Korzár logo Korzár
Utorok, 26. september, 2023 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom na párty: Trhací chlieb so syrom a cibuľkou, syrové guľky

Ozvláštnite pohostenie novými receptami.

(Zdroj: archív stock adobe)

Blíži sa víkend a aj vy už možno plánujete víkendové posedenie a pohostenie pre blízkych. A čo ich takto prekvapiť novými pochúťkami?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trhací chlieb s karamelizovanou cibuľkou a syrom

Potrebujeme na chlieb: 114 g plnotučného mlieka, 28 g masla izbovej teploty, 115 g kyslej smotany, 50 g rastlinného oleja, 1 veľké vajce, 21 g medu, 510 g múky, 1 ČL jemnej morskej soli, 1 balenie sušeného droždia (7 g)

Na plnku: 28 g masla, 3 stredne veľké nakrájané cibule, 1/2 ČL soli, 3 veľké strúčiky cesnaku nakrájané najemno, 280 g kozieho syra, 1/2 š čerstvej pažítky, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, 1 a 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 veľké vajce, sezamové semiačka, 21 g roztopeného masla na potretie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V stredne veľkom hrnci zohrejeme mlieko, maslo a 1 lyžicu vody tak, aby sa maslo rozpustilo a mlieko bolo teplé. Sporák odstavíme a zmes zmiešame s kyslou smotanou, olejom, vajíčkom a medom. V samostatnej miske zmiešame múku, soľ a droždie. Pridáme mliečnu zmes a miesime, kým nevznikne hladké cesto. Použiť môžeme aj kuchynský robot s hákovým násadcom. Cesto položíme do ľahko vymastenej misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi hodinu.

Medzitým vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a necháme opekať, kým nezačne mäknúť. Potom ju posolíme, dobre pomiešame a pokračujeme v procese, kým cibuľa nezačne karamelizovať, čo trvá asi 40 až 45 minút. Následne vmiešame cesnak a opečieme ho tak, aby bol krehký. Sporák odstavíme, cibuľu s cesnakom presypeme do stredne veľkej misky a vmiešame k nim kozí syr a následne petržlenovú vňať, pažítku a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Tortovú formu s priemerom 30 centimetrov vymastíme. Cesto rozdelíme na 50 rovnako veľkých kúskov, každý by mal vážiť asi 17 gramov, a vyformujem ich do guličiek. Opäť ich zakryjeme a necháme podkysnúť ešte 15 minút. Na pomúčenej ploche vyvaľkáme guľôčky na hrúbku asi pol centimetra a šírku asi 20 centimetrov. Na každú časť dáme 2 okopisté lyžičky plnky a rozotrieme ju až po okraje. Cesto preložíme pozdĺžne na polovicu dvakrát za sebou. Takto vzniknuté kúsky ukladáme dookola do pripravenej formy, a potom ich prikryté fóliou necháme kysnúť ďalších 30 až 40 minút.

Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Nakysnuté cesto potrieme vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody, posypeme ich sezamovými semiačkami a pečieme asi 40 až 45 minút. Ešte teplé potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním necháme chladnúť aspoň 15 minút. Servírovať môžeme v celku aj rozdelené na jednotlivé kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

Obaľované syrové guľky

Potrebujeme na plnku z krémového syra: 250 g zmäknutého krémového syra, 1 šálku (š) strúhaného syra, napríklad čedar, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL worčesterovej omáčky, soľ

Na plnku z kozieho syra: 300 g kozieho syra

Na plnku z fety: 300 g feta syra, 1 š strúhaného syra, 1 PL kyslej smotany alebo cca 2 ČL mlieka alebo vody

Na obalenie: 1/4 š najemno nasekaných byliniek ako petržlenová vňať a kôpor, 1/4 š najemno postrúhaného parmezánu, 1/3 š posekaných vlašských orechov, 1/3 najemno nasekaných sušených brusníc

Postup: Suroviny na plnky spolu vymiešame v samostatných miskách tak, aby krémy zostali hladké. Z nich potom vytvoríme kôpky za pomoci lyžice a uložíme ich na tácku alebo dosku na krájanie. Z kôpok potom v rukách vyformujeme guľky. Keď máme všetky hotové, dáme ich do chladničky na 3 až 4 hodiny.

Každú zo stuhnutých guliek obalíme v jednej z pripravených možností a opäť vložíme do chladničky. Vyberieme ich asi 15 minút pred servírovaním. Podávame s krekrami alebo opečenými kúskami chleba.

Poznámka: Guľôčky môžete obaliť aj v nadrobno posekanej opečenej slanine, akomkoľvek sušenom ovocí, v rozličných druhoch orechov, sušených bylinkách, sezamových semiačkach či mixe kokosu a nadrobno nakrájaných marhuliach.

B.L.T. jednohubky s avokádom a pestom

Potrebujeme: 16 tenkých pásikov slaniny, 1/2 stredne veľkého avokáda, 60 g zmäknutého krémového syra, 2 PL bazalkového pesta, 1 ČL citrónovej šťavy, 4 š mladej rukoly, 48 cherry paradajok, špáradlá

Postup: Slaninu opečieme na panvici z oboch strán tak, aby bola stále mäkká, nie chrumkavá. Každý pásik prekrojíme na tri rovnako veľké kúsky a dáme bokom. Avokádo ošúpeme, vyberieme kôstku, nakrájame na malé kúsky a dáme do malej misky. Vidličkou ho rozpučíme na kašu, ktorú ďalej zmiešame s krémovým syrom, pestom a citrónovou šťavou. Zmes preložíme do plniaceho vrecka, ktorým ju dávkujeme na každý kúsok slaniny. Naň položíme 2 až 3 lístky rukoly a cherry paradajku. Konce slaniny dvihneme smerom k paradajke a všetko naskrz prepichneme špáradlom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  2. Volia podľa TikToku, Youtube a Instagramu. Ovplyvnia mladí voľby?
  3. Most nahradia v Trenčíne záhradou s kaviarňami
  4. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  5. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  6. Ak podceníte pri stavbe tento detail, pripravte sa na vyššie účty za kúrenie
  7. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  8. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  1. Hennessy oslavuje 50 rokov Hip Hopu
  2. Staršie IQOS zariadenia môžu spotrebitelia vrátiť do predajne
  3. Problémy s trávením a histamínová intolerancia, aká je liečba?
  4. Gröhling: Aj v školstve potrebujeme inovácie
  5. Bratislavská Kuchajda ožije športom
  6. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  7. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  8. Nerovnováha v kontrole močového mechúra
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 16 026
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 7 531
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 114
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 4 339
  5. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 3 687
  6. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 3 366
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 2 726
  8. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme 2 454

Blogy SME

  1. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom?
  2. Irena Šimuneková: Studený hrad a hrad Gýmeš časť 1.
  3. Tomáš Kollárik: Matovičov strašidelný plač a Sulíkova čierna diera
  4. Radoslav Medzihradský: Pekná časť SNPčky zo Zliechova
  5. Juraj Kumičák: Politikum I - Fico
  6. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  7. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  8. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 584
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 341
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 224
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 35 550
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 857
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 505
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 640
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 228
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na fotografii je (zľava) konkurzný právnik Zoroslav Kollár a predseda parlamentu Boris Kollár.

Bývalý riaditeľ SIS hovorí o pomste.


4 h
Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Funkcia slovenského generálneho prokurátora je pre koncentráciu moci priam toxická.


Branislav Vančo 23. sep

Druhé by skončilo Progresívne Slovensko.


a 1 ďalší 3 h
Bilbordová kampaň pred predčasnými voľbami.

Keď je za značkou úplné prázdno, stačí malý problém.


25. sep

Blogy SME

  1. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom?
  2. Irena Šimuneková: Studený hrad a hrad Gýmeš časť 1.
  3. Tomáš Kollárik: Matovičov strašidelný plač a Sulíkova čierna diera
  4. Radoslav Medzihradský: Pekná časť SNPčky zo Zliechova
  5. Juraj Kumičák: Politikum I - Fico
  6. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  7. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  8. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 584
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 341
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 224
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 35 550
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 857
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 505
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 640
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 228
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu