Konce zastrčíme na spodok a uložíme na vymastený plech. Buchty necháme pred pečením asi na pol hodiny na teplom mieste nakysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme v nej nakysnuté slimáky 15 až 20 minút. Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na polevu, a keď sa buchty upečú, polejeme ich ňou.

Losos s malinovou glazúrou

Potrebujeme: filety lososa, 2 ČL oleja alebo ghee masla, 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 2 nakrájané datle, 3 PL balzamikového octu, 1 š malín, 1,5 ČL čerstvého tymianu, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V malej rajnici zohrejeme olej alebo maslo, pridáme cesnak a restujeme asi pol minúty Potom pridáme datle, balzamikový ocot a maliny a varíme za občasného miešania asi 5 až 6 minút alebo kým omáčka nezhustne. Potom vypneme sporák a vmiešame tymian a asi štvrtinu lyžičky soli. Pre extra hladkú omáčku ju môžeme prepasírovať cez jemné sitko. Mriežku v rúre umiestnime na jednu z vrchných priečok tak, aby medzi plechom a špirálou bol priestor asi 13 - 15 centimetrov, a zapneme funkciu gril. Lososa položíme na plech kožou dole, osolíme a okoreníme a každý kúsok potrieme asi dvomi-tromi lyžcami malinovej omáčky. Lososa grilujeme asi 8 až 10 minút. Podávame so zvyšnou omáčkou.

Malinovo-pomarančové muffiny s vanilkovým krémom

Potrebujeme na cesto: 150 g masla izbovej teploty, 170 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 60 ml smotany na varenie (alebo plnotučného mlieka), 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy, kôra z 1 pomaranča, 175 g hladkej múky, 1 PL a 2 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Skryť Vypnúť reklamu

Na malinový džem: 300 g malín, 50 g kryštáloveho cukru, šťava z veľkého pomaranča

Na krém: 200 g masla izbovej teploty, 450 g preosiateho práškového cukru, štipka soli, 2 PL smotany na varenie, 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy

Postup: Najprv si pripravíme džem rozvarením malín spolu s cukrom a pomarančovou šťavou v malom hrnci. Keď zmes poriadne zhustne, odstavíme a dáme bokom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. V miske spolu vymiešame maslo s cukrom, potom pridáme vajíčka, vanilku, smotanu a pomarančovú kôru a pokračujeme v miešaní, kým zmes nie je nadýchaná. Potom zľahka pripojíme múku s práškom do pečiva a soľou. Cestom naplníme košíčky do polovice, na vrch pridáme lyžičku malinového džemu a prekryjeme ho cestom do troch štvrtín. Dáme piecť približne na 20 minút alebo kým nevyberieme špáradlo z cesta čisté. Pred dávkovaním krému ich necháme úplne vychladiť.

Vo veľkej miske vyšľaháme elektrickým mixérom maslo do svetlej a nadýchanej konzistencie. Pridáme soľ a tretinu cukru, zamiešame a opakujeme postupne aj s druhou a treťou tretinou, kým nebude všetok cukor s maslom dobre prepojený. Prilejeme vanilku a smotanu na varenie a šľaháme ďalších pár minút, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Naplníme ním vrecko s cukrárenskou špičkou a ozdobíme vrch muffinov. Na ozdobu môžeme na špičku krému položiť čerstvú malinu.

Zdroj: sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com, encasacookingspace.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 961
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 328
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 299
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 002
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 525
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 082
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 500
  8. Aká je chémia vôní 8 469
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 314
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 310
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Košický U. S. Steel sa v treťom štvrťroku dostal do zisku

Medziročne si za kvartál oceliarne výrazne polepšili.

U. S. Steel Košice.
Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mads Mikkelsen pre SME: Som slávny, som úspešný, ale toto som chcel?

Slávny dánsky herec priznáva, že mu niekedy pomôže pohár vína.

Dánsky herec Mads Mikkelsen.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sám si už Fico nepomôže

Špekulatívne štiepenie Smeru je obyčajná konšpirácia.

Peter Tkačenko

Prieskum: Z konfliktu SaS a OĽaNO ťaží Sulík, rastie aj Pellegriniho Hlas

Kollárova Sme rodina padala už pred kauzou nemocnica.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Český semafor začal úradovať. Dívajme sa

PES a jeho diery.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop