Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Karfiolový steak, bryndzová polievka, panna cotta s jahodami

Inšpirácie na chutný obed či večeru.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme: 5 stredne veľkých zemiakov, 1 bryndzu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu + 1 vajce a polohrubú múku na závarku do polievky

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, poriadne umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, posypeme rascou, jemne osolíme a dáme variť. So soľou to nepreháňame, pretože dosť soli pridá aj samotná bryndza.

Kým zemiaky začnú vrieť, pripravíme si cesto na závarku. V miske vidličkou vyšľaháme vajíčko, jemne ho osolíme a zamiešame k nemu toľko múky, koľko si berie. Malo by mať takú konzistenciu, že z neho budeme môcť malou lyžičkou odštipkávať po kúskoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Do vriacej vody so zemiakmi postupne odštipkávame cesto a pravidelne polievku premiešavame. Napokon do nej dáme bryndzu, necháme chvíľku povariť, aby bola závarka aj zemiaky mäkké, dochutíme a podávame.

Karfiolový steak s mozzarellou

Potrebujeme: 1 karfiol, 2 ČL karí korenia, 2 ČL mletej kurkumy, 1 ČL mletej rímskej rasce, šťavu z ½ citróna, olivový olej, šľahačkovú smotanu, mozzarellu, soľ, korenie

Celú hlávku karfiolu očistíme od škaredých častí opláchneme a prekrojíme na niekoľko steakov, ktoré by mali byť hrubé asi 1,5 centimetra. Koncové časti rozoberieme na ružičky a opečieme samostatne.

Steaky z oboch strán osolíme a okoreníme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmiešame si zopár lyžíc olivového oleja, karí korenie, kurkumu, mletú rascu, citrónovú šťavu a pridáme aj asi 1 dl šľahačkovej smotany. Vymiešame marinádu, ktorou dobre potrieme karfiol z oboch strán. Na to poukladáme plátky mozzarely, prípadne ju môžeme na karfiol nastrúhať. Do zvyšku marinády vhodíme malé ružičky karfiolu, aby sa ňou dobre obalili a poukladáme ich k steakom na plech. Všetko ešte môžeme pokvapkať olivovým olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov asi na 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodová panna cotta

Potrebujeme: 200 g jahôd, 80 g kr. cukru, 100 ml vody, 200 ml smotany na varenie, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 plátkov želatíny

Postup: Želatínu namočíme do studenej vody približne na 10 minút. Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme 100 ml vody aj cukor a začneme zohrievať. Pridáme jahody a pomaly varíme, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.

Medzitým vyšľaháme šľahačku dotuha a odložíme ju do chladničky. K jahodám pridáme smotanu na varenie a trochu ju povaríme.

Zmes necháme trochu ochladnúť a nakoniec pridáme želatínu. Trošku zahrejeme, aby sa želatína rozpustila, ale dávame pozor, aby to nezačalo vrieť, inak zničíme želatínu.

Potom ju necháme vychladnúť a zmiešame so šľahačkou. Rozdelíme do misiek alebo formičiek, ktoré si predtým vypláchneme v studenej vode, alebo potrieme kvapkou oleja, aby sa nám dezert ľahšie vyklopil. A potom ich odložíme do chladničky, kde musí poriadne stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírovať môžeme v miskách ozdobené jahodami, alebo vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  2. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  5. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  6. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  7. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  8. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  9. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 452
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 994
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 763
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 173
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 154
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 117
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 067
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 956
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 817

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  7. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  8. INESS: Cena zamestnanca
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 759
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 755
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 288
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  7. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  8. INESS: Cena zamestnanca
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 759
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 755
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 288
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu