Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Plnené paradajky, kokosové minitortičky

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Pečené plnené paradajky.Pečené plnené paradajky. (Zdroj: Archív L. S.)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni. Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste.

Pečené plnené paradajky

Na 10 plnených paradajok potrebujeme: 1/4 š. šálky bulguru, 1 lyžica oleja, štipku soli, 250 g mletého mäsa (použila som kombináciu hovädzieho a morčacieho), soľ, korenie, bylinky (rozmarín, bazalka)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na oleji orestujeme umytý bulgur, zalejeme ho polovicou šálky vody (alebo vývaru), pridáme soľ, prikryjeme a varíme asi 10 - 15 minút. Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme mleté mäso, ochutíme ho soľou, korením, bylinkami a podusíme ho. Potom pridáme uvarený bulgur a zmiešame. Paradajky vydlabeme lyžičkou a plníme pripravenou bulgurovo-mäsovou zmesou. Dáme zapekať do rúry na cca 20 - 30 minút. Touto zmesou môžeme plniť nielen paradajky, ale i papriku či cuketu.

Zo zvyšku paradajok (zo zmesi, ktorú sme získali vydlabaním) môžeme pripraviť čerstvú paradajkovú polievku. Recept je jednoduchý: Do hrnca vložíme rozštvrtené paradajky, pridáme k nim aj ďalšie čerstvé paradajky, na kolieska nakrájanú očistenú mrkvu, dolejeme vodu podľa potreby, posolíme, okoreníme, pridáme bazalku a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme ešte čerstvú bazalku a dochutíme soľou a korením. Podávame mierne vychladnutú, napríklad s kozím syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Kokosové minitortičky

Potrebujeme na korpus: 4 vajcia - rozdelené na žĺtky a bielky, 4 lyžice cukru (napr. z kokosových kvetov), 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli

Na krém: 250 g ricotty, 2 lyžice medu, 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu ovocie na ozdobenie (jahody, čučoriedky…)

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kokos a prášok do pečiva. Z bielok a štipky snehu vyšľaháme sneh, ktorý primiešame k žĺtkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sneh nespadol, potom cesto rozotrieme na papier na pečenie (nevyjde na celú dĺžku klasického veľkého plechu) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Zmes na krém vymiešame do hladka v mixéri a naplníme ozdobné vrecko. Z upečeného cesta vykrajujeme minitortičky a plníme ich ricottovo-kokosovým krémom. Priložíme druhé vykrojené koliesko, ktoré tiež ozdobíme krémom a posypeme ovocím. Na záver môžeme pokvapkať medom a posypať strúhaným kokosom.

SkryťVypnúť reklamu

Višne v čokoláde

Potrebujeme: 200 g čokolády (použila som čokoládu so 70% kakaa), 100 g masla, 3 vajcia, 4 kopcovité lyžice cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 2 kopcovité lyžice múky (môžete použiť bezlepkovú pohánkovú alebo špaldovú), 1/2 lyžičky prášku do pečiva, višne alebo iné ovocie podľa chuti a sezónnosti, šľahačka alebo jogurt na ozdobenie

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme nad parou, potom odložíme bokom chladnúť a občas premiešame. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opatrne primiešame čokoládovo maslovú zmes, pozor, nesmie byť horúca, pretože by sa mohli vajíčka zraziť. Takto zmiešané cesto na korpus vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (moja forma má priemer 29 cm) a obložíme ovocím. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme odhadom cca 7 minút, resp. podľa svojej rúry – koláčik by však nemal byť úplne prepečený, skôr mierne nedopečený a vláčny. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou alebo ak chceme menej kalórií – s bielym gréckym jogurtom. Uvedené množstvo je určené pre koláčovú formu s priemerom 29 cm.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 591
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 760
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 083
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 986
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 453
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 256
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 967
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 856
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  2. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  3. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  4. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  5. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  6. Iveta Grootová: Darček
  7. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club.
  8. Iveta Grootová: Na stanici
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 890
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 457
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 946
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 514
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 775
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 385
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 774
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 155
  1. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  2. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  3. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  4. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  5. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  6. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  7. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  8. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  2. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  3. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  4. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  5. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  6. Iveta Grootová: Darček
  7. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club.
  8. Iveta Grootová: Na stanici
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 890
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 457
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 946
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 514
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 775
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 385
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 774
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 155
  1. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  2. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  3. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  4. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  5. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  6. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  7. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  8. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu