Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Pizza na dva spôsoby, grilované špízy

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Grilované špízy s quinoa šalátom.Grilované špízy s quinoa šalátom. (Zdroj: Archív L. S.)

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni.

Súvisiaci článok Foodblogerka: Príprava jedla je obrad, dávam ním všetku lásku Čítajte 

Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste. Či už na záhradnú párty alebo na malé pohostenie pre priateľov či rodinu odporúča prichystať kváskovú pizzu, hoci ponúka aj nekváskovú verziu, grilované špízy s quinoa šalátom a ako sladkú bodku rebarborový koláč.

SkryťVypnúť reklamu

Pizza v kváskovej aj nekváskovej verzii

Kvásková pizza

Potrebujeme na rozkvas: 100 g hladkej pšeničnej múky, 80 ml vody, 1 PL kvásku

Na druhý deň: 500 g hladkej pšeničnej múky, 300 ml vody, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky soli

Postup: Prvé tri suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 až 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme zvyšné suroviny. Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na minimálne 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu

Nekvásková rýchla a mäkká pizza

Potrebujeme: 1/2 šálky vlažnej vody, 1/2 lyžice cukru, 1/2 kocky droždia, 300 g hladkej múky, 4 lyžice olivového oleja, 2 štipky soli

Postup: Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilované špízy s quinoa šalátom

Potrebujeme: 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa zo stehna (alebo pol na pol hovädzie a bravčové), 3 plátky slaniny (môžete vynechať, ale je to chutnejšie), 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, kúsok čili papričky (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, bylinky – rozmarín, ligurček, olej

SkryťVypnúť reklamu

Na šalát: 1 šálku quinoy, 2 kapie, 1 menšiu cibuľu, 5 veľkých paradajok, 5 cherry paradajok (použila som žlté), cuketu, ligurček, soľ, korenie

Postup: Mäso si zomelieme doma na mlynčeku alebo v mixéri s nožmi v tvare S (tak to robím ja), preložíme ho do misy, posolíme, okoreníme. V tom istom mixéri si rozmixujeme aj slaninu (bez kože) a pridáme ju k mäsu. Na oleji si orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a pridáme ich do mäsovej zmesi. Zostáva už iba pridať čili a bylinky, množstvo nechávam na vás a vašej chuti. Celú zmes necháme asi 30 minút postáť, potom z nej tvarujeme placky na hamburgery alebo nimi obalíme ražníky. Rozpálime gril, mriežku potrieme slaninou, aby sa nám mäso neprichytávalo a ugrilujeme. Kým nám mäsová zmes odpočíva, pripravíme šalát.

Quinou prepláchneme a uvaríme v osolenej vode asi 15 minút. Potom ju zlejeme a necháme odtiecť. Na grile opečieme papriku až do čierna, potom ju stiahneme z čiernej kože a nakrájame na pásiky. Paradajky ugrilujeme vcelku. Potom ich nakrájame a pridáme k paprike. Cuketu nakrájame na kolieska a ugrilujeme tiež. Pridáme i quinou, ochutíme bylinkami, soľou a korením, kvalitným panenským olejom a podávame k mäsu.

Rebarborový koláč á la Swarovski

Potrebujeme: 6 vajec, 250 ml mlieka 1/2 kocky droždia, 7 lyžíc práškového cukru 1 vanilkový cukor, cca 4 stonky rebarbory, 250 g polohrubej múky, 120 g masla

Postup: Recept je na klasický veľký plech. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom dáme zmäknuté maslo a rozmiešame. V šálke si urobíme kvások – do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a polovicu droždia. Počkáme, kým nakysne, a potom ho pridáme k vajíčkovo-maslovej zmesi. Pridáme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine. Viac cukru do korpusu nejde.

Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystelieme papierom na pečenie) a rozotrieme ju do všetkých kútov, použila som klasický veľký plech. Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Posypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Potom koláč dáme piecť do rúry z oboch strán na 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky a keď sú tuhé, pridáme po lyžiciach zvyšný cukor (6 lyžíc). Koláč po 10 – 15 minútach, keď už sa mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne rozotrieme a dáme dopekať už iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu