Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Čerešňový džem s mätou, marmeláda s rumom a škoricou, sirup

Využite úrodu ovocia.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Višňová marmeláda s rumom a škoricou

Potrebujeme: 1 kg zrelých višní, 350 g kryštálové cukru, 3 vanilkové cukre, 1 gelfix, niekoľko lyžíc rumu (záleží od individuálnej chute), štipku škorice

Postup: Umyté a odkvapkané višne odkôstkujeme a rozmixujeme. Dáme do širokého hrnca, zalejeme asi 300 ml studenej vody, pridáme cukor aj vanilku a gelfix, premiešame a povaríme. Keď už bude mať správnu konzistenciu, pridáme rum a škoricu a naplníme poháre. Otočíme ich hore dnom až do vychladnutia a odložíme.

Čerešňový džem s mätou

Potrebujeme: 1,5 kg odkôstkovaných čerešní, 250 g kryštálového cukru, 8 veľkých lístkov mäty, 1 vanilkový cukor, 1 Gelfix, kyselinu citrónovú

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Nachystané čerešne bez kôstok rozmixujeme a dáme ich do širokého hrnca. Pridáme cukor, gelfix a lyžičku kyseliny citrónovej. Varíme na miernom plameni asi 10 minút za pravidelného miešania. Asi 2 minúty pred koncom pridáme do džemu nasekané lístky mäty, dovaríme a odstavíme. Džem nalejeme do pohárov, zatvoríme ich, otočíme a necháme vychladnúť.

Čerešňový sirup

Potrebujeme: zrelé čerešne, kryštálový cukor a kyselinu citrónovú. Pomer sa dá zistiť až keď si čerešne odstavíme, na 1 liter šťavy je potrebné asi 1,5 kg cukru a 25 g kyseliny

Postup: Čerešne odkôstkujeme, trochu ich popučíme a necháme 2 dni postáť a kvasiť. Potom ich dáme do odšťavovača alebo ich prepasírujeme cez sitko, aby sme získali čerešňovú šťavu.

Necháme ju postáť, aby sa usadila, opatrne ju zlejeme do hrnca tak, aby kal z dna zostal podľa možnosti neporušený.

SkryťVypnúť reklamu

Na prudkom ohni šťavu necháme zovrieť a potom do nej za stáleho miešania prisypávame cukor a necháme variť. Počas toho zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu a keď bude cukor roztopený, pridáme kyselinu.

Premiešame, šťavu vlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé, chladné a suché miesto.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu