Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Karfiolový steak, bryndzová polievka, panna cotta s jahodami

Inšpirácie na chutný obed či večeru.

Rýchla bryndzová polievka.Rýchla bryndzová polievka. (Zdroj: Isifa)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme: 5 stredne veľkých zemiakov, 1 bryndzu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu + 1 vajce a polohrubú múku na závarku do polievky

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, poriadne umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, posypeme rascou, jemne osolíme a dáme variť. So soľou to nepreháňame, pretože dosť soli pridá aj samotná bryndza.

Kým zemiaky začnú vrieť, pripravíme si cesto na závarku. V miske vidličkou vyšľaháme vajíčko, jemne ho osolíme a zamiešame k nemu toľko múky, koľko si berie. Malo by mať takú konzistenciu, že z neho budeme môcť malou lyžičkou odštipkávať po kúskoch.

SkryťVypnúť reklamu

Do vriacej vody so zemiakmi postupne odštipkávame cesto a pravidelne polievku premiešavame. Napokon do nej dáme bryndzu, necháme chvíľku povariť, aby bola závarka aj zemiaky mäkké, dochutíme a podávame.

Karfiolový steak s mozzarellou

Potrebujeme: 1 karfiol, 2 ČL karí korenia, 2 ČL mletej kurkumy, 1 ČL mletej rímskej rasce, šťavu z ½ citróna, olivový olej, šľahačkovú smotanu, mozzarellu, soľ, korenie

Celú hlávku karfiolu očistíme od škaredých častí opláchneme a prekrojíme na niekoľko steakov, ktoré by mali byť hrubé asi 1,5 centimetra. Koncové časti rozoberieme na ružičky a opečieme samostatne.

Steaky z oboch strán osolíme a okoreníme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmiešame si zopár lyžíc olivového oleja, karí korenie, kurkumu, mletú rascu, citrónovú šťavu a pridáme aj asi 1 dl šľahačkovej smotany. Vymiešame marinádu, ktorou dobre potrieme karfiol z oboch strán. Na to poukladáme plátky mozzarely, prípadne ju môžeme na karfiol nastrúhať. Do zvyšku marinády vhodíme malé ružičky karfiolu, aby sa ňou dobre obalili a poukladáme ich k steakom na plech. Všetko ešte môžeme pokvapkať olivovým olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov asi na 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodová panna cotta

Potrebujeme: 200 g jahôd, 80 g kr. cukru, 100 ml vody, 200 ml smotany na varenie, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 plátkov želatíny

Postup: Želatínu namočíme do studenej vody približne na 10 minút. Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme 100 ml vody aj cukor a začneme zohrievať. Pridáme jahody a pomaly varíme, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.

Medzitým vyšľaháme šľahačku dotuha a odložíme ju do chladničky. K jahodám pridáme smotanu na varenie a trochu ju povaríme.

Zmes necháme trochu ochladnúť a nakoniec pridáme želatínu. Trošku zahrejeme, aby sa želatína rozpustila, ale dávame pozor, aby to nezačalo vrieť, inak zničíme želatínu.

Potom ju necháme vychladnúť a zmiešame so šľahačkou. Rozdelíme do misiek alebo formičiek, ktoré si predtým vypláchneme v studenej vode, alebo potrieme kvapkou oleja, aby sa nám dezert ľahšie vyklopil. A potom ich odložíme do chladničky, kde musí poriadne stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Servírovať môžeme v miskách ozdobené jahodami, alebo vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 125
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 581
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 090
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 223
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 525
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 259
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 233
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 971
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 012
  3. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 699
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 663
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 672
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 710
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 971
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 012
  3. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 8 699
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 663
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 672
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 739
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 710
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 311
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu