Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Pečieme s Korzárom: Kocky s čerešňami a čokoládou, rebarborové taštičky

Pripravte si sladké potešenie z práve dozrievajúceho ovocia.

(Zdroj: bloggerbests.com)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čokoládové kocky s mascarpone a čerešňami

Potrebujeme na cesto: 3 šálku (š) múky, 2/3 š kakaa, 3/4 š hnedého cukru, 1 a 1/2 š studeného masla

Na plnku: 2 š (asi 450 g) krémového syra, napríklad mascarpone alebo ricotta, 1 š kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 š rozštvrtených čerstvých alebo mrazených čerešní.

Na polevu: 1/2 š nalámaných čokoládových kúskov, 2 PL šľahačkovej smotany

Postup: V kuchynskom robote vymiešame múku, hnedý cukor, kakao a maslo tak, aby sa vytvorili malé hrudky. Z cesta oddelíme 1 šálku a zvyšok vtlačíme na spodok vymasteného a vysypaného plechu s rozmermi asi 23 x 33 centimetrov. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Kým cesto chladne, v miske vyšľaháme mascarpone s bielym aj vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou dohladka, potom vmiešame vajíčko. Vzniknutú zmes rozotrieme na predpečené cesto a na jej vrch poukladáme čerešne. Odložený zvyšok cesta stlačíme v rukách dokopy a odštipkávame z neho malé kúsky, ktoré ukladáme na vrch k čerešniam. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ďalších 35 až 40 minút.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane a cukrárenským vreckom urobíme na vrch koláča hustú mriežku. Pred podávaním necháme koláč úplne vychladnúť.

Taštičky s rebarborovou plnkou

Potrebujeme: 1 šálku (š) múky, 1 PL cukru, 1/2 ČL soli, 1/2 š zmrznutého masla, 1/4 š ľadovej vody

Plnka: 1 PL masla, 170 g nakrájanej rebarbory, 3 PL kryštálového cukru, 1 ČL balzamikového octu, 1/2 ČL citrónovej šťavy, štipka soli

SkryťVypnúť reklamu

Na dokončenie: 1 veľké vajíčko, 1 ČL vody, 1 PL cukru, 1/2 ČL škorice

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do zmesi nastrúhame zmrazené maslo a votrieme ho do nej prstami tak, aby vznikla hrubá mrvenička. Pomaly po lyžiciach pridávame aj vodu a po každej dávke ju dobre vmiešame do cesta - nevadí, ak v ňom ostanú malé kúsky masla. Následne ho preložíme na pomúčený povrch a vyhnetieme ho do gule, dávame však pozor, aby sme to so spracovávaním neprehnali. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odstáť aspoň hodinu, ideálne cez noc.

V malom kastróle medzitým roztopíme maslo, pridáme rebarboru a varíme 3 až 5 minút, kým rebarbora nezmäkne. Vmiešame k nej cukor, balzamikový ocot, citrónovú šťavu a soľ a varíme ďalšie 3 minúty, alebo kým nevznikne hustá omáčka podobná džemu. Zmes preložíme do misky, ktorú prikryjeme a necháme úplne vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Vychladené cesto vyberieme z chladničky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra. Okrúhlou formičkou s priemerom asi 10 centimetrov z neho vykrojíme kruhy. Zvyšky opäť zhnetieme, vyvaľkáme a proces opakujeme, kým sa nám neminie všetko cesto. Do každého kruhu dáme 2 lyžice rebarborovej zmesi. V menšej miske vymiešame vajíčko s vodou a potrieme ním okraje cesta. Potom každý kruh preložíme na polovicu a okraje popritláčame prstami alebo vidličkou. Hotové taštičky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ešte pred pečením ich aj s vajíčkom vložíme na 20 minút do chladničky. Medzitým necháme vyhriať rúru na 200 stupňov. Vrch vychladených taštičiek potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a špičkou ostrého noža urobíme malé zárezy, aby mala para kam unikať. Pečieme 20 minút dozlatista.

Jahodový pohár pre maškrtníkov

Potrebujeme: balenie cereálnych sušienok, niekoľko snehových pusiniek, 500 ml hustého bieleho jogurtu, 500 g čerstvých jahôd, vanilkový cukor

Postup: Jahody roztlačíme vidličkou na kašu, zopár si predtým môžeme odložiť na zdobenie. Jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a sušienky nalámeme na menšie kúsky.

Ingrediencie teraz navrstvíme do pohárov. Začneme sušienkami, na to dáme roztlačené jahody a vrstvu jogurtu. Striedame, pokým máme suroviny. Poslednú vrstvu by mal tvoriť jogurt a zdobenie z jahôd a lístkov mäty.

Pred podávaním necháme dobre vychladiť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 568
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 963
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 348
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 835
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 609
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 3 337
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 233
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 2 820

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 984
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 834
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 190
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 12 010
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 791
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 410
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 342
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 625
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jadrová bomba Mark 15, aká sa stratila pri ostrove Tybee.

Čína a Rusko o svojich nehovoria.


21. sep
Španielsky režisér J.A. Bayona si pri svojom filme mohol pomôcť tým, že pasažieri sa pofotili.

Hráči rugby prežili v mrazivých Andách 72 dní.


6 h
Detská psychologička Simona Šimková (43) z Košíc. Je riaditeľkou centra pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Nevzdali to s touto krajinou.


6 h
George Soros a Rudolf Chmel v roku 2010.

Viacerí sme sa stretli na princípe otvorenej spoločnosti ako fundamente.


Rudolf Chmel 21. sep

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 984
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 834
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 190
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 12 010
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 791
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 410
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 342
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 625
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu