Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom podľa Lucie Súkenikovej: Pizza na dva spôsoby, grilované špízy

Inšpirácie odporúča známa foodblogerka.

Grilované špízy s quinoa šalátom.Grilované špízy s quinoa šalátom. (Zdroj: Archív L. S.)

Foodblogerka Lucia Súkeniková o sebe hovorí ako o milovníčke dobrého jedla. Najradšej relaxuje s varechou v ruke a nerobí jej problém miešať tradičné a netradičné chute dohromady, až z toho vznikne úplne nový recept. Rada pripravuje zdravé jedlá, ale nevyhýba sa ani klasickej slovenskej kuchyni.

Súvisiaci článok Foodblogerka: Príprava jedla je obrad, dávam ním všetku lásku Čítajte 

Jej recepty sú vyskladané zo sezónnych a plnohodnotných potravín, ktoré pozháňa aj doma na dedine, prípadne v obchode zo zdravou výživou v neďalekom meste. Či už na záhradnú párty alebo na malé pohostenie pre priateľov či rodinu odporúča prichystať kváskovú pizzu, hoci ponúka aj nekváskovú verziu, grilované špízy s quinoa šalátom a ako sladkú bodku rebarborový koláč.

Skryť Vypnúť reklamu

Pizza v kváskovej aj nekváskovej verzii

Kvásková pizza

Potrebujeme na rozkvas: 100 g hladkej pšeničnej múky, 80 ml vody, 1 PL kvásku

Na druhý deň: 500 g hladkej pšeničnej múky, 300 ml vody, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky soli

Postup: Prvé tri suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 až 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme zvyšné suroviny. Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo nepriedušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na minimálne 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu

Nekvásková rýchla a mäkká pizza

Potrebujeme: 1/2 šálky vlažnej vody, 1/2 lyžice cukru, 1/2 kocky droždia, 300 g hladkej múky, 4 lyžice olivového oleja, 2 štipky soli

Postup: Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Grilované špízy s quinoa šalátom

Potrebujeme: 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa zo stehna (alebo pol na pol hovädzie a bravčové), 3 plátky slaniny (môžete vynechať, ale je to chutnejšie), 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, kúsok čili papričky (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, bylinky – rozmarín, ligurček, olej

Skryť Vypnúť reklamu

Na šalát: 1 šálku quinoy, 2 kapie, 1 menšiu cibuľu, 5 veľkých paradajok, 5 cherry paradajok (použila som žlté), cuketu, ligurček, soľ, korenie

Postup: Mäso si zomelieme doma na mlynčeku alebo v mixéri s nožmi v tvare S (tak to robím ja), preložíme ho do misy, posolíme, okoreníme. V tom istom mixéri si rozmixujeme aj slaninu (bez kože) a pridáme ju k mäsu. Na oleji si orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a pridáme ich do mäsovej zmesi. Zostáva už iba pridať čili a bylinky, množstvo nechávam na vás a vašej chuti. Celú zmes necháme asi 30 minút postáť, potom z nej tvarujeme placky na hamburgery alebo nimi obalíme ražníky. Rozpálime gril, mriežku potrieme slaninou, aby sa nám mäso neprichytávalo a ugrilujeme. Kým nám mäsová zmes odpočíva, pripravíme šalát.

Quinou prepláchneme a uvaríme v osolenej vode asi 15 minút. Potom ju zlejeme a necháme odtiecť. Na grile opečieme papriku až do čierna, potom ju stiahneme z čiernej kože a nakrájame na pásiky. Paradajky ugrilujeme vcelku. Potom ich nakrájame a pridáme k paprike. Cuketu nakrájame na kolieska a ugrilujeme tiež. Pridáme i quinou, ochutíme bylinkami, soľou a korením, kvalitným panenským olejom a podávame k mäsu.

Rebarborový koláč á la Swarovski

Potrebujeme: 6 vajec, 250 ml mlieka 1/2 kocky droždia, 7 lyžíc práškového cukru 1 vanilkový cukor, cca 4 stonky rebarbory, 250 g polohrubej múky, 120 g masla

Postup: Recept je na klasický veľký plech. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom dáme zmäknuté maslo a rozmiešame. V šálke si urobíme kvások – do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a polovicu droždia. Počkáme, kým nakysne, a potom ho pridáme k vajíčkovo-maslovej zmesi. Pridáme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine. Viac cukru do korpusu nejde.

Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystelieme papierom na pečenie) a rozotrieme ju do všetkých kútov, použila som klasický veľký plech. Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Posypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Potom koláč dáme piecť do rúry z oboch strán na 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky a keď sú tuhé, pridáme po lyžiciach zvyšný cukor (6 lyžíc). Koláč po 10 – 15 minútach, keď už sa mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne rozotrieme a dáme dopekať už iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  4. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  5. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  3. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Zmeny v systéme revíznych postupov
  6. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  7. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 515
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 086
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 827
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 712
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 6 959
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 000
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 347
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 122
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 705
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 091

Blogy SME

  1. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  5. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  6. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 256
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 836
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 601
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 949
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 922
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 340
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 054
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 934
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  5. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  6. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 256
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 836
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 601
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 949
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 922
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 340
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 054
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 934
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu