Korzár logo Korzár
Sobota, 10. jún, 2023 | Meniny má Margaréta

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Pizza na dva spôsoby, grilované špízy

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Grilované špízy s quinoa šalátom.Grilované špízy s quinoa šalátom. (Zdroj: Archív L. S.)

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni.

Súvisiaci článok Foodblogerka: Príprava jedla je obrad, dávam ním všetku lásku Čítajte 

Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste. Či už na záhradnú párty alebo na malé pohostenie pre priateľov či rodinu odporúča prichystať kváskovú pizzu, hoci ponúka aj nekváskovú verziu, grilované špízy s quinoa šalátom a ako sladkú bodku rebarborový koláč.

SkryťVypnúť reklamu

Pizza v kváskovej aj nekváskovej verzii

Kvásková pizza

Potrebujeme na rozkvas: 100 g hladkej pšeničnej múky, 80 ml vody, 1 PL kvásku

Na druhý deň: 500 g hladkej pšeničnej múky, 300 ml vody, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky soli

Postup: Prvé tri suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 až 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme zvyšné suroviny. Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na minimálne 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu

Nekvásková rýchla a mäkká pizza

Potrebujeme: 1/2 šálky vlažnej vody, 1/2 lyžice cukru, 1/2 kocky droždia, 300 g hladkej múky, 4 lyžice olivového oleja, 2 štipky soli

Postup: Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilované špízy s quinoa šalátom

Potrebujeme: 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa zo stehna (alebo pol na pol hovädzie a bravčové), 3 plátky slaniny (môžete vynechať, ale je to chutnejšie), 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, kúsok čili papričky (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, bylinky – rozmarín, ligurček, olej

SkryťVypnúť reklamu

Na šalát: 1 šálku quinoy, 2 kapie, 1 menšiu cibuľu, 5 veľkých paradajok, 5 cherry paradajok (použila som žlté), cuketu, ligurček, soľ, korenie

Postup: Mäso si zomelieme doma na mlynčeku alebo v mixéri s nožmi v tvare S (tak to robím ja), preložíme ho do misy, posolíme, okoreníme. V tom istom mixéri si rozmixujeme aj slaninu (bez kože) a pridáme ju k mäsu. Na oleji si orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a pridáme ich do mäsovej zmesi. Zostáva už iba pridať čili a bylinky, množstvo nechávam na vás a vašej chuti. Celú zmes necháme asi 30 minút postáť, potom z nej tvarujeme placky na hamburgery alebo nimi obalíme ražníky. Rozpálime gril, mriežku potrieme slaninou, aby sa nám mäso neprichytávalo a ugrilujeme. Kým nám mäsová zmes odpočíva, pripravíme šalát.

Quinou prepláchneme a uvaríme v osolenej vode asi 15 minút. Potom ju zlejeme a necháme odtiecť. Na grile opečieme papriku až do čierna, potom ju stiahneme z čiernej kože a nakrájame na pásiky. Paradajky ugrilujeme vcelku. Potom ich nakrájame a pridáme k paprike. Cuketu nakrájame na kolieska a ugrilujeme tiež. Pridáme i quinou, ochutíme bylinkami, soľou a korením, kvalitným panenským olejom a podávame k mäsu.

Rebarborový koláč á la Swarovski

Potrebujeme: 6 vajec, 250 ml mlieka 1/2 kocky droždia, 7 lyžíc práškového cukru 1 vanilkový cukor, cca 4 stonky rebarbory, 250 g polohrubej múky, 120 g masla

Postup: Recept je na klasický veľký plech. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom dáme zmäknuté maslo a rozmiešame. V šálke si urobíme kvások – do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a polovicu droždia. Počkáme, kým nakysne, a potom ho pridáme k vajíčkovo-maslovej zmesi. Pridáme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine. Viac cukru do korpusu nejde.

Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystelieme papierom na pečenie) a rozotrieme ju do všetkých kútov, použila som klasický veľký plech. Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Posypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Potom koláč dáme piecť do rúry z oboch strán na 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky a keď sú tuhé, pridáme po lyžiciach zvyšný cukor (6 lyžíc). Koláč po 10 – 15 minútach, keď už sa mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne rozotrieme a dáme dopekať už iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  3. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  4. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  1. Blúdia parazity aj vo vašom tele?
  2. Hráči získali päťtisíc eur a stretnú sa s Ronaldom
  3. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  4. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  5. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  6. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  7. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  8. Super zábava, super deň
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 905
  2. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 754
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 6 620
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 718
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 155
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 835
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 573
  8. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 522

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Kto skutočne vládne Rusku? 1. časť.
  2. Peter Svoreň: Slováci takmer vôbec neinvestujú. Aj to je dôvod nízkeho finančného majetku
  3. Jakub Konečný: Do práce na bicykli? Táto krajina stále nemyslí na ekologickú dopravu
  4. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 3.
  5. Rastislav Puchala: Missis Russko
  6. Roman Kebísek: Gauguin s priateľmi vyzdobil maľbami hostinec, v ktorom v r. 1889/90 žili. Je múzeom
  7. Ľudmila Križanovská: Šikanovanie ukrajinského dievčatka. Prečo ma sklamala známa exmoderátorka?
  8. Lukáš Reich: Invázna armáda RF
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 21 101
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 10 330
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 8 881
  4. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho. 7 004
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 689
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 446
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 920
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 544
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sucho má vplyv aj na úrodu.

Tento rok prší viac ako vlani.


8. jún
Zničené mesto Buča po ústupe ruských vojakov.

Ak ich nezastavíme, vrátia sa znova.


Visegrad Insight a 1 ďalší 12 h
Erling Haaland a Lautaro Martínez.

V sobotu sa hrá finále Ligy majstrov 2022/2023 medzi Manchestrom City a Interom Miláno.


11 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


2 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Kto skutočne vládne Rusku? 1. časť.
  2. Peter Svoreň: Slováci takmer vôbec neinvestujú. Aj to je dôvod nízkeho finančného majetku
  3. Jakub Konečný: Do práce na bicykli? Táto krajina stále nemyslí na ekologickú dopravu
  4. Irena Šimuneková: Tajchy Štiavnických hôr 3.
  5. Rastislav Puchala: Missis Russko
  6. Roman Kebísek: Gauguin s priateľmi vyzdobil maľbami hostinec, v ktorom v r. 1889/90 žili. Je múzeom
  7. Ľudmila Križanovská: Šikanovanie ukrajinského dievčatka. Prečo ma sklamala známa exmoderátorka?
  8. Lukáš Reich: Invázna armáda RF
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 21 101
  2. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 10 330
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 8 881
  4. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho. 7 004
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 689
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 446
  7. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 920
  8. Rastislav Puchala: Zakázať Bibliu? 4 544
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu