Korzár logo Korzár
Piatok, 14. august, 2020 | Meniny má MojmírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kuriatka: Rýchly guláš, jemné rizoto, aj na smotane

Lesy sú plné chutných húb.

(Zdroj: stock adobe)

Kuriatka na smotane

Potrebujeme: čerstvo nazbierané kuriatka, malú cibuľu, maslo, olej, smotanu na varenie, zeleninový vývar, jarnú cibuľku, syr s modrou plesňou, soľ, mleté korenie, citrónovú šťavu

Postup: Na panvici roztopíme maslo s troškou oleja aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľku. Pomaly ju restujeme, kým celkom nezmäkne a potom k nej pridáme umyté kuriatka. Väčšie kusy môžeme prekrojiť, menšie necháme v celku.

Osolíme ich, okoreníme a necháme chvíľku restovať. Potom huby podlejeme vývarom a dusíme ich asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si v kastróle zohrejeme asi lyžicu masla a opečieme na ňom bielu časť jarnej cibuľky. Prilejeme smotanu a namrvíme do nej syr, prípadne môžeme nastrúhať iný druh obľúbeného syra.

Omáčku necháme asi 5 minút vrieť, potom do nej pridáme dusené huby a všetko ešte spolu necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme a dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Podávame posypané zelenou vňaťou jarnej cibuľky.

Kuriatkové rizoto

Potrebujeme: 400 g ryže, 150 g čerstvých kuriatok, 2 dl bieleho vína, zeleninový vývar, šalotku, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nasekanú šalotku. Prisypeme ryžu a krátko ju pražíme. Keď sa všetky zrniečka dobre obalia, podlejeme ju vínom, Za stáleho miešania necháme odpariť alkohol a začneme po naberačkách postupne prilievať vývar. Stále miešame, aby ryža neprihorela a keď sa tekutina odparí, zase pridáme novú a novú naberačku, kým, ryža akurát.

Skryť Vypnúť reklamu

Popri tom si očistíme, umyjeme a osušíme huby, väčšie kúsky pokrájame a opečieme ich na masle. Zmäknuté huby pridáme k uvarenej ryži, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo. Všetko dosolíme, dokoreníme a podávame.

Kuriatkový guláš

Potrebujeme: cca 500 g kuriatok, 1 cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, mletú rascu, sladkú mletú papriku, olej, pár kvapiek vinného octu, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, majoránku, mleté čierne korenie soľ, 1 malú mrkvu, 1 čerstvú papriku, 1 paradajku

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a opražíme ju na oleji. Pridáme pretlačený cesnak, rascu a mletú papriku. Stále miešame, aby paprika neprihorela a hneď pridáme vinný ocot, ktorý zachová peknú červenú farbu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a paradajku, ktorú sme predtým zbavili šupky.

Skryť Vypnúť reklamu

Napokon dáme do hrnca aj nakrájané huby a všetko spolu orestujeme. Podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi 20 minút, kým sa všetko neuvarí.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  5. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 25 430
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 20 484
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 14 931
  4. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 13 565
  5. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 12 444
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 12 241
  7. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 10 151
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 429
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 344
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Starostka má čiernu stavbu na pozemku obce. Sama voči sebe nekoná

Súd nariadil odstránenie. Poslanci dali trestné oznámenie. A stále nič.

Sporné sú pozemky pred domom. Patria obci.
Vilka Kúpele sa môže stať domovom viacerých ukrajinských lekárov, ktorí budú pracovať pre rožňavskú nemocnicu.
Prístupová cesta k tunelu Bikoš na Sídlisku III.
Počas prípravy na suchu trávili Michalovčania veľa času v posilňovni. Zamakal si aj Marek Mašlonka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako zmanipulované voľby zrodili bieloruský národ

V čom sa protesty v Bielorusku líšia od minulosti.

V Bielorusku sa zrodil politický národ.
Dobré ráno

Dobré ráno: Môže Trump neuznať výsledok prezidentských volieb?

Voľby sa v USA konajú 3. novembra.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Keď diktátor slabne

Lukašenka môže udržať pri moci už len skorumpovaná armáda.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop