Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom víkendový brunch: Frittata, škoricovníky, foccacia

Inšpirácie na neskoré raňajky.

(Zdroj: Archív fotolia)

Brunch je jedlo, ktoré sa nachádza niekede medzi raňajkami a obedom. Konzumuje sa predpoludním, keď je na raňajky už neskoro, ale na sýty obed čas ešte nenastal. Je ideálny namiesto víkendových raňajok, keď sa nikomu nechce vstávať z postele. Je tiež dobré si jedlo prichystať deň vopred, aby zaslúžený ranný spánok nič narušilo.

Talianska omeleta frittata

Potrebujeme: 6 veľkých vajec, 1/4 š šľahačkovej smotany, 1 ČL soli, 4 plátky slaniny, môžu byť aj nakrájané na menšie kúsky, 2 malé zemiaky, 1/4 ČL mletého čierneho korenia. 2 š mladého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL tymianu, podľa možností čerstvého, 1 š strúhaného syra, napríklad čedaru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Vajíčka vyšľaháme spolu so smotanou a polovicou lyžičky soli a dáme bokom. Na liatinovej panvici alebo v inej nádobe vhodnej aj do rúry opečieme slaninu dochrumkava a dierkovanou vareškou ju odoberieme na papierovú utierku. Z vypečeného tuku ponecháme dve lyžice, zvyšok zlejeme.

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Pridáme do panvice, okoreníme ich, osolíme a opekáme, kým nezmäknú, čo by malo trvať 4 až 6 minút. Prihodíme špenátové lístky spolu s cesnakom a tymianom a necháme ich zvädnúť. Potom do panvice vrátime slaninu, zamiešame a celú zmes rozložíme rovnomerne po dne. Vrch posypeme syrom, chvíľu počkáme, kým sa začne topiť a prilejeme vajíčkovú zmes. Omeletu necháme variť asi dve minúty, kým vajíčko nezačne na krajoch tuhnúť, a potom celú panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 8 až 10 minút, alebo kým celá nezatuhne. Hotovú frittatu necháme krátko vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Škoricovníky

Potrebujeme: 3/4 š teplého mlieka, 2 a 1/4 ČL droždia, 1/4 š kryštálového cukru, 1 vajíčko a 1 vaječný žĺtok, 1/4 š roztopeného masla, 3 š chlebovej múky, 3/4 ČL soli

Na náplň: 2/3 š hnedého cukru, 1 a 1/2 PL mletej škorice, 1/4 š zmäknutého masla

Na polevu: 110 g krémového syra izbovej teploty, 3 PL zmäknutého masla, 3/4 š práškového cukru, vanilkový cukor podľa chuti

Postup: Teplé mlieko vlejeme do misky od elektrického mixéra, vsypeme droždie, pridáme roztopené maslo, cukor, vajíčko a žĺtok a všetko spolu dobre premixujeme. Potom drevenou vareškou vmiešame múku a soľ a pokračujeme, kým sa nezačne formovať cesto. Následne ho v stroji alebo ručne vymiesime. Hotové cesto by malo byť len jemne lepivé. Premiestnime ho do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté vyberieme z misky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik veľký asi 35 x 23 centimetrov. Po vrchu ho potrieme maslom tak, aby sme okolo okrajov nechali kúsok voľného priestoru.

Skryť Vypnúť reklamu

V malej miske zmiešame hnedý cukor a škoricu a rukou zmes votrieme do masla. Cesto potom pevne zrolujeme, dobre popritláčame okraj, aby sa neoddeľoval, a pokrájame ho na kolieska hrubé asi 2,5 centimetra. Väčší plech dobre vymastíme, vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň rolky, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť ešte asi 35 - 40 minút.

Rúru predhrejeme 180 stupňov. Z roliek stiahneme fóliu a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú na okrajoch jemne hnedé. Necháme ich chladnúť 5 až 10 minút .

Medzitým si urobíme polevu vymixovaním krémového syra, masla a cukrov dohladka. Zmesou potrieme vrch roliek a podávame.

Talianska foccacia

Potrebujeme: 1/2 š (120 ml) olivového oleja, 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného tymianu, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 š (235 ml) vlažnej vody, 2 a 1/4 ČL sušeného droždia, 1/4 ČL medu, 2 a 1/2 š (315 g) múky, 1/2 ČL soli

Postup: V studenej stredne veľkej panvici zmiešame olej, cesnak, bylinky a čierne korenie a zahrievame na miernom ohni, kým sa olej neprevonia, čo by malo trvať asi 5 až 10 minút. Odstavíme skôr ako cesnak zhnedne. Vo veľkej miske zmiešame vlažnú vodu, droždie a med a necháme odpočívať asi 5 minút. Ku droždiu pridáme 1 šálku múky a asi 1/4 š aromatizovaného oleja, párkrát premiešame, aby sa múka navlhčila a zmes necháme postáť ďalších 5 minút. Potom vmiešame zvyšnú múku a soľ. Cesto vyhnetieme dohladka, preložíme do naolejovanej misky, prikryjeme ju mokrou teplou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Väčší plech potrieme 2 lyžicami aromatizovaného olivového oleja, premiestnime do neho cesto a poroztláčame ho po celom dne. Prstami na záver vytvoríme v ceste malé jamky. Jeho vrch ešte polejeme zvyškom oleja a necháme ho podkysnúť ešte 20 minút. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 až 20 minút dozlatista .

Zdroj: thekitchn.com, ambitiouskitchen.com, inspiredtaste.net

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 374
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 051
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 386
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 001
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 412
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 397
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 975
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 715
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.

Alžírčan cestuje do Nemecka už dva roky. Zadržali ho v Stakčíne

Ukrýval sa v nákladiaku. Dostal ročný zákaz vstupu do Únie.

Ilustračné foto.
Strojný vidí chybu aj v tom, že podpora primátora bola v počiatkoch samozrejmá.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Ako sa vyhnúť vzniku domácich teroristických skupín (píše Michal Havran)

Fanúšikovské násilie má pôvod v pocite zasvätenia.

Demonštranti a policajti počas nepovoleného protivládneho protestu pred Úradom vlády.
Cynická obluda

Vlakové hliadky 2020

Neviete, či fašisti ešte stále chodia hliadkovať vo vlakoch, či všetci dodržujú platné pravidlá?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop