Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Tradičná česká koprovka, originálne tzatziki, bulharský tarator

Skúste chutné jedlá s nezameniteľnou vôňou kôpru.

(Zdroj: archív/fotolia)

Tradičná česká koprovka

Potrebujeme: 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, mäsový vývar, cca 300 ml mlieka, 100 ml smotany na varenie, 40 ml prevareného horúceho octu, trochu cukru, 2 hrste kôpru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pripravíme si zápražku, ktorú najskôr zalejeme teplým vývarom a potom pridáme aj mlieko. Osolíme, okoreníme a na nízkej teplote varíme asi pol hodiny.

Potom do omáčky prilejeme smotanu a za stáleho miešanie ju necháme prevrieť. Polovicu prevareného octu vlejeme do omáčky. Umytý kôpor dáme do misky, zalejeme ho druhou polovicou teplého prevareného octu a necháme postáť. Potom ho aj s octom vlejeme do omáčky, dochutíme ju cukrom a prípadne aj soľou a korením. Ešte raz necháme prevrieť a odstavíme. Napokon do koprovky vmiešame maslo a podávame buď s hovädzím mäsom alebo vajíčkom natvrdo, knedlíkom či zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Bulharská polievka Tarator

Potrebujeme: 1 veľkú šalátovú uhorku, 750 g bieleho gazdovského alebo gréckeho jogurtu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, hrsť nasekaného kôpru, olivový olej, vlašské orechy

Postup: Uhorku olúpeme a nakrájame na drobné kocky. Osolíme, pridáme jogurt, pretlačený cesnak a nasekaný kôpor. Dobre premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Konzistencia by nemala byť príliš hustá. Polievku necháme dobre odležať a vychladiť. Pred podávaním ju posypeme drvenými orechmi, trochou kôpru a pokvapkáme olejom.

Tradičné grécke tzatziki

Potrebujeme: 2 veľké šalátové uhorky, 2 PL nasekaného kôpru, 1 veľký biely grécky jogurt, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej

Postup: Umyté uhorky nastrúhame nahrubo a dáme do misky. V druhej miske zmiešame jogurt, lyžicu olivového oleja, kôpor, citrónovú šťavu a pretlačený cesnak. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Nastrúhané uhorky scedíme, prípadne aj vyžmýkame, aby sme ich zbavili šťavy, ktorú zatiaľ pustili. Pridáme k nim jogurtovú zmes a premiešame. Pred podávaním ešte necháme v chlade, aby sa chute prepojili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Aj matematika sa dá skrotiť
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Testovanie na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop