Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Čerešňová zmrzlina, rebarborový sorbet, zmrzlinový sendvič

Osviežte sa vlastnoručne pripravenými maškrtami.

Rebarborový sorbet

Potrebujeme: 1100 g stoniek rebarbory, 2,5 šálky (š) vody, 550 g bieleho kryštálového cukru, 1/2 vanilkového struku rozrezaného pozdĺžne na polovicu, štipka soli, 1 až 3 PL citrónovej šťavy

Postup: Z rebarbory odkrojíme zelené časti a stonky dobre umyjeme. Môžeme ich tiež ponoriť do vody na 10 minút, pomôže to odstrániť časť kyselín. Nakrájame ich na malé kúsky, ktoré vložíme do hrnca s vodou, cukrom, vanilkou a soľou. Zmes privedieme k varu, potom plameň znížime na minimum a necháme variť neprikryté asi 10 minút alebo kým rebarbora úplne nezmäkne. Potom sporák vypneme a zmes necháme chladiť asi 10 minút. Potom vyberieme vanilkový struk a pridáme lyžicu citrónovej šťavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvarenú rebarboru rozmixujeme na jemné pyré tak, aby v nej nezostali žiadne vlákna. Pokiaľ doma nemáme dostatočne výkonný mixér, môžeme zmes pretlačiť cez jemné sitko. Podľa chuti môžeme primiešať viac citrónovej šťavy. Hotovú zmes premiestnime do uzatvárateľej dózy vhodnej na mrazenie a vložíme do chladničky na noc, alebo aspoň na 4 hodiny. Potom sorbet preložíme do zmrzlinovača, ktorý použijeme podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáme, dáme zmes zamraziť do mrazničky. Pravidelne každú hodinu až dve premiešame, kým úplne nestuhne, aby sme predišli tvorbe kryštálov.

Zmrzlinový sendvič

Potrebujeme: 1 šálky (š) hladkej múky, 1/4 ČL prášku do pečiva, 1/2 š masla, 110 g čokolády na varenie, 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor, 1/2 ČL soli, 1 š hnedého cukru, 1/4 š bieleho cukru, 2 veľké vajíčka, 2 l vanilkovej zmrzliny

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Dno širokého plechu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby po krajoch trčal dostatočne veľký kus na uchytenie rukami. V miske zmiešame múku a prášok do pečiva a dáme bokom. V hrnci na miernom ohni roztopíme čokoládu s maslom, soľou a vanilkou. Keď vznikne hladká zmes, sporák vypneme a vmiešame do nej hnedý aj biely cukor, potom po jednom obe vajíčka a nakoniec múku. Pri vmiešavaní každej suroviny dávame pozor, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto rozotrieme natenko na celý plech a vložíme do rúry asi na 15 minút. Po vybratí necháme úplne vychladnúť, potom ho vyberieme z plechu uchytením za pretŕčajúce konce papiera na pečenie a položíme na dosku na krájanie. Papier opatrne stiahneme dole a cesto nakrájame na 6 rovnako širokých pásikov, ktoré potom ešte rozdelíme na polovicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmrzlinu vyberieme z mrazničky, časť nej preložíme na dosku a pokrájame ju na plátky hrubé asi 2,5 centimetra. Primeriame si nakrájané kúsky cesta a odkrojíme zo zmrzliny rovnako veľký kus, ktorý zhora aj zdola preložíme cestom. Vzniknutý sendvič zabalíme do potravinovej fólie a ukladáme do mrazničky. Postup opakujeme, kým sa neminie všetko cesto.

Zdravá čerešňová zmrzlina

Potrebujeme: 3 šálky odkôstkovaných čerešní, 1 zrelý banán, ¾ šálky nesladeného mandľového mlieka, kúsok dobrej čokolády

Postup: Umyté a odkôstkované čerešne rozložíme na tácku a dáme poriadne zamraziť. Zmraziť dáme aj na kolieska nakrájaný banán.

Asi po troch hodinách čerešne vyberieme a rozmixujeme ich s mandľovým mliekom a pridáme aj banán. Všetko dobre premiešame, pridáme kúsky čokolády a dáme ešte raz zmraziť. Potom už len vyberieme a maškrtíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 573
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 315
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 632
  4. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 168
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 044
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 750
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 544
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 508
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 440
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 339
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo, Zmrzlina

Neprehliadnite tiež

Košické rozprávkové Vianoce čakajú tohto roku viaceré zmeny

Účinkujúcich nahradí rádio, nebudú ani stánky s občerstvením.

Na adventnom venci sa prvá svieca rozsvieti 29. novembra.

Meteorológovia varujú pred hmlou i poľadovicou

SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa, trvajú rôzne.

Ilustračné.

Do Humenného chce prísť investor. Poslanci majú obavy

Firma plánuje preinvestovať vyše 12,5 milióna eur a zamestnať do 160 ľudí.

Priemyselný park Guttmanovo v Humennom.

Pri bitke odrezal súperovi časť nosa. Hrozí mu 15-ročné väzenie

Ku konfliktu medzi dvoma mužmi došlo vo Veľkom Šariši.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Opatrne s tou demisiou

Matovič zasa siahol po atómovom kufríku.

Peter Tkačenko
Autorská strana Samuela Marca

Privítajte Petra Pellegriniho, náhradného človeka (píše Samo Marec)

Môžete Pellegriniho vyhnať zo Smeru, ale nemôžete Smer vyhnať z Pellegriniho.

Peter Pellegrini.

Akcia Babylon: NAKA zadržala aj exšéfa kontrarozviedky SIS

Zadržaní čelia obvineniu pre pokračovací obzvlášť závažný zločin vydierania.

Ilustračná fotografia.
Cynická obluda

Matovičova paradigma

Keby žil v ére Edisona, tak sa hádže o zem a vyhráža až kým by sme nemali ústavný zákon o svietení petrolejkami.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop