Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom letné polievky: Grécka kuracia, šalátová, z mladej tekvice

Chutné a rýchle nápady na letné dni.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grécka kuracia polievka

Potrebujeme: 1 celé kurča, 1 menší pór, 1 cibuľu, 2 mrkvy, celé čierne korenie, bobkový list, malú lyžičku sušeného tymianu, 100 g ryže, 3 vaječné žĺtky, 2 citróny, soľ, olivový olej

Postup: Kurča naporcujeme tak, aby nám zostali celé prsia aj vykostené stehná bokom. Kosti zo stehien, kurací trup a krídla dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, pridáme čierne korenie, soľ, tymian, bobkový list a varíme asi hodinu, aby sme získali dobrý vývar.

Zatiaľ si očistíme a na kolieska nakrájame mrkvu aj pór, cibuľu nasekáme nadrobno a stehná s prsiami pokrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu

Kurací vývar precedíme a pridáme k nemu zeleninu, kocky mäsa a premytú ryžu. Zakryté varíme ešte asi pol hodiny.

Vo väčšej miske vymiešame žĺtky so šťavou z dvoch citrónov a nastrúhanou kôrou. Pridáme zo 5 naberačiek polievky, dobre prešľaháme metličkou, potom polievku stiahneme zo sporáka a za stáleho miešania vlejeme vajíčka.

Dochutíme a na tanieri na každú porciu kvapneme trochu olivového oleja.

Šalátová polievka

Potrebujeme: hlávku zeleného šalátu, kúsok prerastanej údenej slaniny, 200 ml mlieka, 250 ml sladkej smotany, kurací bujón, 2 PL hladkej múky, 4 väčšie zemiaky, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, štipku cukru, trochu octu a čerstvý kôpor

Postup: Slaninu nakrájame na kocky a dáme ju do hrnca. Opražíme ju a potom ju zasypeme múkou a pripravíme si zápražku. Zalejeme ju vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, aj bobkový list a necháme variť.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát nakrájame na rezance a pridáme do polievky, keď zemiaky zmäknú. Prilejeme mlieko aj smotanu, soľ a korenie. V malom kastróle zohrejeme ocot a cukor, čím si pripravíme octový nálev, ktorým dochutíme polievku.

Podávať môžeme napríklad so strateným vajíčkom a posypanú kôprom.

Polievka z mladej tekvice

Potrebujeme: mladú tekvicu, 1 cibuľu, maslo, 2 paradajky, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, trochu mlieka, 1 PL hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Paradajky sparíme vriacou vodou a hneď na to ich schladíme ľadovou, aby sme ich mohli ľahko ošúpať a pokrájať na kocky. Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu očistíme a tiež nakrájame na malé kocky.

V hrnci roztopíme kus masla a orestujeme na ňom nasekanú cibuľu. Keď bude dobre opražená, pridáme k nej paradajky a tekvicu. Orestovanú zeleninu poprášime múkou a zalejeme vodou. Polievku povaríme asi 20 minút. Kyslú smotanu zriedime trochou mlieka a vlejeme ju do polievky za stáleho miešania. Podľa potreby dochutíme a podávame .

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu