Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom malinové dobroty: Slimáky, losos s ovocnou glazúrou, muffiny

Využite čerstvé sezónne ovocie.

(Zdroj: Adobe Stock)

Malinové slimáky s kardamómom

Potrebujeme: 3 PL roztopeného masla, 1 a 1/4 šálky (š) nízkotučného mlieka, 1 vajíčko, 1/2 ČL soli, 1 PL droždia (alebo 1 balenie aktívneho sušeného droždia), 1/3 až 1/2 š cukru, 3/4 ČL mletého kardamómu, 3 š chlebovej múky, 1 š celozrnnej múky

Na plnku: asi 1/2 š malinového džemu, 1 š malín, štipka kardamómu a škoricového cukru

Na polevu: 1/2 š malinovej šťavy (ak používame rozmrazené maliny, môže byť šťava z topenia), 1/2 š práškového cukru, štipka citrónovej šťavy

Postup: Vychladené roztopené maslo zmiešame s mliekom a zvyšnými surovinami na cesto a hnetieme, kým nevznikne hladká hmota. Ak máme pekárničku chleba, cesto môžeme dať hniesť aj tam. Potom ho vyberieme na hladkú, rovnú a pomúčenú dosku a vyvaľkáme na čo najtenší obdĺžnik. Ak sa cesto stále sťahuje, prikryjeme ho a počkáme päť minút, potom to skúsime znova.

SkryťVypnúť reklamu

Na polovicu vyvaľkaného cesta rozotrieme malinový džem a posypeme ho malinami. Druhou polovicou plnku prikryjeme a cesto pokrájame na dlhé a tenké pásiky. Každý z nich zopár ráz zakrútime okolo vlastnej osi a stočíme do tvaru slimáka. Konce zastrčíme na spodok a uložíme na vymastený plech. Buchty necháme pred pečením asi na pol hodiny na teplom mieste nakysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme v nej nakysnuté slimáky 15 až 20 minút. Medzitým si v miske zmiešame všetky suroviny na polevu, a keď sa buchty upečú, polejeme ich ňou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Losos s malinovou glazúrou

Potrebujeme: filety lososa, 2 ČL oleja alebo ghee masla, 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 2 nakrájané datle, 3 PL balzamikového octu, 1 š malín, 1,5 ČL čerstvého tymianu, soľ a mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V malej rajnici zohrejeme olej alebo maslo, pridáme cesnak a restujeme asi pol minúty Potom pridáme datle, balzamikový ocot a maliny a varíme za občasného miešania asi 5 až 6 minút alebo kým omáčka nezhustne. Potom vypneme sporák a vmiešame tymian a asi štvrtinu lyžičky soli. Pre extra hladkú omáčku ju môžeme prepasírovať cez jemné sitko. Mriežku v rúre umiestnime na jednu z vrchných priečok tak, aby medzi plechom a špirálou bol priestor asi 13 - 15 centimetrov, a zapneme funkciu gril. Lososa položíme na plech kožou dole, osolíme a okoreníme a každý kúsok potrieme asi dvomi-tromi lyžcami malinovej omáčky. Lososa grilujeme asi 8 až 10 minút. Podávame so zvyšnou omáčkou.

Malinovo-pomarančové muffiny s vanilkovým krémom

Potrebujeme na cesto: 150 g masla izbovej teploty, 170 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 60 ml smotany na varenie (alebo plnotučného mlieka), 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy, kôra z 1 pomaranča, 175 g hladkej múky, 1 PL a 2 ČL prášku do pečiva, štipka soli

SkryťVypnúť reklamu

Na malinový džem: 300 g malín, 50 g kryštáloveho cukru, šťava z veľkého pomaranča

Na krém: 200 g masla izbovej teploty, 450 g preosiateho práškového cukru, štipka soli, 2 PL smotany na varenie, 1 PL vanilkovej esencie alebo arómy

Postup: Najprv si pripravíme džem rozvarením malín spolu s cukrom a pomarančovou šťavou v malom hrnci. Keď zmes poriadne zhustne, odstavíme a dáme bokom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. V miske spolu vymiešame maslo s cukrom, potom pridáme vajíčka, vanilku, smotanu a pomarančovú kôru a pokračujeme v miešaní, kým zmes nie je nadýchaná. Potom zľahka pripojíme múku s práškom do pečiva a soľou. Cestom naplníme košíčky do polovice, na vrch pridáme lyžičku malinového džemu a prekryjeme ho cestom do troch štvrtín. Dáme piecť približne na 20 minút alebo kým nevyberieme špáradlo z cesta čisté. Pred dávkovaním krému ich necháme úplne vychladiť.

Vo veľkej miske vyšľaháme elektrickým mixérom maslo do svetlej a nadýchanej konzistencie. Pridáme soľ a tretinu cukru, zamiešame a opakujeme postupne aj s druhou a treťou tretinou, kým nebude všetok cukor s maslom dobre prepojený. Prilejeme vanilku a smotanu na varenie a šľaháme ďalších pár minút, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Naplníme ním vrecko s cukrárenskou špičkou a ozdobíme vrch muffinov. Na ozdobu môžeme na špičku krému položiť čerstvú malinu.

Zdroj: sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com, encasacookingspace.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 563
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 853
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 663
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 750
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 255
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 930
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 786
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 561
  1. Milan Buno: Toto sú desivé prvé minúty po tom, ako vypukne jadrová vojna! | 7 knižných tipov
  2. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  3. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  4. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  5. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  6. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  7. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  8. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 418
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 37 313
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 663
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 301
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 400
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 10 980
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 448
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 529
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Buno: Toto sú desivé prvé minúty po tom, ako vypukne jadrová vojna! | 7 knižných tipov
  2. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  3. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  4. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  5. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  6. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  7. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  8. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 418
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 37 313
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 663
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 301
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 400
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 10 980
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 448
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 529
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu