Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Plnené paradajky, kokosové minitortičky

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Pečené plnené paradajky.Pečené plnené paradajky. (Zdroj: Archív L. S.)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni. Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste.

Pečené plnené paradajky

Na 10 plnených paradajok potrebujeme: 1/4 š. šálky bulguru, 1 lyžica oleja, štipku soli, 250 g mletého mäsa (použila som kombináciu hovädzieho a morčacieho), soľ, korenie, bylinky (rozmarín, bazalka)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na oleji orestujeme umytý bulgur, zalejeme ho polovicou šálky vody (alebo vývaru), pridáme soľ, prikryjeme a varíme asi 10 - 15 minút. Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme mleté mäso, ochutíme ho soľou, korením, bylinkami a podusíme ho. Potom pridáme uvarený bulgur a zmiešame. Paradajky vydlabeme lyžičkou a plníme pripravenou bulgurovo-mäsovou zmesou. Dáme zapekať do rúry na cca 20 - 30 minút. Touto zmesou môžeme plniť nielen paradajky, ale i papriku či cuketu.

Zo zvyšku paradajok (zo zmesi, ktorú sme získali vydlabaním) môžeme pripraviť čerstvú paradajkovú polievku. Recept je jednoduchý: Do hrnca vložíme rozštvrtené paradajky, pridáme k nim aj ďalšie čerstvé paradajky, na kolieska nakrájanú očistenú mrkvu, dolejeme vodu podľa potreby, posolíme, okoreníme, pridáme bazalku a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme ešte čerstvú bazalku a dochutíme soľou a korením. Podávame mierne vychladnutú, napríklad s kozím syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Kokosové minitortičky

Potrebujeme na korpus: 4 vajcia - rozdelené na žĺtky a bielky, 4 lyžice cukru (napr. z kokosových kvetov), 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli

Na krém: 250 g ricotty, 2 lyžice medu, 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu ovocie na ozdobenie (jahody, čučoriedky…)

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kokos a prášok do pečiva. Z bielok a štipky snehu vyšľaháme sneh, ktorý primiešame k žĺtkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sneh nespadol, potom cesto rozotrieme na papier na pečenie (nevyjde na celú dĺžku klasického veľkého plechu) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Zmes na krém vymiešame do hladka v mixéri a naplníme ozdobné vrecko. Z upečeného cesta vykrajujeme minitortičky a plníme ich ricottovo-kokosovým krémom. Priložíme druhé vykrojené koliesko, ktoré tiež ozdobíme krémom a posypeme ovocím. Na záver môžeme pokvapkať medom a posypať strúhaným kokosom.

SkryťVypnúť reklamu

Višne v čokoláde

Potrebujeme: 200 g čokolády (použila som čokoládu so 70% kakaa), 100 g masla, 3 vajcia, 4 kopcovité lyžice cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 2 kopcovité lyžice múky (môžete použiť bezlepkovú pohánkovú alebo špaldovú), 1/2 lyžičky prášku do pečiva, višne alebo iné ovocie podľa chuti a sezónnosti, šľahačka alebo jogurt na ozdobenie

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme nad parou, potom odložíme bokom chladnúť a občas premiešame. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opatrne primiešame čokoládovo maslovú zmes, pozor, nesmie byť horúca, pretože by sa mohli vajíčka zraziť. Takto zmiešané cesto na korpus vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (moja forma má priemer 29 cm) a obložíme ovocím. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme odhadom cca 7 minút, resp. podľa svojej rúry – koláčik by však nemal byť úplne prepečený, skôr mierne nedopečený a vláčny. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou alebo ak chceme menej kalórií – s bielym gréckym jogurtom. Uvedené množstvo je určené pre koláčovú formu s priemerom 29 cm.

Čokoláda

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  4. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  2. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  3. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  4. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 469
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 4 014
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 615
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 786
  5. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 073
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 704
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 551
  8. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť 1 413
  1. Tomáš Kuvik: Po predĺženom víkende: návrat do slovenskej reality
  2. Rado Surovka: Slovakistan
  3. Dušan Piršel: Funkčná spoločnosť sa nedá postaviť na návykoch z jaslí
  4. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  5. Iveta Bakitová: Skiathos a Skopelos - miesta, ktoré očarili aj filmové legendy
  6. Štefan Šturdzík: Bijeme sa do pŕs , aký sme národ , pritom je u nás najviac čiernych skládok z celej EÚ !!
  7. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja
  8. Martin Turčan: Ohlodaná kosť v tlame KDH a HS
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 599
  2. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 372
  3. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 12 341
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 10 921
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 339
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 929
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 912
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 163
  1. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  2. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  3. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  5. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  6. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  7. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  8. Tupou Ceruzou: Neotravujte
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu