Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kulajda so strateným vajcom, bramboto, dokonalé krehké rezne

Inšpirácie podľa českých šéfkuchárov.

Kulajda so strateným vajcom

Podľa Radka Kašpárka

Potrebujeme: 250 g zemiakov, 2 väčšie cibule, 200 g lesných húb (hríby alebo kuriatka), 150 g masla, 400 ml mlieka, 150 ml kyslej smotany, 2 PL hladkej múky, 2 PL najemno nasekaného kôpru, 2 PL prevareného octu, 1 ČL cukru, soľ, rascu, vajíčka a ocot

Postup: Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej huby (sušené vopred namočíme), rascu a všetko spolu popražíme.

Prisypeme múku, zarestujeme, zalejeme mliekom, osolíme a necháme pozvoľna variť. Keď bude polievka vrieť asi 10 minút pridáme zemiaky, nakrájané na kocky a varíme, kým nezmäknú. Na záver pridáme vymiešanú smotanu, kôpor a polievku dochutíme prevareným octom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa polievka uvarí, pripravíme si stratené vajce. Do kastróla dáme variť vodu s trochou octu. Vajíčko si rozbijeme do naberačky a keď voda začne vrieť, pomaly ju do nej vložíme a vajce opatrne vyklopíme. Necháme ho 1-2 minúty pošírovať, potom ho vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať.

Olomoucké bramboto

Přemka Forejta

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 1 šalotku, 50 ml bieleho vína, zeleninový vývar, 50 g parmezánu, 40 masla, crème fraîche, olomoucké syrečky, šampiňóny, hubové koreni, soľ, korenie

Postup: Očistené a na malé kocôčky nakrájané zemiaky zľahka orestujeme na masle spolu s najemno nakrájanou šalotkou, ktorá by nám mala zosklovatieť.

Potom zemiaky podlejeme bielym vínom a priebežne podlievame zeleninovým vývarom. Zemiaky nesmieme rozvariť, ale mali zostať na skus. Na záver ich dochutíme crème fraîche, maslom a nastrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z olomouckých syrečkov si pripravíme takzvaný Loštický lanýž. Syrečky rozmixujeme, pridáme k nim trochu masla a dobre premiešame. Z hmoty si urobíme valček, ktorý obalíme v hubovom korením a dáme ho zamraziť.

Pred podávaním na bramboto nastrúhame trochu surových šampiňónov a syrečkovým lanýžom.

Dokonalé rezne

Jana Punčocháře

Milovník dobrého jedla a dokonalých prvorepublikových rezňov má niekoľko zásadných rád:

- Bravčové mäso zo zadného stehna je zárukou úspechu, lebo je veľmi krehké a hodí sa na vyprážanie a krátke tepelné úpravy. Dokonalé rezne ale pripravíme aj z teľacieho mäsa, ktoré preferujú v Rakúsku ako tradičný Wiener schnitzel, alebo aj z kuracieho či hovädzieho mäsa.

- Najlepšia strúhanka je podľa šéfkuchára domáca, ktorú si pripravíme nastrúhaním alebo rozmixovaním starých rožkov. Potom strúhanku preosejeme a použijeme tú jemnú.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri obaľovaní ju do mäsa nevtláčame, ale zľahka našuchoríme, pri vyprážaní sa potom vytvoria krásne bubliny.

- Čistý olej pri smažení nepoužíva, najradšej má prepustené maslo. Jeho príprava je ľahká. Kocku masla vložíme do studeného kastróla a necháme pri nízkej teplote prebublávať, až kým nezostane číre až zlatisté. Potom ho precedíme a vyprážame. Kto sa nechce púšťať do prepúšťania masla, stačí do oleja pridať štedrý kus klasického masla a chuť rezňov je hneď iná.

- A šéfkuchár, ktorý má na konte aj michelinské ocenenie má aj svoju špeciálnu vychytávku:

Na plech alebo na dno väčšieho hrnca vyskladá krajce chleba a na ne ukladá vysmažené rezne. Dá to do rúry prehriatej na 110 stupňov asi na 30 minút. Výpek tak stečie do chleba a rezne budú krehké, no vo vnútri stále šťavnaté.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 363
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 051
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 375
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 992
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 418
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 393
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 973
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 715
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Most na Škultétyho ulici v Prešove.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Teroristi sa rodia aj na štadiónoch (píše Michal Havran)

Fanúšikovské násilie má pôvod v pocite zasvätenia.

Demonštranti a policajti počas nepovoleného protivládneho protestu pred Úradom vlády.
Cynická obluda

Vlakové hliadky 2020

Neviete, či fašisti ešte stále chodia hliadkovať vo vlakoch, či všetci dodržujú platné pravidlá?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop