Korzár logo Korzár
Nedeľa, 7. august, 2022 | Meniny má Štefánia

Varíme s Korzárom: Čerešňová zmrzlina, rebarborový sorbet, zmrzlinový sendvič

Osviežte sa vlastnoručne pripravenými maškrtami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rebarborový sorbet

Potrebujeme: 1100 g stoniek rebarbory, 2,5 šálky (š) vody, 550 g bieleho kryštálového cukru, 1/2 vanilkového struku rozrezaného pozdĺžne na polovicu, štipka soli, 1 až 3 PL citrónovej šťavy

Postup: Z rebarbory odkrojíme zelené časti a stonky dobre umyjeme. Môžeme ich tiež ponoriť do vody na 10 minút, pomôže to odstrániť časť kyselín. Nakrájame ich na malé kúsky, ktoré vložíme do hrnca s vodou, cukrom, vanilkou a soľou. Zmes privedieme k varu, potom plameň znížime na minimum a necháme variť neprikryté asi 10 minút alebo kým rebarbora úplne nezmäkne. Potom sporák vypneme a zmes necháme chladiť asi 10 minút. Potom vyberieme vanilkový struk a pridáme lyžicu citrónovej šťavy.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarenú rebarboru rozmixujeme na jemné pyré tak, aby v nej nezostali žiadne vlákna. Pokiaľ doma nemáme dostatočne výkonný mixér, môžeme zmes pretlačiť cez jemné sitko. Podľa chuti môžeme primiešať viac citrónovej šťavy. Hotovú zmes premiestnime do uzatvárateľej dózy vhodnej na mrazenie a vložíme do chladničky na noc, alebo aspoň na 4 hodiny. Potom sorbet preložíme do zmrzlinovača, ktorý použijeme podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáme, dáme zmes zamraziť do mrazničky. Pravidelne každú hodinu až dve premiešame, kým úplne nestuhne, aby sme predišli tvorbe kryštálov.

Zmrzlinový sendvič

Potrebujeme: 1 šálky (š) hladkej múky, 1/4 ČL prášku do pečiva, 1/2 š masla, 110 g čokolády na varenie, 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor, 1/2 ČL soli, 1 š hnedého cukru, 1/4 š bieleho cukru, 2 veľké vajíčka, 2 l vanilkovej zmrzliny

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Dno širokého plechu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby po krajoch trčal dostatočne veľký kus na uchytenie rukami. V miske zmiešame múku a prášok do pečiva a dáme bokom. V hrnci na miernom ohni roztopíme čokoládu s maslom, soľou a vanilkou. Keď vznikne hladká zmes, sporák vypneme a vmiešame do nej hnedý aj biely cukor, potom po jednom obe vajíčka a nakoniec múku. Pri vmiešavaní každej suroviny dávame pozor, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto rozotrieme natenko na celý plech a vložíme do rúry asi na 15 minút. Po vybratí necháme úplne vychladnúť, potom ho vyberieme z plechu uchytením za pretŕčajúce konce papiera na pečenie a položíme na dosku na krájanie. Papier opatrne stiahneme dole a cesto nakrájame na 6 rovnako širokých pásikov, ktoré potom ešte rozdelíme na polovicu.

SkryťVypnúť reklamu

Zmrzlinu vyberieme z mrazničky, časť nej preložíme na dosku a pokrájame ju na plátky hrubé asi 2,5 centimetra. Primeriame si nakrájané kúsky cesta a odkrojíme zo zmrzliny rovnako veľký kus, ktorý zhora aj zdola preložíme cestom. Vzniknutý sendvič zabalíme do potravinovej fólie a ukladáme do mrazničky. Postup opakujeme, kým sa neminie všetko cesto.

Zdravá čerešňová zmrzlina

Potrebujeme: 3 šálky odkôstkovaných čerešní, 1 zrelý banán, ¾ šálky nesladeného mandľového mlieka, kúsok dobrej čokolády

Postup: Umyté a odkôstkované čerešne rozložíme na tácku a dáme poriadne zamraziť. Zmraziť dáme aj na kolieska nakrájaný banán.

Asi po troch hodinách čerešne vyberieme a rozmixujeme ich s mandľovým mliekom a pridáme aj banán. Všetko dobre premiešame, pridáme kúsky čokolády a dáme ešte raz zmraziť. Potom už len vyberieme a maškrtíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde vybavíte žiadosť o hypotéku bez návštevy pobočky?
  2. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  7. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  8. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina
  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  6. Tetovanie a piercing - aké zdravotné riziká môžu spôsobiť?
  7. Aké sú vízie slovenských vodičov a architektov?
  8. Toto sú vízie slovenských vodičov a architektov
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 156
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 6 834
  3. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 221
  4. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 317
  5. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 5 210
  6. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 986
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 487
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 443

Blogy SME

  1. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  4. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Štefan Vidlár: Bola jedna rodina
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 54 511
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 070
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 698
  4. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 124
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 913
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 471
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 171
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 880
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Roman Kříž je právnik a tvorca českého start-upu Bene Meat Technologies, v ktorom pestujú kultivované mäso. V roku 2016 založil Libertariánsky inštitút. V roku 2019 kandidoval za stranu Svobodní do Európskeho parlamentu.

V Českom start-upe pestujú hovädzinu.


2. aug
Peter Schutz.

Žiadnu opozičnú zmluvu netreba.


7 h
Rusko neútočí len na školy, v ktorých prespávajú ukrajinskí vojaci.

Správa mala byť ťažšie zneužiteľná ruskou propagandou.


2 h
Jadrová elektráreň v Záporoží.

K úniku radiácie po útoku nedošlo.


6 h

Blogy SME

  1. Ľudmila Rábelyová : Prečo tá nenávisť?
  2. Viera Spišáková: Trapas technický
  3. Dominika Kislíková: Gazdoráň - nová turistická trasa v NP Poloniny
  4. Otilia Horrocks: Voliči si zaslúžia viac...
  5. Ján Škerko: Kolibríky a ruskí orkovia
  6. Marián Kozák: Festival "Európskeho ľudového remesla" v Kežmarku 2022
  7. Matúš Grznár: Výzva Igorovi Matovičovi k sebareflexii a odstúpeniu.
  8. Štefan Vidlár: Bola jedna rodina
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 54 511
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 25 070
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 9 698
  4. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 124
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 913
  6. Jana Žilková: Výchova detí v Mongolsku 4 471
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 171
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 880
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu