Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá dovolenkových destinácií: Focaccia, šopský šalát, tortilla

Pripravte si to, čo vyhľadávate v cudzine.

(Zdroj: stock adobe)

TALIANSKO - Focaccia

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 180 ml vlažnej vody, štvrtinku kocky čerstvého droždia alebo 1 ČL sušeného droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 1 zarovnanú ČL soli, cherry paradajky, olivy, hrubozrnnú soľ, čerstvý rozmarín, olivový olej

Postup: Do vlažnej vody pridáme droždie, cukor, a asi dve PL olivového oleja. Rozmiešame a potom pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom, ktorý ešte potrieme olivovým olejom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rukami ho roztiahneme a vytvarujeme do bochníka. Pozor, nesmie sa vaľkať na pomúčenej doske. Nachystané cesto potrieme naolejovanými rukami tak, že prstami doň robíme diery, aby tam vošlo aj trochu oleja. Do dierok povtláčame umyté cherry paradajky a kúsky rozmarínu. Kto má rád olivy, môže striedať paradajky s čiernymi olivami. Povrch posypeme hrubozrnnou soľou a dáme asi na 20 minút piecť do rúry.

BULHARSKO - Šopský šalát

Potrebujeme: 5 zrelých paradajok, 1 cibuľu, 1 šalátovú uhorku, 3 opečené a olúpané zelené alebo červené papriky, petržlenovú vňať, ½ pohára slnečnicového oleja, 300 g bieleho slaného balkánskeho syra, vínny ocot

Postup: Prísady nakrájame nadrobno, dobre premiešame a pridáme slnečnicový olej a podľa chuti aj čajovú lyžičku vínneho octu. Pozor, do typického bulharského šopského šalátu olivy nepatria!

Skryť Vypnúť reklamu

Nachystanú zmes zeleniny naservírujeme na taniere a štedro ju posypeme strúhaným alebo namrveným slaným bulharským syrom.

ŠPANIELSKO - Tortilla de patatas

Potrebujeme: 2 väčšie zemiaky, 2 vajíčka, 1 cibuľu, 3 PL oleja, 50 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, bylinky

Postup: Očistenú cibuľu a zemiaky narežeme na približne 3 milimetre hrubé kolieska. Plátky nasolíme a necháme postáť tak, aby jednotlivé druhy zeleniny navzájom nepremiešali. Na panvici zohrejeme olej, po celom dne poukladáme plátky zemiakov, osolíme ich a opekáme na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky už polomäkké, pridáme na ne kolieska cibule. Vajíčka rozšľaháme spolu s mliekom metličkou, osolíme ich aj okoreníme a vylejeme ich na zemiaky. Pečieme na miernom ohni, kým nie je spodok tortilly zlatistý. Obracačkou ju oddelíme od dna panvice a ráznym pohybom preklopíme celú tortillu do druhej panvice. Tam ju dopečieme dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Na tortillu sa dá použiť aj cuketa, paradajky, či iná zelenina.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  4. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  5. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  6. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  7. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 430
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 484
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 931
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 565
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 444
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 241
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 151
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 429
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 344
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop