Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom plnenú papriku: Tradičná aj zapekaná so zeleninou či so šunkou

K letu toto jedlo určite patrí.

Pečené papriky plnené zeleninou

Potrebujeme: hrubostenné papriky, cherry paradajky, cuketu, 1 červenú cibuľu, trochu pohánky, bazalku, parmezán, olivový olej, kto má rád, môže si pridať čierne olivy alebo huby, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Všetku zeleninu dôkladne umyjeme, papriky prekrojíme na polovice a vyrežeme žilky. Stopku môžeme nechať, paprikové misky budú vďaka nej lepšie držať tvar. Poukladáme ich do olejom postriekanej zapekacej misky.

Paradajky, cuketu, cibuľu, prípadne aj huby alebo olivy nakrájame a dáme do misky. Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, pohánku a strúhaný parmezán. Premiešame a naplníme pripravené papriky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečieme asi 15-20 minút. Servírujte s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tradičná plnená paprika s paradajkovou omáčkou

Potrebujeme: 500 g mletého bravčového pliecka, 2 poháre ryže, niekoľko paprík, 1 cibuľu, 2 vajíčka, paradajkový pretlak, olej, polohrubú múku, soľ, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie

Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka, prípadne ju aspoň prepláchneme vriacou vodou. Mleté mäso dáme do misky a pridáme k nemu najemno nasekanú cibuľu, uvarenú ryžu a vajcia. Osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Premiešame a necháme postáť.

Z paprík odkrojíme konce so semienkami, vyčistíme vnútorné rebrá. Mäso ešte ochutnáme, ak je to potrebné dosolíme a dokoreníme a naplníme ním papriky. Ak máme málo paprík, vytvarujeme guľky.

SkryťVypnúť reklamu

Do väčšieho hrnca dáme olej, keď sa zohreje prisypeme múku a urobíme zápražku, do ktorej pridáme 2 bobkové listy, 3-4 guľôčky nového korenia a paradajkový pretlak. Množstvo pretlaku závisí od množstva paprík, pri väčšom množstve dáme aj dva pretlaky.

Premiešame, podlejeme dostatočným množstvom vody, okoreníme aj osolíme, kto chce sladšiu omáčku, pridá trochu cukru. Keď začne omáčka vrieť, dáme do nej nachystanú plnenú papriku a mäsové guľky. Prikryjeme a necháme variť asi 30 minút a môžeme servírovať.

Pečená paprika plnená šunkou a syrom

Potrebujeme: papriky (najlepšie hrubostenné), kyslú smotanu, šunku, tvrdý syr, vajíčko, syr s bielou plesňou, plátky slaniny alebo sušenej šunky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Ak máme hrubé papriky, odkrojíme z nich stopku aj s časťou, kde sú semienka, aby sme si z nich vytvorili „poháriky“.
Do misky dáme na malé kocky pokrájanú šunku aj camembert, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr, vajíčko a toľko lyžíc kyslej smotany, aby nám vznikla primerane hustá zmes. Až v tejto fáze náplň osolíme a okoreníme, keďže šunka aj syry sú slané.

SkryťVypnúť reklamu

Zmesou naplníme papriky, poukladáme ich do zapekacej misky, na každú položíme plátok šunky a vrátime späť vrchnú časť so stopkou, ktorá ju prikryje ako klobúčik.

Dáme približne na pol hodiny do vyhriatej rúry, potom klobúčik zložíme, aby sa slanina zapiekla do chrumkava.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu