Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hrášková polievka s mätou, svieži kurací šalát, krémové cestoviny

Inšpirácie so sladkým zeleným hráškom.

K chutným jarným plodinám patrí aj zelený či cukrový hrášok. Okrem toho, že je to dobrota, má aj veľa prospešných látok a vitamínov, pre ktoré by mal byť súčasťou nášho jedálnička.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svieži kurací šalát s hráškom

Potrebujeme: 250 g kuracích pŕs, 100 g hrášku (môže byť aj mrazený), 2 mladé mrkvy, 2 jarné cibuľky, biely jogurt, soľ, mleté čierne korenie, olej, tymian, 1 strúčik cesnaku, grilovacie korenie

Postup: Očistené, umyté a osušené kuracie prsia vcelku osolíme, okoreníme a opečieme ich na rozohriatom oleji. Počas pečenia pridáme do panvice aj trochu tymianu a grilovacie korenie, ktoré ho prevonia.

SkryťVypnúť reklamu

Ak používame čerstvý hrášok, dáme ho na 5 minút do vriacej vody, potom hneď vyberieme a schladíme ľadovou vodou, aby si zachoval svoju zelenú sviežosť.

Mrkvu si uvaríme a potom ju pokrájame na kolieska alebo na kocky.

Upečené prsia si nakrájame alebo vidličkou natrháme a dáme do misky. Pridáme hrášok, mrkvu a biely jogurt, ktorý si môžeme podľa chuti osoliť, okoreniť či ochutiť obľúbenými bylinkami.

Hrášková polievka s mätou

Potrebujeme: 500 g zeleného hrášku, zeleninový vývar, 2 väčšie zemiaky, 300 ml mlieka, 150 ml bieleho jogurtu, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL hladkej múky, 1/2 PL zemiakového škrobu, hrsť nasekanej mäty, štipku mletého zázvoru, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme maslo a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na maličké kocky nakrájané zemiaky a opekáme niekoľko minút. Pridajte prelisovaný cesnak, štipku zázvoru, múku a asi po minúte restovania prilejeme aspoň pol litra vývaru. Keď zemiaky trochu zmäknú, pridáme polovicu nasekanej mäty, hrášok a všetko spolu povaríme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Potom polievku dohladka rozmixujeme, prilejeme mlieko a jogurt zmiešaný so zemiakovým škrobom. Všetko dochutíme soľou a korením a necháme prevrieť. Zvyšok mäty nasekáme a použijeme pri servírovaní.

Syrové cestoviny s hráškom

Potrebujeme: balenie ľubovoľných cestovín, 250 g strukov cukrového hrášku, ½ PL hladkej múky, 350 g krémového smotanového syra (hodí sa mascarpone), 125 g syra s modrou plesňou, maslo, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: Cestoviny dáme variť tradičným spôsobom v osolenej vode a zatiaľ umyjeme struky cukrového hrášku, odrežeme im končeky a na 3 minúty ich sparíme vo vriacej vode a necháme odkvapkať.

V hrnci si roztopíme trochu masla, orestujeme na ňom pol lyžice múky a pridáme krémový syr, ktorý si necháme rozpustiť. Nastrúhame k nemu syr s modrou plesňou a ak je omáčka príliš hustá, prilejeme trochu mlieka či smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarené cestoviny premiestnime z vody priamo do hrnca s omáčkou a dobre premiešame. Pridáme hrášok, dochutíme soľou a korením a posypeme strúhaným parmezánom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu