Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Plnené paradajky, kokosové minitortičky

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Pečené plnené paradajky.Pečené plnené paradajky. (Zdroj: Archív L. S.)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni. Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste.

Pečené plnené paradajky

Na 10 plnených paradajok potrebujeme: 1/4 š. šálky bulguru, 1 lyžica oleja, štipku soli, 250 g mletého mäsa (použila som kombináciu hovädzieho a morčacieho), soľ, korenie, bylinky (rozmarín, bazalka)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na oleji orestujeme umytý bulgur, zalejeme ho polovicou šálky vody (alebo vývaru), pridáme soľ, prikryjeme a varíme asi 10 - 15 minút. Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme mleté mäso, ochutíme ho soľou, korením, bylinkami a podusíme ho. Potom pridáme uvarený bulgur a zmiešame. Paradajky vydlabeme lyžičkou a plníme pripravenou bulgurovo-mäsovou zmesou. Dáme zapekať do rúry na cca 20 - 30 minút. Touto zmesou môžeme plniť nielen paradajky, ale i papriku či cuketu.

Zo zvyšku paradajok (zo zmesi, ktorú sme získali vydlabaním) môžeme pripraviť čerstvú paradajkovú polievku. Recept je jednoduchý: Do hrnca vložíme rozštvrtené paradajky, pridáme k nim aj ďalšie čerstvé paradajky, na kolieska nakrájanú očistenú mrkvu, dolejeme vodu podľa potreby, posolíme, okoreníme, pridáme bazalku a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme ešte čerstvú bazalku a dochutíme soľou a korením. Podávame mierne vychladnutú, napríklad s kozím syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Kokosové minitortičky

Potrebujeme na korpus: 4 vajcia - rozdelené na žĺtky a bielky, 4 lyžice cukru (napr. z kokosových kvetov), 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli

Na krém: 250 g ricotty, 2 lyžice medu, 6 lyžíc strúhaného kokosu, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu ovocie na ozdobenie (jahody, čučoriedky…)

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kokos a prášok do pečiva. Z bielok a štipky snehu vyšľaháme sneh, ktorý primiešame k žĺtkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sneh nespadol, potom cesto rozotrieme na papier na pečenie (nevyjde na celú dĺžku klasického veľkého plechu) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Zmes na krém vymiešame do hladka v mixéri a naplníme ozdobné vrecko. Z upečeného cesta vykrajujeme minitortičky a plníme ich ricottovo-kokosovým krémom. Priložíme druhé vykrojené koliesko, ktoré tiež ozdobíme krémom a posypeme ovocím. Na záver môžeme pokvapkať medom a posypať strúhaným kokosom.

SkryťVypnúť reklamu

Višne v čokoláde

Potrebujeme: 200 g čokolády (použila som čokoládu so 70% kakaa), 100 g masla, 3 vajcia, 4 kopcovité lyžice cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 2 kopcovité lyžice múky (môžete použiť bezlepkovú pohánkovú alebo špaldovú), 1/2 lyžičky prášku do pečiva, višne alebo iné ovocie podľa chuti a sezónnosti, šľahačka alebo jogurt na ozdobenie

Postup: Maslo s čokoládou rozpustíme nad parou, potom odložíme bokom chladnúť a občas premiešame. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opatrne primiešame čokoládovo maslovú zmes, pozor, nesmie byť horúca, pretože by sa mohli vajíčka zraziť. Takto zmiešané cesto na korpus vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (moja forma má priemer 29 cm) a obložíme ovocím. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme odhadom cca 7 minút, resp. podľa svojej rúry – koláčik by však nemal byť úplne prepečený, skôr mierne nedopečený a vláčny. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou alebo ak chceme menej kalórií – s bielym gréckym jogurtom. Uvedené množstvo je určené pre koláčovú formu s priemerom 29 cm.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 586
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 944
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 345
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 831
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 606
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 3 330
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 233
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 2 829

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 984
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 834
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 190
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 12 010
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 791
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 410
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 342
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 625
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jadrová bomba Mark 15, aká sa stratila pri ostrove Tybee.

Čína a Rusko o svojich nehovoria.


21. sep
Španielsky režisér J.A. Bayona si pri svojom filme mohol pomôcť tým, že pasažieri sa pofotili.

Hráči rugby prežili v mrazivých Andách 72 dní.


6 h
Detská psychologička Simona Šimková (43) z Košíc. Je riaditeľkou centra pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Nevzdali to s touto krajinou.


6 h
George Soros a Rudolf Chmel v roku 2010.

Viacerí sme sa stretli na princípe otvorenej spoločnosti ako fundamente.


Rudolf Chmel 21. sep

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 984
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 834
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 190
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 12 010
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 791
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 410
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 342
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 625
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu