Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom koláče z rebarbory: S tvarohom, posýpkou či s pudingom

Začína sa sezóna chutnej zeleniny.

(Zdroj: stock adobe)

Koláč s rebarborou a mrveničkou

Potrebujeme: 400 g ošúpanej rebarbory, 400 g polohrubej múky, 200 g masla, 200 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Postup: Maslo nastrúhame a zmiešame ho s cukrom a múkou. Vznikne nám mrvenička, z ktorej si odoberieme asi jeden hrnček zmesi a odložíme si ho zatiaľ bokom. Do zvyšku pridáme prášok do pečiva, vajíčka aj mlieko a vymiešame cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Rebarboru dočistíme, pokrájame na kocky a tie poukladáme na pripravené cesto. Na to vysypeme mrveničku, ktorú sme si odložili na začiatku a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kysnutý koláč s rebarborou a pudingom

Potrebujeme na cesto: 400 g hladkej múky, 1 sušené droždie, 1 žĺtok, 1 vajce, 200 ml mlieka, 75 g masla, 50 g práškového cukru, štipku soli. Na náplň: 600 g rebarbory, 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukor, 300 ml šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, 70 g práškového cukru

Postup: V miske najskôr zmiešame múku, štipku soli, cukor a droždie, potom pridáme roztopené maslo, vajce, žĺtok a teplé mlieko. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Zatiaľ očistíme a nakrájame rebarboru na malé kúsky, opláchneme ich a necháme odkvapkať.

Asi po 45 minútach cesto vyklopíme na dosku, ešte raz ho premiesime a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme ho naň tak, aby sme ho mali aj na okrajoch. Na cesto poukladáme kúsky rebarbory a pripravíme si krém.

SkryťVypnúť reklamu

Smotanu vymiešame s vajíčkami, cukrom a vanilkou. Metličkou zašľaháme aj vanilkový puding a zmes vylejeme na rebarboru. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Rebarborový tvaroháč

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 maslo, 2 žĺtky, ½ balíčka prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 250ml mlieka. Na plnku: 600 g rebarbory, 500 g tvarohu, 2 vajíčka, 1 vanilkový cukor, mletú škoricu, citrónovú kôru, práškový cukor podľa toho, aká kyslá je rebarbora

Postup: V miske postupne zmiešavame cukor, nastrúhané maslo, žĺtky, prášok do pečiva a kakao a prilievame mlieko tak, aby nám vzniklo cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Prvú rozvaľkáme a prenesieme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Do misky dáme tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtky a trochu citrónovej kôry. Na záver primiešame vyšľahaný sneh z dvoch bielkov a plnku natrieme na pripravené cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Očistenú rebarboru pokrájame na kocky, dáme ich do misky, kde ich posypeme cukrom a škoricou. Kúsky rozložíme na plnku a zakryjeme ich rozvaľkanou druhou polovicou cesta.

Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč poprášime cukrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 062
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 462
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 033
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 427
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 113
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 699
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 277
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 245
  1. Tomas Hlavaty: Sankcie proti Rusku označil Fico za "mor". Mor ho!
  2. Viktor Pamula: Čo znamená športová hala v Handlovej pre Slovensko ?
  3. Miroslav Ferkl: Solovjov kód 86 47.
  4. Stano Sládek: Je jedno, na ktorej strane barikády stojíme
  5. Štefan Šturdzík: Bývalý agent KGB a jeho 5 krát zbankrotovaný kamoš narážajú na realitu.
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - Úvod + 1 kapitola
  7. Eva Bachletová: Prvý deň v práci
  8. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 446
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 601
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 948
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 687
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 321
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 161
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 323
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 813
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomas Hlavaty: Sankcie proti Rusku označil Fico za "mor". Mor ho!
  2. Viktor Pamula: Čo znamená športová hala v Handlovej pre Slovensko ?
  3. Miroslav Ferkl: Solovjov kód 86 47.
  4. Stano Sládek: Je jedno, na ktorej strane barikády stojíme
  5. Štefan Šturdzík: Bývalý agent KGB a jeho 5 krát zbankrotovaný kamoš narážajú na realitu.
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - Úvod + 1 kapitola
  7. Eva Bachletová: Prvý deň v práci
  8. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 446
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 601
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 948
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 687
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 321
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 161
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 323
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 813
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu