Chladená višňová polievka
Potrebujeme: 680 g umytých a odkôskovaných višní, 1 najemno nakrájaný malý strúčik cesnaku, soľ, 1 PL najmeno nasekaného čerstvého koriandra plus vetvičky nakoniec, 2 ČL najemno nasekaného kôpru, 1/2 najemno nakrájanej malej uhorky, 2 najmeno nakrájané jarné cibuľky, kyslá smotana na servírovanie.
Postup: Višne pomelieme v mlynčeku alebo najemno rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko, aby sme z nich získali všetku šťavu. Dreň môžeme zahodiť alebo použiť v inom recepte. Cesnak posypeme troma štvrtinami lyžičky soli, potom ho plochou stranou noža popučíme do jemnej pasty a vmiešame ju do višňovej šťavy. Zmes zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Potom vmiešame nakrájaný koriander a kôpor, podľa chuti posolíme a dáme zachladiť ešte aspoň na 30 minút. Hotovú polievku podávame s uhorkou, jarnou cibuľkou, bylinkami a kyslou smotanou na boku.
Bagetový nákyp s višňami
Potrebujeme: 6 šálky (š) deň starej bagety nakrájanej na väčšie kocky, 3 š višní, 5 vajec, 3/4 š kryštálového cukru, 1 a 3/4 š smotany na varenie alebo plnotučného mlieka, vanilkový cukor, 2 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1/2 ČL soli, 1/4 š javorového sirupu
Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a misku na zapekanie vymastíme maslom. V stredne veľkej miske zmiešame bagetu s višňami a dáme bokom. Vo veľkej miske vymiešame vajíčka dopenista, pridáme cukor a smotanu a neskôr aj škoricu, muškátový orech a soľ. Do vajíčkovej zmesi pridáme bagetu s višňami, dobre premiešame a všetko prelejeme do pripravenej zapekacej nádoby. Necháme postáť pol hodiny, prekryjeme alobalom a pečieme asi 25 minút. Potom nádobu odokryjeme a pečieme ďalších 25 minút. Kým je nákyp ešte teplý, vrch potrieme javorovým sirupom.
Nakladané višne
Potrebujeme: 1 š vody, 3/4 š červeného vínneho octu, 1/2 š kryštálového cukru, 2 PL soli, 2 ČL horčicových semienok, 2 ČL celého čierneho korenia, 2 š višní so stopkami, 1 na plátky nasekaná šalotka
Postup: V stredne veľkom hrnci privedieme k varu vodu zmiešanú s octom, cukrom, soľou, horčicovými semienkami a čiernym korením. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Višne a šalotku dáme do uzatvárateľného pohára, zalejeme ich horúcou vodou, zaskrutkujeme a necháme chladiť 1 deň. Podávame k údeninám alebo použijeme do koktailov.
Zdroj: marthastewart.com, realsimple.com, sweetsugarbean.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.