Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Kulajda so strateným vajcom, bramboto, dokonalé krehké rezne

Inšpirácie podľa českých šéfkuchárov.

Kulajda so strateným vajcom

Podľa Radka Kašpárka

Potrebujeme: 250 g zemiakov, 2 väčšie cibule, 200 g lesných húb (hríby alebo kuriatka), 150 g masla, 400 ml mlieka, 150 ml kyslej smotany, 2 PL hladkej múky, 2 PL najemno nasekaného kôpru, 2 PL prevareného octu, 1 ČL cukru, soľ, rascu, vajíčka a ocot

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej huby (sušené vopred namočíme), rascu a všetko spolu popražíme.

Prisypeme múku, zarestujeme, zalejeme mliekom, osolíme a necháme pozvoľna variť. Keď bude polievka vrieť asi 10 minút pridáme zemiaky, nakrájané na kocky a varíme, kým nezmäknú. Na záver pridáme vymiešanú smotanu, kôpor a polievku dochutíme prevareným octom.

SkryťVypnúť reklamu

Kým sa polievka uvarí, pripravíme si stratené vajce. Do kastróla dáme variť vodu s trochou octu. Vajíčko si rozbijeme do naberačky a keď voda začne vrieť, pomaly ju do nej vložíme a vajce opatrne vyklopíme. Necháme ho 1-2 minúty pošírovať, potom ho vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať.

Olomoucké bramboto

Přemka Forejta

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 1 šalotku, 50 ml bieleho vína, zeleninový vývar, 50 g parmezánu, 40 masla, crème fraîche, olomoucké syrečky, šampiňóny, hubové koreni, soľ, korenie

Postup: Očistené a na malé kocôčky nakrájané zemiaky zľahka orestujeme na masle spolu s najemno nakrájanou šalotkou, ktorá by nám mala zosklovatieť.

Potom zemiaky podlejeme bielym vínom a priebežne podlievame zeleninovým vývarom. Zemiaky nesmieme rozvariť, ale mali zostať na skus. Na záver ich dochutíme crème fraîche, maslom a nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Z olomouckých syrečkov si pripravíme takzvaný Loštický lanýž. Syrečky rozmixujeme, pridáme k nim trochu masla a dobre premiešame. Z hmoty si urobíme valček, ktorý obalíme v hubovom korením a dáme ho zamraziť.

Pred podávaním na bramboto nastrúhame trochu surových šampiňónov a syrečkovým lanýžom.

Dokonalé rezne

Jana Punčocháře

Milovník dobrého jedla a dokonalých prvorepublikových rezňov má niekoľko zásadných rád:

- Bravčové mäso zo zadného stehna je zárukou úspechu, lebo je veľmi krehké a hodí sa na vyprážanie a krátke tepelné úpravy. Dokonalé rezne ale pripravíme aj z teľacieho mäsa, ktoré preferujú v Rakúsku ako tradičný Wiener schnitzel, alebo aj z kuracieho či hovädzieho mäsa.

- Najlepšia strúhanka je podľa šéfkuchára domáca, ktorú si pripravíme nastrúhaním alebo rozmixovaním starých rožkov. Potom strúhanku preosejeme a použijeme tú jemnú.

SkryťVypnúť reklamu

Pri obaľovaní ju do mäsa nevtláčame, ale zľahka našuchoríme, pri vyprážaní sa potom vytvoria krásne bubliny.

- Čistý olej pri smažení nepoužíva, najradšej má prepustené maslo. Jeho príprava je ľahká. Kocku masla vložíme do studeného kastróla a necháme pri nízkej teplote prebublávať, až kým nezostane číre až zlatisté. Potom ho precedíme a vyprážame. Kto sa nechce púšťať do prepúšťania masla, stačí do oleja pridať štedrý kus klasického masla a chuť rezňov je hneď iná.

- A šéfkuchár, ktorý má na konte aj michelinské ocenenie má aj svoju špeciálnu vychytávku:

Na plech alebo na dno väčšieho hrnca vyskladá krajce chleba a na ne ukladá vysmažené rezne. Dá to do rúry prehriatej na 110 stupňov asi na 30 minút. Výpek tak stečie do chleba a rezne budú krehké, no vo vnútri stále šťavnaté.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu