Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom kuriatka: Rýchly guláš, jemné rizoto, aj na smotane

Lesy sú plné chutných húb.

(Zdroj: stock adobe)

Kuriatka na smotane

Potrebujeme: čerstvo nazbierané kuriatka, malú cibuľu, maslo, olej, smotanu na varenie, zeleninový vývar, jarnú cibuľku, syr s modrou plesňou, soľ, mleté korenie, citrónovú šťavu

Postup: Na panvici roztopíme maslo s troškou oleja aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľku. Pomaly ju restujeme, kým celkom nezmäkne a potom k nej pridáme umyté kuriatka. Väčšie kusy môžeme prekrojiť, menšie necháme v celku.

Osolíme ich, okoreníme a necháme chvíľku restovať. Potom huby podlejeme vývarom a dusíme ich asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zatiaľ si v kastróle zohrejeme asi lyžicu masla a opečieme na ňom bielu časť jarnej cibuľky. Prilejeme smotanu a namrvíme do nej syr, prípadne môžeme nastrúhať iný druh obľúbeného syra.

Omáčku necháme asi 5 minút vrieť, potom do nej pridáme dusené huby a všetko ešte spolu necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme a dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Podávame posypané zelenou vňaťou jarnej cibuľky.

Kuriatkové rizoto

Potrebujeme: 400 g ryže, 150 g čerstvých kuriatok, 2 dl bieleho vína, zeleninový vývar, šalotku, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nasekanú šalotku. Prisypeme ryžu a krátko ju pražíme. Keď sa všetky zrniečka dobre obalia, podlejeme ju vínom, Za stáleho miešania necháme odpariť alkohol a začneme po naberačkách postupne prilievať vývar. Stále miešame, aby ryža neprihorela a keď sa tekutina odparí, zase pridáme novú a novú naberačku, kým, ryža akurát.

SkryťVypnúť reklamu

Popri tom si očistíme, umyjeme a osušíme huby, väčšie kúsky pokrájame a opečieme ich na masle. Zmäknuté huby pridáme k uvarenej ryži, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo. Všetko dosolíme, dokoreníme a podávame.

Kuriatkový guláš

Potrebujeme: cca 500 g kuriatok, 1 cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, mletú rascu, sladkú mletú papriku, olej, pár kvapiek vinného octu, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, majoránku, mleté čierne korenie soľ, 1 malú mrkvu, 1 čerstvú papriku, 1 paradajku

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a opražíme ju na oleji. Pridáme pretlačený cesnak, rascu a mletú papriku. Stále miešame, aby paprika neprihorela a hneď pridáme vinný ocot, ktorý zachová peknú červenú farbu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a paradajku, ktorú sme predtým zbavili šupky.

SkryťVypnúť reklamu

Napokon dáme do hrnca aj nakrájané huby a všetko spolu orestujeme. Podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi 20 minút, kým sa všetko neuvarí.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu