Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Karfiolový steak, bryndzová polievka, panna cotta s jahodami

Inšpirácie na chutný obed či večeru.

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme: 5 stredne veľkých zemiakov, 1 bryndzu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu + 1 vajce a polohrubú múku na závarku do polievky

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, poriadne umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, posypeme rascou, jemne osolíme a dáme variť. So soľou to nepreháňame, pretože dosť soli pridá aj samotná bryndza.

Kým zemiaky začnú vrieť, pripravíme si cesto na závarku. V miske vidličkou vyšľaháme vajíčko, jemne ho osolíme a zamiešame k nemu toľko múky, koľko si berie. Malo by mať takú konzistenciu, že z neho budeme môcť malou lyžičkou odštipkávať po kúskoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Do vriacej vody so zemiakmi postupne odštipkávame cesto a pravidelne polievku premiešavame. Napokon do nej dáme bryndzu, necháme chvíľku povariť, aby bola závarka aj zemiaky mäkké, dochutíme a podávame.

Karfiolový steak s mozzarellou

Potrebujeme: 1 karfiol, 2 ČL karí korenia, 2 ČL mletej kurkumy, 1 ČL mletej rímskej rasce, šťavu z ½ citróna, olivový olej, šľahačkovú smotanu, mozzarellu, soľ, korenie

Celú hlávku karfiolu očistíme od škaredých častí opláchneme a prekrojíme na niekoľko steakov, ktoré by mali byť hrubé asi 1,5 centimetra. Koncové časti rozoberieme na ružičky a opečieme samostatne.

Steaky z oboch strán osolíme a okoreníme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmiešame si zopár lyžíc olivového oleja, karí korenie, kurkumu, mletú rascu, citrónovú šťavu a pridáme aj asi 1 dl šľahačkovej smotany. Vymiešame marinádu, ktorou dobre potrieme karfiol z oboch strán. Na to poukladáme plátky mozzarely, prípadne ju môžeme na karfiol nastrúhať. Do zvyšku marinády vhodíme malé ružičky karfiolu, aby sa ňou dobre obalili a poukladáme ich k steakom na plech. Všetko ešte môžeme pokvapkať olivovým olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov asi na 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodová panna cotta

Potrebujeme: 200 g jahôd, 80 g kr. cukru, 100 ml vody, 200 ml smotany na varenie, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 plátkov želatíny

Postup: Želatínu namočíme do studenej vody približne na 10 minút. Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme 100 ml vody aj cukor a začneme zohrievať. Pridáme jahody a pomaly varíme, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.

Medzitým vyšľaháme šľahačku dotuha a odložíme ju do chladničky. K jahodám pridáme smotanu na varenie a trochu ju povaríme.

Zmes necháme trochu ochladnúť a nakoniec pridáme želatínu. Trošku zahrejeme, aby sa želatína rozpustila, ale dávame pozor, aby to nezačalo vrieť, inak zničíme želatínu.

Potom ju necháme vychladnúť a zmiešame so šľahačkou. Rozdelíme do misiek alebo formičiek, ktoré si predtým vypláchneme v studenej vode, alebo potrieme kvapkou oleja, aby sa nám dezert ľahšie vyklopil. A potom ich odložíme do chladničky, kde musí poriadne stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírovať môžeme v miskách ozdobené jahodami, alebo vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Nie je to len chlapská záležitosť
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop