Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Kocky s čerešňami a čokoládou, rebarborové taštičky

Pripravte si sladké potešenie z práve dozrievajúceho ovocia.

(Zdroj: bloggerbests.com)

Čokoládové kocky s mascarpone a čerešňami

Potrebujeme na cesto: 3 šálku (š) múky, 2/3 š kakaa, 3/4 š hnedého cukru, 1 a 1/2 š studeného masla

Na plnku: 2 š (asi 450 g) krémového syra, napríklad mascarpone alebo ricotta, 1 š kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 š rozštvrtených čerstvých alebo mrazených čerešní.

Na polevu: 1/2 š nalámaných čokoládových kúskov, 2 PL šľahačkovej smotany

Postup: V kuchynskom robote vymiešame múku, hnedý cukor, kakao a maslo tak, aby sa vytvorili malé hrudky. Z cesta oddelíme 1 šálku a zvyšok vtlačíme na spodok vymasteného a vysypaného plechu s rozmermi asi 23 x 33 centimetrov. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým cesto chladne, v miske vyšľaháme mascarpone s bielym aj vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou dohladka, potom vmiešame vajíčko. Vzniknutú zmes rozotrieme na predpečené cesto a na jej vrch poukladáme čerešne. Odložený zvyšok cesta stlačíme v rukách dokopy a odštipkávame z neho malé kúsky, ktoré ukladáme na vrch k čerešniam. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ďalších 35 až 40 minút.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane a cukrárenským vreckom urobíme na vrch koláča hustú mriežku. Pred podávaním necháme koláč úplne vychladnúť.

Taštičky s rebarborovou plnkou

Potrebujeme: 1 šálku (š) múky, 1 PL cukru, 1/2 ČL soli, 1/2 š zmrznutého masla, 1/4 š ľadovej vody

Plnka: 1 PL masla, 170 g nakrájanej rebarbory, 3 PL kryštálového cukru, 1 ČL balzamikového octu, 1/2 ČL citrónovej šťavy, štipka soli

Skryť Vypnúť reklamu

Na dokončenie: 1 veľké vajíčko, 1 ČL vody, 1 PL cukru, 1/2 ČL škorice

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do zmesi nastrúhame zmrazené maslo a votrieme ho do nej prstami tak, aby vznikla hrubá mrvenička. Pomaly po lyžiciach pridávame aj vodu a po každej dávke ju dobre vmiešame do cesta - nevadí, ak v ňom ostanú malé kúsky masla. Následne ho preložíme na pomúčený povrch a vyhnetieme ho do gule, dávame však pozor, aby sme to so spracovávaním neprehnali. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odstáť aspoň hodinu, ideálne cez noc.

V malom kastróle medzitým roztopíme maslo, pridáme rebarboru a varíme 3 až 5 minút, kým rebarbora nezmäkne. Vmiešame k nej cukor, balzamikový ocot, citrónovú šťavu a soľ a varíme ďalšie 3 minúty, alebo kým nevznikne hustá omáčka podobná džemu. Zmes preložíme do misky, ktorú prikryjeme a necháme úplne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Vychladené cesto vyberieme z chladničky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra. Okrúhlou formičkou s priemerom asi 10 centimetrov z neho vykrojíme kruhy. Zvyšky opäť zhnetieme, vyvaľkáme a proces opakujeme, kým sa nám neminie všetko cesto. Do každého kruhu dáme 2 lyžice rebarborovej zmesi. V menšej miske vymiešame vajíčko s vodou a potrieme ním okraje cesta. Potom každý kruh preložíme na polovicu a okraje popritláčame prstami alebo vidličkou. Hotové taštičky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ešte pred pečením ich aj s vajíčkom vložíme na 20 minút do chladničky. Medzitým necháme vyhriať rúru na 200 stupňov. Vrch vychladených taštičiek potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a špičkou ostrého noža urobíme malé zárezy, aby mala para kam unikať. Pečieme 20 minút dozlatista.

Jahodový pohár pre maškrtníkov

Potrebujeme: balenie cereálnych sušienok, niekoľko snehových pusiniek, 500 ml hustého bieleho jogurtu, 500 g čerstvých jahôd, vanilkový cukor

Postup: Jahody roztlačíme vidličkou na kašu, zopár si predtým môžeme odložiť na zdobenie. Jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a sušienky nalámeme na menšie kúsky.

Ingrediencie teraz navrstvíme do pohárov. Začneme sušienkami, na to dáme roztlačené jahody a vrstvu jogurtu. Striedame, pokým máme suroviny. Poslednú vrstvu by mal tvoriť jogurt a zdobenie z jahôd a lístkov mäty.

Pred podávaním necháme dobre vychladiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop