Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Tradičná česká koprovka, originálne tzatziki, bulharský tarator

Skúste chutné jedlá s nezameniteľnou vôňou kôpru.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičná česká koprovka

Potrebujeme: 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, mäsový vývar, cca 300 ml mlieka, 100 ml smotany na varenie, 40 ml prevareného horúceho octu, trochu cukru, 2 hrste kôpru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pripravíme si zápražku, ktorú najskôr zalejeme teplým vývarom a potom pridáme aj mlieko. Osolíme, okoreníme a na nízkej teplote varíme asi pol hodiny.

Potom do omáčky prilejeme smotanu a za stáleho miešanie ju necháme prevrieť. Polovicu prevareného octu vlejeme do omáčky. Umytý kôpor dáme do misky, zalejeme ho druhou polovicou teplého prevareného octu a necháme postáť. Potom ho aj s octom vlejeme do omáčky, dochutíme ju cukrom a prípadne aj soľou a korením. Ešte raz necháme prevrieť a odstavíme. Napokon do koprovky vmiešame maslo a podávame buď s hovädzím mäsom alebo vajíčkom natvrdo, knedlíkom či zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Bulharská polievka Tarator

Potrebujeme: 1 veľkú šalátovú uhorku, 750 g bieleho gazdovského alebo gréckeho jogurtu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, hrsť nasekaného kôpru, olivový olej, vlašské orechy

Postup: Uhorku olúpeme a nakrájame na drobné kocky. Osolíme, pridáme jogurt, pretlačený cesnak a nasekaný kôpor. Dobre premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Konzistencia by nemala byť príliš hustá. Polievku necháme dobre odležať a vychladiť. Pred podávaním ju posypeme drvenými orechmi, trochou kôpru a pokvapkáme olejom.

Tradičné grécke tzatziki

Potrebujeme: 2 veľké šalátové uhorky, 2 PL nasekaného kôpru, 1 veľký biely grécky jogurt, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej

Postup: Umyté uhorky nastrúhame nahrubo a dáme do misky. V druhej miske zmiešame jogurt, lyžicu olivového oleja, kôpor, citrónovú šťavu a pretlačený cesnak. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Nastrúhané uhorky scedíme, prípadne aj vyžmýkame, aby sme ich zbavili šťavy, ktorú zatiaľ pustili. Pridáme k nim jogurtovú zmes a premiešame. Pred podávaním ešte necháme v chlade, aby sa chute prepojili.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 607
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 108
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 267
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 881
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 710
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu