Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom jedlá dovolenkových destinácií: Focaccia, šopský šalát, tortilla

Pripravte si to, čo vyhľadávate v cudzine.

(Zdroj: stock adobe)

TALIANSKO - Focaccia

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 180 ml vlažnej vody, štvrtinku kocky čerstvého droždia alebo 1 ČL sušeného droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 1 zarovnanú ČL soli, cherry paradajky, olivy, hrubozrnnú soľ, čerstvý rozmarín, olivový olej

Postup: Do vlažnej vody pridáme droždie, cukor, a asi dve PL olivového oleja. Rozmiešame a potom pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom, ktorý ešte potrieme olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rukami ho roztiahneme a vytvarujeme do bochníka. Pozor, nesmie sa vaľkať na pomúčenej doske. Nachystané cesto potrieme naolejovanými rukami tak, že prstami doň robíme diery, aby tam vošlo aj trochu oleja. Do dierok povtláčame umyté cherry paradajky a kúsky rozmarínu. Kto má rád olivy, môže striedať paradajky s čiernymi olivami. Povrch posypeme hrubozrnnou soľou a dáme asi na 20 minút piecť do rúry.

BULHARSKO - Šopský šalát

Potrebujeme: 5 zrelých paradajok, 1 cibuľu, 1 šalátovú uhorku, 3 opečené a olúpané zelené alebo červené papriky, petržlenovú vňať, ½ pohára slnečnicového oleja, 300 g bieleho slaného balkánskeho syra, vínny ocot

Postup: Prísady nakrájame nadrobno, dobre premiešame a pridáme slnečnicový olej a podľa chuti aj čajovú lyžičku vínneho octu. Pozor, do typického bulharského šopského šalátu olivy nepatria!

SkryťVypnúť reklamu

Nachystanú zmes zeleniny naservírujeme na taniere a štedro ju posypeme strúhaným alebo namrveným slaným bulharským syrom.

ŠPANIELSKO - Tortilla de patatas

Potrebujeme: 2 väčšie zemiaky, 2 vajíčka, 1 cibuľu, 3 PL oleja, 50 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, bylinky

Postup: Očistenú cibuľu a zemiaky narežeme na približne 3 milimetre hrubé kolieska. Plátky nasolíme a necháme postáť tak, aby jednotlivé druhy zeleniny navzájom nepremiešali. Na panvici zohrejeme olej, po celom dne poukladáme plátky zemiakov, osolíme ich a opekáme na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky už polomäkké, pridáme na ne kolieska cibule. Vajíčka rozšľaháme spolu s mliekom metličkou, osolíme ich aj okoreníme a vylejeme ich na zemiaky. Pečieme na miernom ohni, kým nie je spodok tortilly zlatistý. Obracačkou ju oddelíme od dna panvice a ráznym pohybom preklopíme celú tortillu do druhej panvice. Tam ju dopečieme dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Na tortillu sa dá použiť aj cuketa, paradajky, či iná zelenina.

Recepty z Korzára
Odoberať tému

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  2. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  3. Ako zvládnuť prvý mobil a udržať si dôveru v rodine
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  6. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  8. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  2. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  3. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  4. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  5. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  6. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 793
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 081
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 677
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 611
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 829
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 335
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 4 299
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 985
  1. Rastislav Puchala: Já milujem Fica???
  2. Jaroslav Liptak: Irina Zarutska nie je obeť Ameriky, ale Putinovej vojny
  3. Marek Strapko: Toľko sme sa báli eskalovať...
  4. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba!
  5. Viktor Pamula: Stojím pri Poľsku
  6. Tomáš Kuvik: 30,1260
  7. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  8. Filip Glejdura: Láska vo výpredaji
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 56 415
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 11 907
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 007
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 6 753
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 621
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 5 914
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 913
  8. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 4 527
  1. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  2. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  3. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  4. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  5. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  6. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  7. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  8. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu