Korzár logo Korzár
Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kulajda so strateným vajcom, bramboto, dokonalé krehké rezne

Inšpirácie podľa českých šéfkuchárov.

Kulajda so strateným vajcom

Podľa Radka Kašpárka

Potrebujeme: 250 g zemiakov, 2 väčšie cibule, 200 g lesných húb (hríby alebo kuriatka), 150 g masla, 400 ml mlieka, 150 ml kyslej smotany, 2 PL hladkej múky, 2 PL najemno nasekaného kôpru, 2 PL prevareného octu, 1 ČL cukru, soľ, rascu, vajíčka a ocot

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej huby (sušené vopred namočíme), rascu a všetko spolu popražíme.

Prisypeme múku, zarestujeme, zalejeme mliekom, osolíme a necháme pozvoľna variť. Keď bude polievka vrieť asi 10 minút pridáme zemiaky, nakrájané na kocky a varíme, kým nezmäknú. Na záver pridáme vymiešanú smotanu, kôpor a polievku dochutíme prevareným octom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa polievka uvarí, pripravíme si stratené vajce. Do kastróla dáme variť vodu s trochou octu. Vajíčko si rozbijeme do naberačky a keď voda začne vrieť, pomaly ju do nej vložíme a vajce opatrne vyklopíme. Necháme ho 1-2 minúty pošírovať, potom ho vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať.

Olomoucké bramboto

Přemka Forejta

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 1 šalotku, 50 ml bieleho vína, zeleninový vývar, 50 g parmezánu, 40 masla, crème fraîche, olomoucké syrečky, šampiňóny, hubové koreni, soľ, korenie

Postup: Očistené a na malé kocôčky nakrájané zemiaky zľahka orestujeme na masle spolu s najemno nakrájanou šalotkou, ktorá by nám mala zosklovatieť.

Potom zemiaky podlejeme bielym vínom a priebežne podlievame zeleninovým vývarom. Zemiaky nesmieme rozvariť, ale mali zostať na skus. Na záver ich dochutíme crème fraîche, maslom a nastrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z olomouckých syrečkov si pripravíme takzvaný Loštický lanýž. Syrečky rozmixujeme, pridáme k nim trochu masla a dobre premiešame. Z hmoty si urobíme valček, ktorý obalíme v hubovom korením a dáme ho zamraziť.

Pred podávaním na bramboto nastrúhame trochu surových šampiňónov a syrečkovým lanýžom.

Dokonalé rezne

Jana Punčocháře

Milovník dobrého jedla a dokonalých prvorepublikových rezňov má niekoľko zásadných rád:

- Bravčové mäso zo zadného stehna je zárukou úspechu, lebo je veľmi krehké a hodí sa na vyprážanie a krátke tepelné úpravy. Dokonalé rezne ale pripravíme aj z teľacieho mäsa, ktoré preferujú v Rakúsku ako tradičný Wiener schnitzel, alebo aj z kuracieho či hovädzieho mäsa.

- Najlepšia strúhanka je podľa šéfkuchára domáca, ktorú si pripravíme nastrúhaním alebo rozmixovaním starých rožkov. Potom strúhanku preosejeme a použijeme tú jemnú.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri obaľovaní ju do mäsa nevtláčame, ale zľahka našuchoríme, pri vyprážaní sa potom vytvoria krásne bubliny.

- Čistý olej pri smažení nepoužíva, najradšej má prepustené maslo. Jeho príprava je ľahká. Kocku masla vložíme do studeného kastróla a necháme pri nízkej teplote prebublávať, až kým nezostane číre až zlatisté. Potom ho precedíme a vyprážame. Kto sa nechce púšťať do prepúšťania masla, stačí do oleja pridať štedrý kus klasického masla a chuť rezňov je hneď iná.

- A šéfkuchár, ktorý má na konte aj michelinské ocenenie má aj svoju špeciálnu vychytávku:

Na plech alebo na dno väčšieho hrnca vyskladá krajce chleba a na ne ukladá vysmažené rezne. Dá to do rúry prehriatej na 110 stupňov asi na 30 minút. Výpek tak stečie do chleba a rezne budú krehké, no vo vnútri stále šťavnaté.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  2. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  3. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  4. Tento rok turizmu neprial
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  9. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 30 040
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 753
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 973
  4. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 7 777
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 680
  6. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 270
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 731
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 971
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 209
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 099

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  4. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  5. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  6. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 023
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 780
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 963
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 616
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 546
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 449
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Na výsluch prišiel z Kanárskych ostrovov.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Čo robí pandémia so Slovenskom.


a 2 ďalší 5 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  4. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  5. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  6. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 023
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 780
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 963
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 616
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 546
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 449
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu