Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom podľa starých receptov: Malinový aj višňový lekvár, sušené ríbezle

Inšpirácie zo starej kuchárskej knihy Terézie Vansovej.

(Zdroj: stock adobe)

Spisovateľka Terézia Vansová, bola aj etnografkou a okrem iného v roku 1914 napísala kuchársku knihu Recepty prastarej matere. Spísala v nej pôvodné recepty, ktoré zozbierala od vtedajších gazdiniek. A takto vyzeralo varenie lekvárov v minulosti. (Text sme ponechali v pôvodnom znení.)

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Višňový lekvár

Z višieň odstránia sa stopky a kôstky. Na pol kila višieň dá sa pol kila cukru. Cukor potlčie sa na hrubo a dá sa spolu s višňami na hlinenú rajnicu, na ktorej sa nič mastného nerobilo. Mieša sa pilne, aby lekvár neprihorel, pena sa sberá. Po polhodinovom varení urobí sa próba; ak sa lekvár sadá, môže sa dať do pohárov. Na každý pohár môže sa dať okrúhly kúsok papieru, ktorý omočí sa buď do veľmi jemného tabulového oleja alebo do rumu. Papierik položí sa na lekvár, ale len keď tenže ochladol a chytil kožku. Poháre sa obviažu a odložia. Takto odložený lekvár neplesnie.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené ríbezle

Pekné a zdravé strapce ríbeziel zmáčajú sa jednotlive do rumu, potom do bielkov a tak do jemného cukru, v ktorom sa dobre poobracajú. Ukladajú sa na sito a usušia sa v teplej peci. Sú pekné a dobré, zvlášte ako lahôdka pre deti.

Malinový lekvár

Dobre zrelé maliny pretrú sa cez sito alebo sa vytlačia v šate k tomu určenej. Povstalá šťava varí sa v hlinenej nádobe pri miešaní asi pol hodiny, pričom sa peny sberajú. Potom sa pridá cukor na drobné kúsky posekaný — na 1 kilo šťavy berie sa trištvrte kila cukru, — s cukrom sa už ale nesmie dlho variť, len kým sa tento rozpustí. Dá sa troška na tanierik, či sa už sadá, keď áno, nalieva sa do pohárov pozorne, kým vychladne zakryje sa papierom a potom sa dobre zaviaže. Tak sa varí aj jahodový a ríbezlový lekvár.

Skryť Vypnúť reklamu

Jabĺčkový lekvár (džely, jelly)

Asi 15 — 25 kyslastých jabĺčiek sa umyje a na štvrtky pokrája. Postavia sa do čistej nádoby (hrnca) a zalejú toľko vodou, aby bolo ovocie zakryté, nechajú sa variť, ale tak, aby jabĺčka boly mäkké a predsa nie rozvarené, ináče by bol lekvár mutný a nie priezračný. Uvarené jabĺčka vylejú sa na riedky servítok, ktorý je naopak stolca na nohy priviazaný a podloží sa nádoba, aby šťava mohla ztiecť. Nesmie sa ale tlačiť, len čistá, priezračná šťava je potrebná. Čistá odtečená šťava sa odmeria, koľko šálok šťavy, toľko šálok tlčeného cukru (môže byť i niečo menej cukru). Šťava sa postaví samotná na sporák a nechá pozvoľna vrieť asi za pol hodiny. Keď sa lipká na kraj nádoby, vtedy sa vsype cukor a nechá sa ešte spolu vrieť, ale nie dlho, aby lekvár nezostal tmavý. Najlepšie je, keď sa urobí próba, či sa sadá, keď áno, tak sa precedí do pohárov a len sa papierom zakryje, kým nevychladne. Za 24 hodín sadne sa ako studeno, že sa dá krájať. Môže sa ponalievať i do malých šáločiek a vyklopí sa z ních, keď je treba.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripomenúť treba, že jabĺčka netreba bieliť, ani jadrá vyberať, lebo práve jadrá dodávajú lekváru dobrú korenistú chuť. Jablká na servítku môžu sa pretrieť a uvariť na lekvár. Tak možno i dulový syr pripraviť. Môže sa i na poly; polovica jabĺčiek a polovica duly.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  7. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  8. Získaj náskok pred štartom
  9. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  10. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  1. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 429
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 712
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 10 456
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 804
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 128
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 179
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 690
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 2 516
  9. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 137
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 097

Blogy SME

  1. INESS: Cena zamestnanca
  2. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  3. Marcel Horacek: Život je fajn
  4. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  5. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  6. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  7. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  8. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 157
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 387
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 633
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 001
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 220
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 908
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 613
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 099
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Potrebovali sme lockdown spolu s intenzívnym očkovaním, dostali sme toto.


28. nov
Muž na letisku v juhoafrickom Johannesburgu.

PCR testy odhalili viac ako 673-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 341 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, vo štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 4 ďalší 16 h
Marine Le Penová s Viktorom Orbánom.

Viktor Orbán sa ešte pokúsi zmeniť smerovanie Únie vytvorením krajne pravicového bloku.


Zsuzsanna Szelényi 5 h

Blogy SME

  1. INESS: Cena zamestnanca
  2. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  3. Marcel Horacek: Život je fajn
  4. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  5. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  6. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  7. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  8. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 157
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 387
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 633
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 001
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 220
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 908
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 613
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 099
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu