Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom koláče z rebarbory: S tvarohom, posýpkou či s pudingom

Začína sa sezóna chutnej zeleniny.

(Zdroj: stock adobe)

Koláč s rebarborou a mrveničkou

Potrebujeme: 400 g ošúpanej rebarbory, 400 g polohrubej múky, 200 g masla, 200 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Postup: Maslo nastrúhame a zmiešame ho s cukrom a múkou. Vznikne nám mrvenička, z ktorej si odoberieme asi jeden hrnček zmesi a odložíme si ho zatiaľ bokom. Do zvyšku pridáme prášok do pečiva, vajíčka aj mlieko a vymiešame cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Rebarboru dočistíme, pokrájame na kocky a tie poukladáme na pripravené cesto. Na to vysypeme mrveničku, ktorú sme si odložili na začiatku a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kysnutý koláč s rebarborou a pudingom

Potrebujeme na cesto: 400 g hladkej múky, 1 sušené droždie, 1 žĺtok, 1 vajce, 200 ml mlieka, 75 g masla, 50 g práškového cukru, štipku soli. Na náplň: 600 g rebarbory, 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukor, 300 ml šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, 70 g práškového cukru

Postup: V miske najskôr zmiešame múku, štipku soli, cukor a droždie, potom pridáme roztopené maslo, vajce, žĺtok a teplé mlieko. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Zatiaľ očistíme a nakrájame rebarboru na malé kúsky, opláchneme ich a necháme odkvapkať.

Asi po 45 minútach cesto vyklopíme na dosku, ešte raz ho premiesime a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme ho naň tak, aby sme ho mali aj na okrajoch. Na cesto poukladáme kúsky rebarbory a pripravíme si krém.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanu vymiešame s vajíčkami, cukrom a vanilkou. Metličkou zašľaháme aj vanilkový puding a zmes vylejeme na rebarboru. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Rebarborový tvaroháč

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 maslo, 2 žĺtky, ½ balíčka prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 250ml mlieka. Na plnku: 600 g rebarbory, 500 g tvarohu, 2 vajíčka, 1 vanilkový cukor, mletú škoricu, citrónovú kôru, práškový cukor podľa toho, aká kyslá je rebarbora

Postup: V miske postupne zmiešavame cukor, nastrúhané maslo, žĺtky, prášok do pečiva a kakao a prilievame mlieko tak, aby nám vzniklo cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Prvú rozvaľkáme a prenesieme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Do misky dáme tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtky a trochu citrónovej kôry. Na záver primiešame vyšľahaný sneh z dvoch bielkov a plnku natrieme na pripravené cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Očistenú rebarboru pokrájame na kocky, dáme ich do misky, kde ich posypeme cukrom a škoricou. Kúsky rozložíme na plnku a zakryjeme ich rozvaľkanou druhou polovicou cesta.

Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč poprášime cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 563
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 747
  3. Aká je chémia vôní 13 089
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 782
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 662
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 220
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 727
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 423
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 046
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 993
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obchádza ministerstvo, Gröhling by mohol Matovičov plán blokovať

Do Vianoc by mali otvoriť aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Zatýkalo sa aj po Mečiarovej vláde, podstatný bude až rozsudok

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Zostaňte doma, vyzýval americký starosta z dovolenky

Nie je čas na relax, hovoril starosta Austinu počas dovolenky v Mexiku.

Starosta Austinu Steve Adler vyzýval ľudí, aby boli doma, kým bol na dovolenke.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop