Korzár logo Korzár
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Čerešňová zmrzlina, rebarborový sorbet, zmrzlinový sendvič

Osviežte sa vlastnoručne pripravenými maškrtami.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rebarborový sorbet

Potrebujeme: 1100 g stoniek rebarbory, 2,5 šálky (š) vody, 550 g bieleho kryštálového cukru, 1/2 vanilkového struku rozrezaného pozdĺžne na polovicu, štipka soli, 1 až 3 PL citrónovej šťavy

Postup: Z rebarbory odkrojíme zelené časti a stonky dobre umyjeme. Môžeme ich tiež ponoriť do vody na 10 minút, pomôže to odstrániť časť kyselín. Nakrájame ich na malé kúsky, ktoré vložíme do hrnca s vodou, cukrom, vanilkou a soľou. Zmes privedieme k varu, potom plameň znížime na minimum a necháme variť neprikryté asi 10 minút alebo kým rebarbora úplne nezmäkne. Potom sporák vypneme a zmes necháme chladiť asi 10 minút. Potom vyberieme vanilkový struk a pridáme lyžicu citrónovej šťavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvarenú rebarboru rozmixujeme na jemné pyré tak, aby v nej nezostali žiadne vlákna. Pokiaľ doma nemáme dostatočne výkonný mixér, môžeme zmes pretlačiť cez jemné sitko. Podľa chuti môžeme primiešať viac citrónovej šťavy. Hotovú zmes premiestnime do uzatvárateľej dózy vhodnej na mrazenie a vložíme do chladničky na noc, alebo aspoň na 4 hodiny. Potom sorbet preložíme do zmrzlinovača, ktorý použijeme podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáme, dáme zmes zamraziť do mrazničky. Pravidelne každú hodinu až dve premiešame, kým úplne nestuhne, aby sme predišli tvorbe kryštálov.

Zmrzlinový sendvič

Potrebujeme: 1 šálky (š) hladkej múky, 1/4 ČL prášku do pečiva, 1/2 š masla, 110 g čokolády na varenie, 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor, 1/2 ČL soli, 1 š hnedého cukru, 1/4 š bieleho cukru, 2 veľké vajíčka, 2 l vanilkovej zmrzliny

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Dno širokého plechu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby po krajoch trčal dostatočne veľký kus na uchytenie rukami. V miske zmiešame múku a prášok do pečiva a dáme bokom. V hrnci na miernom ohni roztopíme čokoládu s maslom, soľou a vanilkou. Keď vznikne hladká zmes, sporák vypneme a vmiešame do nej hnedý aj biely cukor, potom po jednom obe vajíčka a nakoniec múku. Pri vmiešavaní každej suroviny dávame pozor, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto rozotrieme natenko na celý plech a vložíme do rúry asi na 15 minút. Po vybratí necháme úplne vychladnúť, potom ho vyberieme z plechu uchytením za pretŕčajúce konce papiera na pečenie a položíme na dosku na krájanie. Papier opatrne stiahneme dole a cesto nakrájame na 6 rovnako širokých pásikov, ktoré potom ešte rozdelíme na polovicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmrzlinu vyberieme z mrazničky, časť nej preložíme na dosku a pokrájame ju na plátky hrubé asi 2,5 centimetra. Primeriame si nakrájané kúsky cesta a odkrojíme zo zmrzliny rovnako veľký kus, ktorý zhora aj zdola preložíme cestom. Vzniknutý sendvič zabalíme do potravinovej fólie a ukladáme do mrazničky. Postup opakujeme, kým sa neminie všetko cesto.

Zdravá čerešňová zmrzlina

Potrebujeme: 3 šálky odkôstkovaných čerešní, 1 zrelý banán, ¾ šálky nesladeného mandľového mlieka, kúsok dobrej čokolády

Postup: Umyté a odkôstkované čerešne rozložíme na tácku a dáme poriadne zamraziť. Zmraziť dáme aj na kolieska nakrájaný banán.

Asi po troch hodinách čerešne vyberieme a rozmixujeme ich s mandľovým mliekom a pridáme aj banán. Všetko dobre premiešame, pridáme kúsky čokolády a dáme ešte raz zmraziť. Potom už len vyberieme a maškrtíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  5. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 100
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 002
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 344
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 588
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 372
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 655
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 847
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Urgentný príjem košickej nemocnice na Triede SNP zažíva nápor.

Kedy otvoria poškodený urgent, je zatiaľ nejasné.


a 1 ďalší 4 h
Zatvorenie mosta spôsobilo problémy celej obci. Ľudia musia rok vydržať.

Starosta hovorí o ďalšom údere pre chudobný východ.


4 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop