Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom na párty: Trhací chlieb so syrom a cibuľkou, syrové guľky

Ozvláštnite pohostenie novými receptami.

(Zdroj: archív stock adobe)

Blíži sa víkend a aj vy už možno plánujete víkendové posedenie a pohostenie pre blízkych. A čo ich takto prekvapiť novými pochúťkami?

Trhací chlieb s karamelizovanou cibuľkou a syrom

Potrebujeme na chlieb: 114 g plnotučného mlieka, 28 g masla izbovej teploty, 115 g kyslej smotany, 50 g rastlinného oleja, 1 veľké vajce, 21 g medu, 510 g múky, 1 ČL jemnej morskej soli, 1 balenie sušeného droždia (7 g)

Na plnku: 28 g masla, 3 stredne veľké nakrájané cibule, 1/2 ČL soli, 3 veľké strúčiky cesnaku nakrájané najemno, 280 g kozieho syra, 1/2 š čerstvej pažítky, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, 1 a 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 veľké vajce, sezamové semiačka, 21 g roztopeného masla na potretie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V stredne veľkom hrnci zohrejeme mlieko, maslo a 1 lyžicu vody tak, aby sa maslo rozpustilo a mlieko bolo teplé. Sporák odstavíme a zmes zmiešame s kyslou smotanou, olejom, vajíčkom a medom. V samostatnej miske zmiešame múku, soľ a droždie. Pridáme mliečnu zmes a miesime, kým nevznikne hladké cesto. Použiť môžeme aj kuchynský robot s hákovým násadcom. Cesto položíme do ľahko vymastenej misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi hodinu.

Medzitým vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a necháme opekať, kým nezačne mäknúť. Potom ju posolíme, dobre pomiešame a pokračujeme v procese, kým cibuľa nezačne karamelizovať, čo trvá asi 40 až 45 minút. Následne vmiešame cesnak a opečieme ho tak, aby bol krehký. Sporák odstavíme, cibuľu s cesnakom presypeme do stredne veľkej misky a vmiešame k nim kozí syr a následne petržlenovú vňať, pažítku a čierne korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Tortovú formu s priemerom 30 centimetrov vymastíme. Cesto rozdelíme na 50 rovnako veľkých kúskov, každý by mal vážiť asi 17 gramov, a vyformujem ich do guličiek. Opäť ich zakryjeme a necháme podkysnúť ešte 15 minút. Na pomúčenej ploche vyvaľkáme guľôčky na hrúbku asi pol centimetra a šírku asi 20 centimetrov. Na každú časť dáme 2 okopisté lyžičky plnky a rozotrieme ju až po okraje. Cesto preložíme pozdĺžne na polovicu dvakrát za sebou. Takto vzniknuté kúsky ukladáme dookola do pripravenej formy, a potom ich prikryté fóliou necháme kysnúť ďalších 30 až 40 minút.

Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Nakysnuté cesto potrieme vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody, posypeme ich sezamovými semiačkami a pečieme asi 40 až 45 minút. Ešte teplé potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním necháme chladnúť aspoň 15 minút. Servírovať môžeme v celku aj rozdelené na jednotlivé kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

Obaľované syrové guľky

Potrebujeme na plnku z krémového syra: 250 g zmäknutého krémového syra, 1 šálku (š) strúhaného syra, napríklad čedar, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL worčesterovej omáčky, soľ

Na plnku z kozieho syra: 300 g kozieho syra

Na plnku z fety: 300 g feta syra, 1 š strúhaného syra, 1 PL kyslej smotany alebo cca 2 ČL mlieka alebo vody

Na obalenie: 1/4 š najemno nasekaných byliniek ako petržlenová vňať a kôpor, 1/4 š najemno postrúhaného parmezánu, 1/3 š posekaných vlašských orechov, 1/3 najemno nasekaných sušených brusníc

Postup: Suroviny na plnky spolu vymiešame v samostatných miskách tak, aby krémy zostali hladké. Z nich potom vytvoríme kôpky za pomoci lyžice a uložíme ich na tácku alebo dosku na krájanie. Z kôpok potom v rukách vyformujeme guľky. Keď máme všetky hotové, dáme ich do chladničky na 3 až 4 hodiny.

Každú zo stuhnutých guliek obalíme v jednej z pripravených možností a opäť vložíme do chladničky. Vyberieme ich asi 15 minút pred servírovaním. Podávame s krekrami alebo opečenými kúskami chleba.

Poznámka: Guľôčky môžete obaliť aj v nadrobno posekanej opečenej slanine, akomkoľvek sušenom ovocí, v rozličných druhoch orechov, sušených bylinkách, sezamových semiačkach či mixe kokosu a nadrobno nakrájaných marhuliach.

B.L.T. jednohubky s avokádom a pestom

Potrebujeme: 16 tenkých pásikov slaniny, 1/2 stredne veľkého avokáda, 60 g zmäknutého krémového syra, 2 PL bazalkového pesta, 1 ČL citrónovej šťavy, 4 š mladej rukoly, 48 cherry paradajok, špáradlá

Postup: Slaninu opečieme na panvici z oboch strán tak, aby bola stále mäkká, nie chrumkavá. Každý pásik prekrojíme na tri rovnako veľké kúsky a dáme bokom. Avokádo ošúpeme, vyberieme kôstku, nakrájame na malé kúsky a dáme do malej misky. Vidličkou ho rozpučíme na kašu, ktorú ďalej zmiešame s krémovým syrom, pestom a citrónovou šťavou. Zmes preložíme do plniaceho vrecka, ktorým ju dávkujeme na každý kúsok slaniny. Naň položíme 2 až 3 lístky rukoly a cherry paradajku. Konce slaniny dvihneme smerom k paradajke a všetko naskrz prepichneme špáradlom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Porucha horúcovodu bola vážna.
Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop