Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Omáčky a dipy k mäsu i zelenine urobia grilovačku dokonalou

Skúste barbecue dip či hummus z cvikly.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hummus z pečenej cvikly

Potrebujeme: 1 malú cviklu, 450 ml konzervu cíceru, kôru z 1 veľkého citróna, šťavu z 1/2 citróna, soľ a mleté čierne korenie, 2 okopisté PL tahini, 1/4 š extra panenského olivového oleja,

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Zo surovej cvikly odstránime listy a koreň, dobre ju umyjeme, pokvapkáme olejom a poriadne zabalíme do alobalu. Takto pripravenú pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu alebo kým nebude celá mäkká. Necháme ju vychladiť v chladničke na izbovú teplotu, potom ju olúpeme, rozštvrtíme a posekáme v kuchynskom robote tak, aby z nej zostali len malé kúsky. Pridáme k nej zliaty cícer a ostatné suroviny okrem olivového oleja a rozmixujeme ich dohladka. Počas procesu pomaly prilievame olej. Ak je zmes stále príliš hustá, pridáme vodu, a ak treba, dochutíme citrónovou šťavou alebo soľou. V chladničke by mal hummus vydržať do 10 dní.

SkryťVypnúť reklamu

Grilované guacamole

Potrebujeme: 2 avokáda, 2 ČL rastlinného oleja, 3 PL limetkovej šťavy, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1/2 ČL čili korenia, 1/4 š najemno nakrájanej červenej cibule, 1/4 š nasekaného čerstvého koriandra, soľ

Postup: Gril zahrejeme na stredne veľkú teplotu. Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku, rezné strany potrieme olejom a grilujeme 2 až 4 minúty alebo kým sa na dužine neobjavia čiarky. Opečené avokádo dáme do misky, necháme mierne vychladnúť a stiahneme dole kôru. Potom dužinu spolu s limetkovou šťavou, cesnakom, soľou a čili popučíme a dobre pomiešame. Nakoniec pridáme cibuľu a koriander. Zmes pred servírovaním necháme vychladnúť v chladničke. Podávať môžeme napríklad s tortilami.

Paradajkovo-šampiňónový dip

Potrebujeme: 5 – 6 paradajok, 2 jarné cibuľky, nakladané šampiňóny, čili korenie, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Paradajky aj šampiňóny nakrájame na malé kúsky. Cibuľky prekrojíme najskôr po dĺžke a potom nasekáme. Všetko spolu zmiešame, ochutíme korením a soľou a pred podávaním necháme chvíľu postáť.

Barbecue dip

Potrebujeme: 5 PL kečupu, malú lyžičku medu, 1 PL worcesterskej omáčky, malú lyžičku brusnicového alebo ríbezľového džemu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Všetky suroviny poriadne premiešame, aby nám vznikla hladká omáčka. Kto má rád pikantné, pridá si na záver štipľavú červenú papriku.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  2. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Ako naši krajania v Amerike začínali od nuly
  6. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  7. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 535
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 6 042
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 188
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 137
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 604
  6. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 398
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 496
  8. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 3 208
  1. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával
  2. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  3. Simona Šramová: Tanec strachu a fascinácie: Ako sa stretávame s umelou inteligenciou
  4. Juraj Ondruška: Storočný príbeh vytrvalosti v kruhu lásky sa píše už 100 rokov.
  5. Jozef Purdeš: Zopár postrehov o Slovensku
  6. Štefan Šturdzík: Chorý mozok v chorej hlave. Vytvoril si virtuálnu realitu v ktorej žije.
  7. Ivan Lazor: Ťažký týždeň s dušou stoika: 5 lekcií z reálneho života, ktoré vás naučia ovládať chaos
  8. Tomáš Kuvik: SND pod holým nebom - čaro umenia na 2
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 17 251
  2. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 12 227
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 9 661
  4. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 7 349
  5. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 6 933
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 389
  7. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 5 333
  8. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 454
  1. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  2. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  3. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  4. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  5. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  6. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  7. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  8. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu