Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cuketové knedličky so syrovou omáčkou, fašírky aj nátierka

Skvelá plodina má množstvo variácií.

stock adobestock adobe
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketové fašírky

Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 200 g chudej bravčovej salámy, 100 g ovsených vločiek, 100 g syra gouda, 2 strúčiky cesnaku, trochu strúhanky, 1 vajíčko, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Očistenú cuketu rozpolíme, zbavíme ju jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle. Trochu ju posolíme a necháme odstáť, aby pustila šťavu, ktorú potom zlejeme. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhaný syr aj salámu, pretlačený cesnak, vajíčko aj korenie a všetko premiešame. Potom pridávame vločky a ak je zmes ešte veľmi tekutá, zahustíme ju strúhankou.

SkryťVypnúť reklamu

Mokrými rukami vytvarujeme fašírky, ktoré môžeme ešte obaliť v strúhanke a upečieme na panvici na oleji, prípadne na plechu v rúre.

Cuketové knedličky so syrovou omáčkou

Potrebujeme: dve mladé cukety, 250 g polohrubej múky, 1 PL solamylu, 1 vajce, 300 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g hladkej múky. Na omáčku: maslo, 1 PL hladkej múky, vývar, 200 tvrdého syra, napríklad gouda alebo čedar, smotanu alebo mlieko, soľ, mleté čierne korenie, pažítku

Postup: V šupke predvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame alebo prelisujeme. Cuketu tiež očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame najemno. Osolíme ju a necháme postáť, keď pustí vodu, vyžmýkame ju a pridáme k zemiakom. K tomu pridáme polohrubú aj hladkú múku, solamyl aj vajce a rýchlo vymiešame cesto. Snažíme sa nemiešať dlho, aby cesto pri dlhej manipulácii nezredlo.

SkryťVypnúť reklamu

Pracovnú dosku posypeme múkou, z cesta urobíme valčeky, ktoré potom nakrájame na menšie knedličky a tie uvaríme v osolenej vode. Stačí, keď vyplávajú na povrch a môžeme ich povyberať deravou naberačkou.

Zatiaľ si pripravíme omáčku. V kastróle roztopíme asi lyžicu masla, prisypeme múku a urobíme zápražku, ktorú zalejeme mliekom a vmiešame do nej nastrúhaný syr. Keď sa roztopí, dochutíme ju soľou, korením, muškátovým orieškom a na záver prisypeme nasekanú pažítku.

Pikantná cuketová nátierka

Potrebujeme: 1 stredne veľkú cuketu, 50 g strúhaného syra, 2 strúčiky cesnaku, trochu sójovej omáčky, 1 menšiu cibuľu, čili papričku, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, trochu dijonskej horčice, maslo

Postup: Ak má cuketa hladkú a peknú šupku, stačí ju umyť, odrezať konce a nastrúhať nahrubo. V panvici zohrejeme olej, na ňom opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak a čili papričku. Pridáme strúhanú cuketu a chvíľu ju dusíme. Napokon pridáme trošku horčice, sójovú omáčku a strúhaný syr. Premiešame, odstavíme a natierame na chlieb či pečivo.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu