Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Batátová polievka so salsou, steak z krkovičky, jahodová bábovka

Inšpirácie na chutné víkendové menu.

Batatová polievka s pistáciovo-mätovou salsou

Potrebujeme: 1,8 kg batatov, 6 PL rastlinného oleja, soľ, 4 stredne veľké mrkvy, 1 nakrájaná stredne veľká cibuľa, 5 rozpučených strúčikov cesnaku, 2 lístky šalvie (voliteľné), 2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru, 1/4 š čerstvej pomarančovej šťavy, 1 PL pomarančovej kôry, 3/4 olúpaných pistácií, 2 jarné cibuľky nakrájané na tenké kúsky (len biele a svetlozelené časti), 5 stoniek mäty, štipka štipľavej papriky, 1/2 š extra panenského olivového oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Bataty aj mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Pistácie nahrubo rozdrvíme v mažiari alebo kuchynskom robote a dáme bokom. Zo stoniek mäty odtrhneme lístky a nakrájame ich na veľmi tenké kúsky.

Rúru predhrejeme na 150 stupňov. Kúsky batatov polejeme 4 lyžicami oleja, osolíme ich a rozprestrieme na plech, prípadne na dva, ak sa na jeden nevojdú. Pečieme ich v rozohriatej rúre asi hodinu (plechy v polovici pečenia vzájomne vymeníme), potom teplotu zvýšime na 190 stupňov a pokračujeme v pečení ešte ďalších 25 minút.

Vo veľkom hrnci zohrejeme zostávajúce 2 lyžice oleja na miernom ohni, potom pridáme mrkvu, cesnak, cibuľu a šalviu, ak ju používame, a štedrú dávku soli. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme bataty a vývar a všetko necháme variť asi 10 minút. Šalviové lístky vyhodíme a pridáme pomarančovú šťavu. Polievku rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou. Ak treba, ešte ju prepasírujeme cez jemné sitko. Pokiaľ je polievka príliš hustá, zriedime ju vodou alebo vývarom do požadovanej konzistencie.

Skryť Vypnúť reklamu

V menšej miske zmiešame dohromady rozdrvené pistácie, pomarančovú kôru, jarnú cibuľku, mätové lístky a pikantnú papriku a na záver všetko prepojíme olivovým olejom. Dochutíme soľou a podávame na vrchu polievky.

Steak z krkovičky

Potrebujeme: steaky z krkovičky hrubé asi 2 cm, 1 strúčik cesnaku, 2 PL horčice, 4 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 2 ČL hnedého cukru, 300 ml svetlého piva, 2 PL sušeného tymianu, lyžičku rozdrvených borievok, mleté čierne korenie, čerstvý tymian

Postup: Mäso začneme pripravovať deň pred grilovačkou. Umyjeme ho, osušíme a potrieme pretlačeným strúčikom cesnaku. Zo všetkých prísad okrem tymianu vymiešame marinádu, vlejeme ju do misky, pridáme mäso a dôkladne ho ňou premasírujeme. Musí ňou byť úplne obalené. Ak to tak nie je, pridáme ešte trošku piva. Misku zatvoríme alebo zakryjeme fóliou a necháme cez noc odpočívať v chladničke.

Mäso vyberieme aspoň hodinu pred samotnou prípravou a necháme ho stáť pri izbovej teplote. Gril pripravíme na priamu vysokú teplotu, steaky zľahka osušíme papierovou utierkou, aby marináda nekvapkala na uhlie a nevzbĺkol plameň.
Grilujeme ich nad priamym vysokým teplom z oboch strán po tri – štyri minúty, pričom ich len raz obrátime. Potom ich päť minút necháme odpočívať v teple. Pred podávaním ich posypeme tymianovými lístkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodová bábovka s mandľami

Potrebujeme: 200 g jahôd, 4 vajíčka, 300 g polohrubej múky, 200 g masla, 200 g krupicového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, citrónovú šťavu. Na polevu: 150 g práškového cukru, 3 PL horúcej vody, 100 g jahôd, plátky mandlí

Postup: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkou a vajíčkami do peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva a jemne ju primiešame k vajíčkovej zmesi. Jahody nasekáme, pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy a zľahka ich primiešame do cesta.

Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a vylejeme do nej pripravené cesto. Formou trochu pobúchame po stole, aby sa nám v nej všetko dobre usadilo a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 50 minút, pred vybratím urobíme test špajdľou.

Kým bábovka vychladne, zmiešame práškový cukor s vriacou vodou, ak chceme ružovú polevu, pridáme aj kvapku potravinárskeho farbiva. Polevu vylejeme na vychladnutú bábovku a hneď na vrch poukladáme plátky jahôd a mandlí.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Aj matematika sa dá skrotiť
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop