Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Domáce briošky, toastový chlieb, celozrnné lúpačky

Piecť sa dá aj bez kváskovania

(Zdroj: Adobe stock)

Celozrnné lúpačky

Potrebujeme: 400 g celozrnej hladkej pšeničnej múky, 100 g bielej hladkej pšeničnej múky, 250 ml vlažnej vody, 20 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia, pol lyžičky soli, 1 lyžičku medu, 60 ml rastlinného oleja, 1 vajce, mak na posypanie

Postup: Do misky dáme obe múky, vodu, soľ, olej, med a droždie. Ak používame na hnetenie robot, ušetrí nám prácu, ak nie, musíme zapojiť vlastné ruky a vypracovať primerane husté cesto. Potom ho dáme do plastovej alebo drevenej misky, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom cesto rozdelíme na niekoľko rovnakých bochníky, ktoré postupne rozvaľkáme do kruhu a ten prekrojíme tak, aby nám vznikli trojuholníky, ktoré zrolujeme od širokej strany k špičke. Vytvarujeme ich ako lúpačky, poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Necháme asi 40 minút kysnúť a potom ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov.

Po dopečení prekryjeme plech vlhkou utierkou, aby nám zostali lúpačky mäkké.

Toastový chlieb

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 30 g masla, 20 g čerstvého droždia, 300 ml vlažnej vody, soľ, vajíčko na potretie

Postup: Do malej misky dáme trochu vlažnej vody a rozpustíme v nej droždie. Do veľkej misy si zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ aj roztopené maslo a napokon prilejeme droždie.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko postupne premiešavame rukami a prilievame vlažnú vodu, kým nám nevznikne hladké ale jemné cesto. Potom ho posypeme múkou, zakryjeme a necháme asi 40 minút kysnúť.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na dve časti. Vyformujeme ho tak, aby sme ho mohli uložiť do maslom vymastenej formy na biskupský chlebík alebo na srnčí chrbát.

Necháme ho dobre podkysnúť a zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Nakysnuté chleby potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich upiecť do rúry.

Domáce briošky

Potrebujeme: 500 g hladkej chlebovej múky, 1 PL jemného krupicového cukru, 7 g sušeného droždia, 1 ČL soli, 370 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: Múku, cukor, soľ a droždie zmiešame, potom urobíme jamku a do tej vlejeme maslo zmiešané s vlažnou vodou. Suroviny rukou spracovávame, kým nám nevznikne mäkké cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom ho dáme na pracovnú dosku a poriadne niekoľko minút miesime, aby sme dostali pružné a hladké cesto, ktoré potom dáme do maslom potretej misky, zakryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.

Nakysnuté cesto vyklopíme zase na dosku, premiesime ho a rozdelíme na rovnako veľké bochníčky. Vypracujeme z nich guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a necháme podkysnúť. Asi po pol hodine ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom, posypeme makom a dáme piecť asi na 25 minút do predhriatej rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop