Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kuriatka: Rýchly guláš, jemné rizoto, aj na smotane

Lesy sú plné chutných húb.

(Zdroj: stock adobe)

Kuriatka na smotane

Potrebujeme: čerstvo nazbierané kuriatka, malú cibuľu, maslo, olej, smotanu na varenie, zeleninový vývar, jarnú cibuľku, syr s modrou plesňou, soľ, mleté korenie, citrónovú šťavu

Postup: Na panvici roztopíme maslo s troškou oleja aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľku. Pomaly ju restujeme, kým celkom nezmäkne a potom k nej pridáme umyté kuriatka. Väčšie kusy môžeme prekrojiť, menšie necháme v celku.

Osolíme ich, okoreníme a necháme chvíľku restovať. Potom huby podlejeme vývarom a dusíme ich asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si v kastróle zohrejeme asi lyžicu masla a opečieme na ňom bielu časť jarnej cibuľky. Prilejeme smotanu a namrvíme do nej syr, prípadne môžeme nastrúhať iný druh obľúbeného syra.

Omáčku necháme asi 5 minút vrieť, potom do nej pridáme dusené huby a všetko ešte spolu necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme a dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Podávame posypané zelenou vňaťou jarnej cibuľky.

Kuriatkové rizoto

Potrebujeme: 400 g ryže, 150 g čerstvých kuriatok, 2 dl bieleho vína, zeleninový vývar, šalotku, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nasekanú šalotku. Prisypeme ryžu a krátko ju pražíme. Keď sa všetky zrniečka dobre obalia, podlejeme ju vínom, Za stáleho miešania necháme odpariť alkohol a začneme po naberačkách postupne prilievať vývar. Stále miešame, aby ryža neprihorela a keď sa tekutina odparí, zase pridáme novú a novú naberačku, kým, ryža akurát.

Skryť Vypnúť reklamu

Popri tom si očistíme, umyjeme a osušíme huby, väčšie kúsky pokrájame a opečieme ich na masle. Zmäknuté huby pridáme k uvarenej ryži, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo. Všetko dosolíme, dokoreníme a podávame.

Kuriatkový guláš

Potrebujeme: cca 500 g kuriatok, 1 cibuľu, 3-4 strúčiky cesnaku, mletú rascu, sladkú mletú papriku, olej, pár kvapiek vinného octu, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, majoránku, mleté čierne korenie soľ, 1 malú mrkvu, 1 čerstvú papriku, 1 paradajku

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a opražíme ju na oleji. Pridáme pretlačený cesnak, rascu a mletú papriku. Stále miešame, aby paprika neprihorela a hneď pridáme vinný ocot, ktorý zachová peknú červenú farbu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a paradajku, ktorú sme predtým zbavili šupky.

Skryť Vypnúť reklamu

Napokon dáme do hrnca aj nakrájané huby a všetko spolu orestujeme. Podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi 20 minút, kým sa všetko neuvarí.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Aj matematika sa dá skrotiť
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 160
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 484
  3. Aká je chémia vôní 12 831
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 655
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 448
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 977
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 680
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 281
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 844
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 712
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Škola cez počítač: Žiaci sa zatajujú, učitelia nemajú kontrolu

Rodičov to stojí nemálo peňazí. Župa už ide dávať študentom notebooky.

Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Správca vybuchnutej bytovky v Prešove spomína na okamihy hrôzy

Chceme sa tam vrátiť, vraví.

Mojmír Květoň na Mukačevskej 7 v Prešove rok po výbuchu.
Vianočné trhy vytvárajú atmosféru vo väčšine slovenských miest.
Vpravo Volodymyr, vedľa neho jeho advokátka. Eskorta ho odvádza do väznice.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

NAKA zadržala bývalého šéfa polície Lučanského

Zadržali ho po tom, ako prišiel na dohodnutý výsluch.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

Koronavírus: Na covid zomrel francúzsky exprezident Giscard d'Estaing (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 109-tisíc nakazených.

Valéry Giscard d'Estaing.
Komentár Zuzany Kepplovej

Tradičná rodina alebo divoký žúr? Falošná dilema

Maďarský exposlanec nás núti pýtať sa na rozpor medzi politikou a praxou.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop