Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Vyskúšajte slané aj sladké recepty s višňami

Pochutnajte si na práve dozretom ovocí skôr ako škorce a osy.

(Zdroj: Adobe Stock)

Chladená višňová polievka

Potrebujeme: 680 g umytých a odkôskovaných višní, 1 najemno nakrájaný malý strúčik cesnaku, soľ, 1 PL najmeno nasekaného čerstvého koriandra plus vetvičky nakoniec, 2 ČL najemno nasekaného kôpru, 1/2 najemno nakrájanej malej uhorky, 2 najmeno nakrájané jarné cibuľky, kyslá smotana na servírovanie.

Postup: Višne pomelieme v mlynčeku alebo najemno rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko, aby sme z nich získali všetku šťavu. Dreň môžeme zahodiť alebo použiť v inom recepte. Cesnak posypeme troma štvrtinami lyžičky soli, potom ho plochou stranou noža popučíme do jemnej pasty a vmiešame ju do višňovej šťavy. Zmes zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Potom vmiešame nakrájaný koriander a kôpor, podľa chuti posolíme a dáme zachladiť ešte aspoň na 30 minút. Hotovú polievku podávame s uhorkou, jarnou cibuľkou, bylinkami a kyslou smotanou na boku.

Skryť Vypnúť reklamu

Bagetový nákyp s višňami

Potrebujeme: 6 šálky (š) deň starej bagety nakrájanej na väčšie kocky, 3 š višní, 5 vajec, 3/4 š kryštálového cukru, 1 a 3/4 š smotany na varenie alebo plnotučného mlieka, vanilkový cukor, 2 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1/2 ČL soli, 1/4 š javorového sirupu

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a misku na zapekanie vymastíme maslom. V stredne veľkej miske zmiešame bagetu s višňami a dáme bokom. Vo veľkej miske vymiešame vajíčka dopenista, pridáme cukor a smotanu a neskôr aj škoricu, muškátový orech a soľ. Do vajíčkovej zmesi pridáme bagetu s višňami, dobre premiešame a všetko prelejeme do pripravenej zapekacej nádoby. Necháme postáť pol hodiny, prekryjeme alobalom a pečieme asi 25 minút. Potom nádobu odokryjeme a pečieme ďalších 25 minút. Kým je nákyp ešte teplý, vrch potrieme javorovým sirupom.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakladané višne

Potrebujeme: 1 š vody, 3/4 š červeného vínneho octu, 1/2 š kryštálového cukru, 2 PL soli, 2 ČL horčicových semienok, 2 ČL celého čierneho korenia, 2 š višní so stopkami, 1 na plátky nasekaná šalotka

Postup: V stredne veľkom hrnci privedieme k varu vodu zmiešanú s octom, cukrom, soľou, horčicovými semienkami a čiernym korením. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Višne a šalotku dáme do uzatvárateľného pohára, zalejeme ich horúcou vodou, zaskrutkujeme a necháme chladiť 1 deň. Podávame k údeninám alebo použijeme do koktailov.

Zdroj: marthastewart.com, realsimple.com, sweetsugarbean.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Aj matematika sa dá skrotiť
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  7. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop