Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom malinové dobroty: Slimáky, losos s ovocnou glazúrou, muffiny

Využite čerstvé sezónne ovocie.

(Zdroj: Adobe Stock)

Malinové slimáky s kardamómom

Potrebujeme: 3 PL roztopeného masla, 1 a 1/4 šálky (š) nízkotučného mlieka, 1 vajíčko, 1/2 ČL soli, 1 PL droždia (alebo 1 balenie aktívneho sušeného droždia), 1/3 až 1/2 š cukru, 3/4 ČL mletého kardamómu, 3 š chlebovej múky, 1 š celozrnnej múky

Na plnku: asi 1/2 š malinového džemu, 1 š malín, štipka kardamómu a škoricového cukru

Na polevu: 1/2 š malinovej šťavy (ak používame rozmrazené maliny, môže byť šťava z topenia), 1/2 š práškového cukru, štipka citrónovej šťavy

Postup: Vychladené roztopené maslo zmiešame s mliekom a zvyšnými surovinami na cesto a hnetieme, kým nevznikne hladká hmota. Ak máme pekárničku chleba, cesto môžeme dať hniesť aj tam. Potom ho vyberieme na hladkú, rovnú a pomúčenú dosku a vyvaľkáme na čo najtenší obdĺžnik. Ak sa cesto stále sťahuje, prikryjeme ho a počkáme päť minút, potom to skúsime znova.

Skryť Vypnúť reklamu

Na polovicu vyvaľkaného cesta rozotrieme malinový džem a posypeme ho malinami. Druhou polovicou plnku prikryjeme a cesto pokrájame na dlhé a tenké pásiky. Každý z nich zopár ráz zakrútime okolo vlastnej osi a stočíme do tvaru slimáka. Konce zastrčíme na spodok a uložíme na vymastený plech. Buchty necháme pred pečením asi na pol hodiny na teplom mieste nakysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme v nej nakysnuté slimáky 15 až 20 minút. Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na polevu, a keď sa buchty upečú, polejeme ich ňou.

Losos s malinovou glazúrou

Potrebujeme: filety lososa, 2 ČL oleja alebo ghee masla, 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 2 nakrájané datle, 3 PL balzamikového octu, 1 š malín, 1,5 ČL čerstvého tymianu, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V malej rajnici zohrejeme olej alebo maslo, pridáme cesnak a restujeme asi pol minúty Potom pridáme datle, balzamikový ocot a maliny a varíme za občasného miešania asi 5 až 6 minút alebo kým omáčka nezhustne. Potom vypneme sporák a vmiešame tymian a asi štvrtinu lyžičky soli. Pre extra hladkú omáčku ju môžeme prepasírovať cez jemné sitko. Mriežku v rúre umiestnime na jednu z vrchných priečok tak, aby medzi plechom a špirálou bol priestor asi 13 - 15 centimetrov, a zapneme funkciu gril. Lososa položíme na plech kožou dole, osolíme a okoreníme a každý kúsok potrieme asi dvomi-tromi lyžcami malinovej omáčky. Lososa grilujeme asi 8 až 10 minút. Podávame so zvyšnou omáčkou.

Malinovo-pomarančové muffiny s vanilkovým krémom

Potrebujeme na cesto: 150 g masla izbovej teploty, 170 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 60 ml smotany na varenie (alebo plnotučného mlieka), 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy, kôra z 1 pomaranča, 175 g hladkej múky, 1 PL a 2 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Skryť Vypnúť reklamu

Na malinový džem: 300 g malín, 50 g kryštáloveho cukru, šťava z veľkého pomaranča

Na krém: 200 g masla izbovej teploty, 450 g preosiateho práškového cukru, štipka soli, 2 PL smotany na varenie, 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy

Postup: Najprv si pripravíme džem rozvarením malín spolu s cukrom a pomarančovou šťavou v malom hrnci. Keď zmes poriadne zhustne, odstavíme a dáme bokom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. V miske spolu vymiešame maslo s cukrom, potom pridáme vajíčka, vanilku, smotanu a pomarančovú kôru a pokračujeme v miešaní, kým zmes nie je nadýchaná. Potom zľahka pripojíme múku s práškom do pečiva a soľou. Cestom naplníme košíčky do polovice, na vrch pridáme lyžičku malinového džemu a prekryjeme ho cestom do troch štvrtín. Dáme piecť približne na 20 minút alebo kým nevyberieme špáradlo z cesta čisté. Pred dávkovaním krému ich necháme úplne vychladiť.

Vo veľkej miske vyšľaháme elektrickým mixérom maslo do svetlej a nadýchanej konzistencie. Pridáme soľ a tretinu cukru, zamiešame a opakujeme postupne aj s druhou a treťou tretinou, kým nebude všetok cukor s maslom dobre prepojený. Prilejeme vanilku a smotanu na varenie a šľaháme ďalších pár minút, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Naplníme ním vrecko s cukrárenskou špičkou a ozdobíme vrch muffinov. Na ozdobu môžeme na špičku krému položiť čerstvú malinu.

Zdroj: sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com, encasacookingspace.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  4. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  5. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 421
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 459
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 917
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 498
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 431
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 227
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 056
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 417
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 329
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 321
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop