Zeleninový boršč
Potrebujeme: 700 g cvikly, 3 mrkvy, 2 petržleny, 5 zemiakov, 1 cibuľu, 1/2 hlávky červenej kapusty, paradajkový pretlak, 3 strúčiky cesnaku, bobkové listy, bravčovú masť, mletú rascu
soľ, mleté čierne korenie, kyslú smotanu
Postup: Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na rezance, cibuľu nasekáme najemno. V hrnci rozpustíme masť a najskôr na nej orestujeme cibuľu. Potom pridáme zeleninu s bobkovým listom, rascou a prelisovaným cesnakom.
Zalejeme vriacou vodou a pridáme asi 5 lyžíc paradajkového pretlaku. Varíme kým všetka zelenina primerane nezmäkne. Servírujeme s kyslou smotanou a plátkami vajíčka vareného natvrdo.
Pečené mäsové pirohy
Potrebujeme: lístkové cesto, vajíčko na potretie, soľ. Na mäsovú plnku: 350 g bravčového pliecka, 50 g neprerastanej slaniny, 1 cibuľu, 2 žĺtky, 4 PL paradajkového pretlaku, 2 PL mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso, slaninu a cibuľu zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zmes dáme na panvicu a orestujeme ju.
Prisypeme trochu papriky, paradajkový pretlak soľ a korenie. Keď je mäso zatiahnuté, necháme ho vychladnúť a potom primiešame žĺtky.
Lístkové cesto rozvaľkáme a väčším pohárom vykrojíme kolieska. Na každé dáme kôpku mäsovej zmesi, preložíme na polovice a zlepíme ako pirohy.
Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.
Hráškový šalát so strateným vajíčkom
Potrebujeme: 400 g zeleného hrášku, balenie rukoly, niekoľko mätových lístkov, červenú cibuľu, reďkovku, pažítku, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie, parmezán, vajíčko a ocot
Postup: Do šalátovej misy dáme umytú a osušenú rukolu, čerstvý zelený hrášok, mäsové lístky a nasekanú pažítku. Cibuľu prekrojíme na polovice a nakrájame na plátky, ktoré orestujeme na olivovom oleji. Všetko spolu premiešame a ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou.
V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme do nej trochu octu, potom hladinu lyžicou roztočíme a vylejeme do nej vajíčko. Počkáme, kým sa zatiahne a asi po 3-4 minútach ho vyberieme deravou naberačkou a dáme na šalát.
Posypeme strúhaným syrom a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.