Bylinkové rezance
Potrebujem: balenie cestovín – široké rezance, olej, maslo, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 2 zväzky petržlenovej vňate, vetvičku tymianu, soľ, mleté čierne korenie, cherry paradajky
Postup: Rezance dáme variť do osolenej vody s trochou oleja. Petržlenovú vňať si s kvapkou oleja rozmixujeme.
Do panvice dáme kus masla a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak a rozmixovanú petržlenovú vňať, nasekaný tymian a všetko spolu chvíľku podusíme. Zmes osolíme, okoreníme a podľa potreby podlejeme lyžicou vody z cestovín.
Keď sú rezance uvarené, preložíme ich z hrnca priamo do panvice a premiešame, aby sa dobre obalili petržlenovým maslom. Ak je to potrebné, trochu masla ešte pridáme.
Cherry paradajky opražíme na masle a podávame k cestovinám. Kto má chuť, môže si ich posypať aj syrom.
Zelená fazuľkovica
Potrebujeme: 300 g zelených fazuľových strukov, 5-6 zemiakov, 1 cibuľu, kúsok slaniny, olej, zeleninový vývar, soľ, mleté čierne korenie, čili
Postup: Ak používame čerstvú zelenú fazuľku, musíme ju najskôr očistiť, tiež ošúpeme a pokrájame zemiaky, očistíme a nasekáme cibuľu a slaninu nakrájame na malé kocky.
V hrnci najskôr popražíme slaninu, ak je to potrebné, pridáme k nej trochu oleja. Potom pridáme cibuľu a restujeme ju, kým nezačne chytať zlatistú farbu.
Pridáme zemiaky a fazuľku a všetko jemne osolíme aj okoreníme. Podlejeme vývarom a povaríme, kým zemiaky aj fazuľka nebudú uvarené. Na záver dochutíme a pridáme aj štipku čili korenia.
Vegetariánsky nákyp
Potrebujeme: 6 zemiakov, ½ karfiolu, 3 mrkvy, 1 pór, 1 cuketu, olej, maslo, cherry paradajky, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 200 g šampiňónov, 2 PL hladkej múky, smotanu na varenie, strúhaný syr
Postup: Zemiaky si predvaríme v šupke, nemusia byť celkom mäkké. Karfiol rozoberieme na ružičky a asi na 5 minút ho dáme do osolenej vriacej vody. Potom ho scedíme a necháme ochladnúť.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Poukladáme ich do olej potretej zapekacej misky. K tomu pridáme ružičky karfiolu, na kolieska nakrájanú mrvu aj pór, plátky cukety a na polovice prekrojené paradajky.
V panvici zohrejeme maslo a orestujeme na ňom na štvrťky nakrájané šampiňóny a pretlačený cesnak. Potom huby posypeme hladkou múkou, zalejeme smotanou a urobíme hubovú smotanovú omáčku, ktorú vylejeme na pripravenú zeleninu. Všetko posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.