Šťaveľ, štiav, šoška, kyslička..., zelené lístky majú množstvo rôznych názvov, pre všetky platí, že ide o zdravý poklad. Šťaveľ je skvelý na imunitu, podporuje prečistenie tráviaceho traktu, podporuje prácu pečene, upokojuje bolesti brucha a dokáže ešte mnoho iného. Napríklad je chutným doplnkom jedál.
Kuracie stehná na chutnom šaláte
Potrebujeme: 200 g miešaných šalátových listov, 100 g šťaveľových lístkov, baby karotku, zopár mladých kukuričiek (prípadne kukuricu z konzervy), 1 mladú cuketu, 100 g čerstvých šampiňónov, 2 kuracie stehná, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, maslo, citrón
Postup: Umyté a osušené kuracie stehná vykostíme a nakrájame na menšie časti. Osolíme ich, okoreníme, potrieme olivovým olejom a opražíme na panvici na troche masla. Potom mäso vyberieme na chvíľu bokom.
Do výpeku môžeme prihodiť ešte trochu masla, ak je to potrebné a orestujeme na ňom baby karotku, nakrájanú cuketu a šampiňóny, prípadne aj baby kukuričné klásky. Ochutíme ich soľou, bylinkami a korením.
Do misky dáme mix šalátových listov, umyté a osušené lístky šťaveľa, potom pridáme restovanú zeleninu a všetko spolu zľahka premiešame. Dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a ak je to potrebné aj soľou a korením.
Na taniere naložíme šalát a na neho opečené kuracie mäso a podávame.
Šťaveľová polievka so syrom
Potrebujeme: 2-3 hrste šťaveľa, 1 malú cibuľu, maslo, smotanu na varenie, mlieko, mäkký syr – napríklad v črievku, zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, cukor
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a zvlášť ich uvaríme domäkka. V druhom hrnci na roztopenom masle opražíme najemno nasekanú cibuľu, potom k nej pridáme pokrájaný šťaveľ a krátko ho orestujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu muškátového orieška a prilejeme trochu vody. Keď začne vrieť, prilejeme smotanu, v troche mlieka rozmiešaný syr a uvarené zemiaky. Všetko spolu prevaríme, ale nie dlho, aby sa všetky účinky šťaveľa nestratili. Chute vyladíme cukrom, v prípade potreby dosolíme či dokoreníme a podávame .
Drink plný vitamínov
Potrebujeme: hrsť šťaveľových listov, 1 jablko, 2 banány, pitnú vodu
Postup: Jablko a šťaveľ umyjeme, banány s jablkom očistíme a všetko nakrájame na kúsky. Dáme do mixéra, prilejeme studenú pitnú vodu a namixujeme si chutné a zdravé smoothie.
Zdroj: mamigo.sk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.