Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cestoviny s cuketou, fazuľový šalát s kuracím a broskyňou

Zo záhradky rovno do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)

Cestoviny s cuketou prevoňané slaninou

Potrebujeme: balenie ľubovoľných cestovín, 200 g anglickej slaniny nakrájanej na plátky, 1 červenú cibuľu, 2 mladé menšie cukety, 3 strúčiky cesnaku, cca 10 cherry paradajok, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, čerstvú bazalku

Postup: Cestoviny dáme variť tradične, do vriacej slanej vody. Plátky slaniny opečieme na panvici, vyberieme a zatiaľ odložíme. Do výpeku pridáme trochu oleja, ak je to potrebné a najskôr na ňom opečieme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na plátky nasekaný cesnak, za ním nasleduje nakrájaná cuketa, ktorú môžeme nakrájať aj na dlhšie plátky pomocou škrabky, Keď bude všetko orestované, pridáme na polovičky prekrojené paradajky, tie však len prehrejeme, nedusíme ich. Všetko osolíme, okoreníme. Keď sú cestoviny už uvarené, vyberieme ich deravou naberačkou priamo z hrnca do panvice, pridať môžeme aj trošku vody, v ktorej sa varili a dobre premiešame, aby sa cestoviny obalili omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlo naservírujeme na taniere, na každú porciu dáme plátok slaniny a posypeme čerstvo natrhanými bazalkovými lístkami.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fazuľkový šalát s kuracím mäsom a broskyňou

Postup: 200 g mladých fazuľkových luskov, kuracie prsia, balenie rukoly, 2 broskyne, sušenú šunku, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie – prípadne nejakú obľúbenú marinádu na grilovanie. Na zálievku: 2 PL medu, 4 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, malú lyžičku dijonskej horčice

Postup: Očistenú fazuľku dáme do vriacej vody na pár minút a potom ju prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

Kuracie prsia umyjeme osušíme, osolíme a okoreníme, prípadne naložíme do ľubovoľnej grilovacej marinády. Potom ich opečieme na panvici alebo na grile.

Z medu, oleja, citrónovej šťavy a dijonskej horčice vymiešame zálievku.

Skryť Vypnúť reklamu

Do misky dáme rukolu, k nej odkvapkané fazuľky, na kocky nakrájané broskyne, kúsky sušenej šunky a všetko prelejeme zálievkou. Naservírujeme na taniere a k tomu pridáme kúsky grilovaného kuracieho mäska.

Paradajkový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 mrazené lístkové cesto, 2,5 PL dijónskej horčice, 1 veľkú dozretú paradajku, soľ a mleté čierne korenie, provensálske bylinky podľa chuti, 1 PL nastrúhaného parmezánu, 2 PL extra panenského olivového oleja, štipka nasekaného čerstvého oregana aj tymianu.

Postup: Cesto necháme rozmraziť a pokrájame ho na štvrtiny. Paradajku umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé asi pol centimetra. Rúru dáme rozohriať na 200 stupňov. Dva kúsky cesta rozprestrieme kratším okrajom vedľa seba na širší plech vyložený papierom na pečenie a okraje popritláčame k sebe, aby sme vytvorili jednoliaty spodok. Zo zvyšných kúskov odkrojíme pozdĺžne tenké pásiky a vytvoríme z nich vyvýšené okraje cesta. Plech dáme následne zamraziť asi na 10 minút. Potom do okrajov urobíme nožom plytké zárezy a a na spodku urobíme vidličkou malé dierky. Takto pripravené cesto pečieme v rúre asi 10 minút, kým zľahka nezhnedne. Ak sa začne dvíhať, spodkom vidličky popritláčame nafúknuté časti, okraje však necháme tak. Cesto potrieme horčicou, na ktorú v jednej vrstve poukladáme kolieska paradajky husto vedľa seba. Vrch posypeme soľou, mletým čiernym korením, provensálskymi bylinkami a syrom a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme do zhnednutia asi 25 až 30 minút. Po upečení môžeme ešte poliať trochou olivového oleja a posypať čerstvým oreganom a tymianom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: allrecipes.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  8. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  9. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  10. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 001
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 766
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 200
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 166
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 062
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 920
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 823

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 799
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 182
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 799
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 182
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu