Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Domáce briošky, toastový chlieb, celozrnné lúpačky

Piecť sa dá aj bez kváskovania

(Zdroj: Adobe stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celozrnné lúpačky

Potrebujeme: 400 g celozrnej hladkej pšeničnej múky, 100 g bielej hladkej pšeničnej múky, 250 ml vlažnej vody, 20 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia, pol lyžičky soli, 1 lyžičku medu, 60 ml rastlinného oleja, 1 vajce, mak na posypanie

Postup: Do misky dáme obe múky, vodu, soľ, olej, med a droždie. Ak používame na hnetenie robot, ušetrí nám prácu, ak nie, musíme zapojiť vlastné ruky a vypracovať primerane husté cesto. Potom ho dáme do plastovej alebo drevenej misky, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Potom cesto rozdelíme na niekoľko rovnakých bochníky, ktoré postupne rozvaľkáme do kruhu a ten prekrojíme tak, aby nám vznikli trojuholníky, ktoré zrolujeme od širokej strany k špičke. Vytvarujeme ich ako lúpačky, poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Necháme asi 40 minút kysnúť a potom ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov.

Po dopečení prekryjeme plech vlhkou utierkou, aby nám zostali lúpačky mäkké.

Toastový chlieb

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 30 g masla, 20 g čerstvého droždia, 300 ml vlažnej vody, soľ, vajíčko na potretie

Postup: Do malej misky dáme trochu vlažnej vody a rozpustíme v nej droždie. Do veľkej misy si zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ aj roztopené maslo a napokon prilejeme droždie.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko postupne premiešavame rukami a prilievame vlažnú vodu, kým nám nevznikne hladké ale jemné cesto. Potom ho posypeme múkou, zakryjeme a necháme asi 40 minút kysnúť.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na dve časti. Vyformujeme ho tak, aby sme ho mohli uložiť do maslom vymastenej formy na biskupský chlebík alebo na srnčí chrbát.

Necháme ho dobre podkysnúť a zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Nakysnuté chleby potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich upiecť do rúry.

Domáce briošky

Potrebujeme: 500 g hladkej chlebovej múky, 1 PL jemného krupicového cukru, 7 g sušeného droždia, 1 ČL soli, 370 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: Múku, cukor, soľ a droždie zmiešame, potom urobíme jamku a do tej vlejeme maslo zmiešané s vlažnou vodou. Suroviny rukou spracovávame, kým nám nevznikne mäkké cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Potom ho dáme na pracovnú dosku a poriadne niekoľko minút miesime, aby sme dostali pružné a hladké cesto, ktoré potom dáme do maslom potretej misky, zakryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.

Nakysnuté cesto vyklopíme zase na dosku, premiesime ho a rozdelíme na rovnako veľké bochníčky. Vypracujeme z nich guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a necháme podkysnúť. Asi po pol hodine ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom, posypeme makom a dáme piecť asi na 25 minút do predhriatej rúry.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu