Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom na oslavu: Uctite si hostí štvorchodovým obedom

Inšpirácie na dobroty vo vašej kuchyni.

Karamelizovaná bravčová panenka s jablkami.Karamelizovaná bravčová panenka s jablkami. (Zdroj: AdobeStock)

Či už plánujete malú rodinnú oslavu v kruhu najbližších alebo si pozvete aj zopár priateľov, s ktorými ste sa už dlhší čas nevideli, prichystať dobré jedlo je základom úspechu. Chlebíčky či rezne a šalát však tentoraz nechajte bokom a inšpirujte sa našimi receptami.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PREDJEDLO

Grécke sushi

Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, 1/3 šálku (š) hummusu, 1/4 š syra fety, 1/4 š nakrájaných olív, 1/4 š nakrájaných cherry paradajok, malé vetvičky kôpru, citrón

Postup: Pomocou škrabky nakrájame uhorku na tenké a dlhé plátky a poukladáme ich na papierovú utierku, aby sme z nich odsali prebytočnú vodu. Následne plátky zdvojíme a po celej dĺžke natrieme hummusom a posypeme kúskami paradajok, olív a fety. Pásiky stočíme do rolky, pokvapkáme podľa chuti citrónovou šťavou a ozdobíme vetvičkami kôpru.

Skryť Vypnúť reklamu

Brusnicovo-syrová nátierka

Potrebujeme: 225 g krémového syra, 1/2 šálky (š) nakrájaných sušených brusníc, 1/2 š nakrájaných sušených marhúľ, 2 PL pomarančovej šťavy, 1 ČL pomarančovej kôry, 1/4 mletého zázvoru (voliteľné)

Postup: Vo veľkej miske spolu dobre vymiešame všetky suroviny. Servírujeme s krekrami alebo s nakrájanou bagetou. Pred podávaním udržujeme v chlade.

POLIEVKA

Krémová karfiolová polievka s opečenou slaninou

Potrebujeme: 225 g plátkov slaniny nakrájaných na asi centimetrové kúsky, 1 najemno nakrájanú stredne veľkú cibuľu, 6 najmeno nakrájaných jarných cibuliek (len svetlozelené a biele časti), 4 najemno nakrájané stredne veľké strúčiky cesnaku, 1 l kuracieho vývaru, 2 bobkové listy, 1 š smotany na šľahanie alebo na varenie, 1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružičky, soľ a mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V liatinovom hrnci opečieme slaninku dochrumkava, potom ju vyberieme dierkovanou vareškou a odložíme bokom. Do hrnca dáme cibuľu, polovicu z množstva jarnej cibuľky, cesnak a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Potom pridáme vývar, bobkové listy, smotanu, karfiol, soľ a čierne korenie. Polievku zakryjeme a varíme asi 30 minút, alebo kým nebude karfiol úplne mäkký. Po dovarení z nej vyberieme bobkové listy a celú ju rozmixujeme dohladka. Ak je príliš hustá, pridáme trocha horúceho vývaru. Podávame posypanú opečenou slaninkou a zvyšnými kúskami jarnej cibuľky.

HLAVNÉ JEDLO

Karamelizovaná bravčová panenka s jablkami

Potrebujeme: 2 PL hnedého cukru, 1 ČL mletej rasce, 3/4 ČL soli, štipku mletej červenej papriky, štipku mletého čierneho korenia, 1 strúčik cesnaku nakrájaný najemno, 1 kg bravčovej panenky bez kosti, 2 stredne veľké cibule nakrájané na mesiačiky, 1/3 š balzamikového octu, 2 PL masla, 2 jablká odrody Granny Smith a 2 z odrody Roma nakrájané na mesiačiky

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Panenku nakrájame na plátky, ktoré potrieme cesnakom. Na panvici zohrejeme malé množstvo oleja, pridáme mäso a cibuľu a pečieme ich z oboch strán dohneda. V malej miske zmiešame cukor, soľ a koreniny. Zapekaciu misu vytrieme olejom, poukladáme do nej opečenú panenku a posypeme ju cukrovo-koreninovou zmesou. Dookola poukladáme cibuľu, pokvapkáme octom a všetko pečieme v rúre asi 20 minút.

Medzitým v rajnici roztopíme maslo, pridáme jablká a necháme ich zmäknúť. Po uplynutí času vyberieme mäso z rúry, okolo neho poukladáme jablká a pokračujeme v pečení ešte ďalších 20 minút alebo kým panenka nebude hotová. Potom zo zapekacej nádoby zlejeme všetky šťavy do hrnca a necháme ich zredukovať na objem asi jednej tretiny šálky. Omáčkou na záver pokvapkáme mäso, jablká aj cibuľu.

DEZERT

Nahá torta s jahodami a harmančekovým krémom

Potrebujeme: 1 šálku (š) rastlinného oleja, 1/2 š bieleho gréckeho jogurtu, 3 veľké vajíčka, 2 š kryštálového cukru, 1 PL vanilkového extraktu (alebo 2 - 3 balíčky vanilkového cukru, ale v tom prípade znížime množstvo obyčajného cukru), 1 a 1/2 š cmaru, 3 a 3/4 š hladkej múky, 1 ČL jedlej sódy, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL soli, 3/4 š jahodového džemu, 2 š čerstvých jahôd nakrájaných na plátky, med

Na harmančekový krém: 2 š šľahačkovej smotany, 6 vreciek harmančekového čaju, 225 g krémoveho syra, 1/4 š práškového cukru

Postup: Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Tri okrúhle formy na tortu s priemerom asi 20 centimetrov vyložíme papierom na pečenie, ktorý ešte vymastíme maslom alebo postriekame olejom. Ručným šľahačom alebo ponorným mixérom spolu vymiešame olej, vajíčka, jogurt, cukor, vanilku a cmar. Potom prisypeme múku zmiešanú so soľou, práškom do pečiva a jedlou sódou. Zľahka primiešame jahodový džem tak, aby z neho zostali celé väčšie kúsky. Cesto rozdelíme na 3 časti, vlejeme ich do pripravených foriem a pečieme ich v rúre 25 až 30 minút, kým nebude cesto v strede zatuhnuté a vrch zlatistý. Najprv ich necháme asi 5 minút chladnúť vo formách, potom korpusy nožom opatrne oddelíme, preložíme na mriežku a prikryjeme aby vychladli úplne.

Medzitým pridáme šálku šľahačky do malej rajnice a zohrievame, kým nezačne bublať, nie však vrieť. Povaríme ju takto asi minútu, potom odstavíme, vhodíme do nej harmančekové vrecúška, hrniec prikryjeme a čaj necháme lúhovať asi 5 až 10 minút. Vrecká následne vyberieme a smotanu dáme do chladničky úplne vychladnúť. V miske vyšľaháme krémový syr tak, aby bol nadýchaný, potom k nemu pridáme klasickú aj harmančekovú smotanu a vyšľaháme ich dotuha. Ku kremu na záver vmiešame práškový cukor a odložíme ho do chladničky.

Na spodok tácky položíme jeden z vychladených korpusov, pokvapkáme ho trochou medu, rozotrieme naň tretinu krému a na vrch poukladáme hrsť nakrájaných čerstvých jahôd. Na to položíme druhé cesto a postup zopakujeme. Na záver urobíme všetko ešte raz aj so zostávajúcim tretím korpusom. Vrch môžeme ozdobiť celými jahodami a harmančekovými kvetmi.

Zdroj: delish.com, dinnerthendessert.com, seriouseats.com, julieharringtonrd.com, myrecipes.com, savingdessert.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 360
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 014
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 163
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 962
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 586
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 360
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 592
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 472
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 299
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne testujú aj očkujú, prijímajú nových klientov.

50m
Kyjovský potok.

Šéf inšpekcie odvolal riaditeľku košického inšpektorátu životného prostredia.

1 h
Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

2 h
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie k priebežným výsledkom plošného testovania.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

12 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

4 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop