Kuriatka na smotane
Potrebujeme: čerstvo nazbierané kuriatka, malú cibuľu, maslo, olej, smotanu na varenie, zeleninový vývar, jarnú cibuľku, syr s modrou plesňou, soľ, mleté korenie, citrónovú šťavu
Postup: Na panvici roztopíme maslo s troškou oleja aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľku. Pomaly ju restujeme, kým celkom nezmäkne a potom k nej pridáme umyté kuriatka. Väčšie kusy môžeme prekrojiť, menšie necháme v celku.
Osolíme ich, okoreníme a necháme chvíľku restovať. Potom huby podlejeme vývarom a dusíme ich asi 15 minút.
Zatiaľ si v kastróle zohrejeme asi lyžicu masla a opečieme na ňom bielu časť jarnej cibuľky. Prilejeme smotanu a namrvíme do nej syr, prípadne môžeme nastrúhať iný druh obľúbeného syra.
Omáčku necháme asi 5 minút vrieť, potom do nej pridáme dusené huby a všetko ešte spolu necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme a dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Podávame posypané zelenou vňaťou jarnej cibuľky.
Kuriatkové rizoto
Potrebujeme: 400 g ryže, 150 g čerstvých kuriatok, 2 dl bieleho vína, zeleninový vývar, šalotku, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, parmezán
Postup: V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nasekanú šalotku. Prisypeme ryžu a krátko ju pražíme. Keď sa všetky zrniečka dobre obalia, podlejeme ju vínom, Za stáleho miešania necháme odpariť alkohol a začneme po naberačkách postupne prilievať vývar. Stále miešame, aby ryža neprihorela a keď sa tekutina odparí, zase pridáme novú a novú naberačku, kým, ryža akurát.
Popri tom si očistíme, umyjeme a osušíme huby, väčšie kúsky pokrájame a opečieme ich na masle. Zmäknuté huby pridáme k uvarenej ryži, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo. Všetko dosolíme, dokoreníme a podávame.
Kuriatkový guláš
Potrebujeme: cca 500 g kuriatok, 1 cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, mletú rascu, sladkú mletú papriku, olej, pár kvapiek vinného octu, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, majoránku, mleté čierne korenie soľ, 1 malú mrkvu, 1 čerstvú papriku, 1 paradajku
Postup: Cibuľu nakrájame najemno a opražíme ju na oleji. Pridáme pretlačený cesnak, rascu a mletú papriku. Stále miešame, aby paprika neprihorela a hneď pridáme vinný ocot, ktorý zachová peknú červenú farbu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a paradajku, ktorú sme predtým zbavili šupky.
Napokon dáme do hrnca aj nakrájané huby a všetko spolu orestujeme. Podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi 20 minút, kým sa všetko neuvarí.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.