Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom ľahké obedy: Cestoviny so zeleninou, tekvicové karí s cícerom

Pridajte do jedálnička viac vitamínov.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cestoviny orzo s pečenými paradajkami a cuketou

Potrebujeme na paradajky: 400 g datľových paradajok, 1 PL olivového oleja, 1/4 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Na cestoviny: 1 š cestovín orzo, 1 cuketu, 1 ČL olivového oleja, 2 PL bazalkového pesta, 3/4 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL nasekanej pažítky,

Postup: Rúru predhrejeme na 110 stupňov. Paradajky prekrojíme na polovicu a poukladáme reznou stranou hore na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, okoreníme a pečieme 2 až 2,5 hodiny, kým nie sú zvráskavené a takmer vysušené.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale al dente. Medzitým opláchneme cuketu, odkrojíme konce, pozdĺžne rozštvrtíme a odstránime semiačka. Pokvapkáme ju olivovým olejom, posolíme, okoreníme a vhodíme na rozohriatu grilovaciu panvicu. Necháme ju grilovať z každej strany asi dve minúty alebo kým sa neobjavia pásiky od panvice. Potom ju preložíme na dosku na krájanie, a keď trochu ochladne, nakrájame ju na asi polcentimetrové kúsky. Na záver si vo veľkej miske zmiešame cestoviny s paradajkami, cuketou, pestom a pažítkou. Všetko podľa potreby ešte dochutíme a pred podávaním posypeme postrúhaným parmezánom.

Tekvicové karí s cícerom a šampiňónmi

Potrebujeme: 1/2 PL masla, 2 bobkové lístky, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL mletého koriandra, štipka škorice, 2,5-centimetrový kúsok zázvoru 3 - 5 strúčikov cesnaku, 1 stredne veľká cibuľa, asi 120 g šampiňónov, 1 š na pásiky nakrájanej čerstvej papriky, 2 š na kocky nakrájanej maslovej tekvice, 425 g lúpaných paradajok z konzervy, 2 PL červenej karí pasty, 425 g cíceru z konzervy (alebo 1 a 1/2 š uvareného) 1/2 PL medu, najemno nakrájanú štipľavú papričku, nasekané arašidy alebo kešu orechy a bazalku, pažítku alebo petržlenovú vňať na vrch

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zázvor olúpeme a nastrúhame najemno, cesnak a cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Huby umyjeme a pokrájame na plátky. Maslo zahrejeme na miernom ohni vo veľkej panvici, kam pridáme bobkový list, rascu, koriander a škorici. Koreniny varíme zopár minút, kým nezmäknú. Pridáme k nim zázvor, cesnak a cibuľu a restujeme do sklovita. Zamiešame aj huby s paprikou, potom panvicu prikryjeme a za občasného premiešania necháme dusiť pár minút, kým všetko nezmäkne.

K podusenej zmesi pridáme tekvicu, paradajky, karí pastu, cícer a med. Opäť prikryjeme a dusíme za občasného miešania 20 až 30 minút, kým tekvica nebude uvarená - nesmie sa však rozpadávať. Ostrosť na záver zvýšime nasekanou štipľavou papričkou. Karí podávame samostane s posypanými bylinkami a orechami, alebo s quinoou, basmati alebo naturálnou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené bataty s jablkami a orechmi

Potrebujeme: 2 stredne veľké jablká, 2 stredne veľké bataty, 3 PL masla alebo kokosového oleja, 1/4 šálky (š) vody, 2 ČL škorice, morská soľ, 1/3 š nasekaných orechov (voliteľné), 2 PL javorového sirupu alebo medu

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Bataty ošúpeme a spolu s jablkami nakrájame na plátky. V plechu alebo v nádobe na zapekanie ich zmiešame s dvoma lyžicami masla, vodou a škoricou. Rovnomerne ich rozprestrieme na dno, prikryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Potom dáme alobal dole, primiešame posekané orechy a vrátime do rúry ešte na 10 až 15 minút, kým sa bataty neupečú domäkka. Po vybratí z rúry ich polejeme zvyšným maslom a posypeme soľou a škoricou, prípadne podľa chuti môžeme pokvapkať aj sirupom alebo medom.

Zdroj: lastingredient.com, sumptuousspoonfuls.com, therealfoodrds.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu