Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Sedliacke zemiaky, francuzáky v panvici, zemiakovo-cesnakové fašírky

Nápady na chutný obed či večeru.

Sedliacke zemiaky

Potrebujeme: zemiaky, slaninu, domácu údenú klobásu, červenú cibuľu, bryndzu, kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, olej alebo masť, prípadne maslo, tvrdý strúhaný syr

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Slaninu nakrájame na kocky a klobásu aj cibuľu na kolieska.

Do vymastenej zapekacej misky ukladáme k sebe kolieska zemiakov a priebežne ich prekladáme kolieskami klobásy a cibule. Po povrchu potom potrúsime slaninové škvarky. Okoreníme a jemne osolíme, so soľou to nereháňame, lebo údeniny aj bryndza sú slané.

Skryť Vypnúť reklamu

Bryndzu rozmiešame s trochou kyslej smotany a posypeme mletou rascou. Vylejeme ju na zemiaky a dáme piecť do rúry. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom a necháme dôjsť v rúre.

Netradičné francúzske zemiaky

Potrebujeme: zemiaky, cca 200 g údeného mäsa, 3 párky, 1 cibuľu, olej, 3 vajíčka, kyslú pochúťkovú smotanu, šľahačkovú smotanu, mleté čierne korenie, soľ, mletú rascu, štipku muškátového orieška

Postup: Potrebujeme panvicu s vyšším dnom, pretože práve do nej budeme postupne pridávať všetky suroviny.

Najskôr si zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu, Potom k nej pridáme na kocky nakrájané údené mäso a po chvíli aj párky. Všetko spolu dusíme pár minút.

Potom do panvice prídu na rovnomerné kocky nakrájané zemiaky. Všetko osolíme, okoreníme a podlejeme troškou vody, stačí len približne deciliter, aby zemiaky neprihoreli. Priebežne ich miešame, posypeme mletou rascou aj štipkou muškátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si v miske zmiešame v pomere 1:1 kyslú aj šľahačkovú smotanu, vajíčka aj mleté korenie a keď budú zemiaky polomäkké, zalejeme ich touto smotanovou zmesou.

Panvicu zakryjeme a necháme všetko dusiť na slabom plameni asi 20 minút. Ak máme panvicu s odolnou rúčkou, potom ju ešte môžeme dať odkryté zapiecť na 5 minút do rúry.

Zemiakovo – cesnakové fašírky

Potrebujeme: cca 1 kg v šupke uvarených zemiakov, 1 veľkú hlávku cesnaku, 100 g strúhaného parmezánu, soľ, korenie a bylinky podľa chuti, olej a strúhanku

Postup: Hlávku cesnaku rozdelíme priečne na polovice a dáme ju upiecť do rúry, kým nebudú strúčiky celkom mäkké.

Zemiaky ošúpeme a popučíme. Vytlačíme k nim upečené cesnakové strúčiky, bylinky, parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame a odložíme na pol hodiny do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo zmesi potom tvarujeme guľky, ktoré trochu sploštíme, jemne obalíme v strúhanke a vysmažíme v horúcom oleji. Po upečení necháme masť odsať na papierovej utierke a podávame napríklad s jogurtovým bylinkovým dipom či paradajková salsa.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Aj matematika sa dá skrotiť
  3. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 418
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 013
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 417
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 036
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 397
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 382
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 975
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 713
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Polaček aj Hreha sú spokojní. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Testovanie na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop