Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom víkendový brunch: Frittata, škoricovníky, foccacia

Inšpirácie na neskoré raňajky.

(Zdroj: Archív fotolia)

Brunch je jedlo, ktoré sa nachádza niekede medzi raňajkami a obedom. Konzumuje sa predpoludním, keď je na raňajky už neskoro, ale na sýty obed čas ešte nenastal. Je ideálny namiesto víkendových raňajok, keď sa nikomu nechce vstávať z postele. Je tiež dobré si jedlo prichystať deň vopred, aby zaslúžený ranný spánok nič narušilo.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianska omeleta frittata

Potrebujeme: 6 veľkých vajec, 1/4 š šľahačkovej smotany, 1 ČL soli, 4 plátky slaniny, môžu byť aj nakrájané na menšie kúsky, 2 malé zemiaky, 1/4 ČL mletého čierneho korenia. 2 š mladého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL tymianu, podľa možností čerstvého, 1 š strúhaného syra, napríklad čedaru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Vajíčka vyšľaháme spolu so smotanou a polovicou lyžičky soli a dáme bokom. Na liatinovej panvici alebo v inej nádobe vhodnej aj do rúry opečieme slaninu dochrumkava a dierkovanou vareškou ju odoberieme na papierovú utierku. Z vypečeného tuku ponecháme dve lyžice, zvyšok zlejeme.

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Pridáme do panvice, okoreníme ich, osolíme a opekáme, kým nezmäknú, čo by malo trvať 4 až 6 minút. Prihodíme špenátové lístky spolu s cesnakom a tymianom a necháme ich zvädnúť. Potom do panvice vrátime slaninu, zamiešame a celú zmes rozložíme rovnomerne po dne. Vrch posypeme syrom, chvíľu počkáme, kým sa začne topiť a prilejeme vajíčkovú zmes. Omeletu necháme variť asi dve minúty, kým vajíčko nezačne na krajoch tuhnúť, a potom celú panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 8 až 10 minút, alebo kým celá nezatuhne. Hotovú frittatu necháme krátko vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Škoricovníky

Potrebujeme: 3/4 š teplého mlieka, 2 a 1/4 ČL droždia, 1/4 š kryštálového cukru, 1 vajíčko a 1 vaječný žĺtok, 1/4 š roztopeného masla, 3 š chlebovej múky, 3/4 ČL soli

Na náplň: 2/3 š hnedého cukru, 1 a 1/2 PL mletej škorice, 1/4 š zmäknutého masla

Na polevu: 110 g krémového syra izbovej teploty, 3 PL zmäknutého masla, 3/4 š práškového cukru, vanilkový cukor podľa chuti

Postup: Teplé mlieko vlejeme do misky od elektrického mixéra, vsypeme droždie, pridáme roztopené maslo, cukor, vajíčko a žĺtok a všetko spolu dobre premixujeme. Potom drevenou vareškou vmiešame múku a soľ a pokračujeme, kým sa nezačne formovať cesto. Následne ho v stroji alebo ručne vymiesime. Hotové cesto by malo byť len jemne lepivé. Premiestnime ho do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté vyberieme z misky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik veľký asi 35 x 23 centimetrov. Po vrchu ho potrieme maslom tak, aby sme okolo okrajov nechali kúsok voľného priestoru.

Skryť Vypnúť reklamu

V malej miske zmiešame hnedý cukor a škoricu a rukou zmes votrieme do masla. Cesto potom pevne zrolujeme, dobre popritláčame okraj, aby sa neoddeľoval, a pokrájame ho na kolieska hrubé asi 2,5 centimetra. Väčší plech dobre vymastíme, vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň rolky, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť ešte asi 35 - 40 minút.

Rúru predhrejeme 180 stupňov. Z roliek stiahneme fóliu a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú na okrajoch jemne hnedé. Necháme ich chladnúť 5 až 10 minút .

Medzitým si urobíme polevu vymixovaním krémového syra, masla a cukrov dohladka. Zmesou potrieme vrch roliek a podávame.

Talianska foccacia

Potrebujeme: 1/2 š (120 ml) olivového oleja, 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného tymianu, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 š (235 ml) vlažnej vody, 2 a 1/4 ČL sušeného droždia, 1/4 ČL medu, 2 a 1/2 š (315 g) múky, 1/2 ČL soli

Postup: V studenej stredne veľkej panvici zmiešame olej, cesnak, bylinky a čierne korenie a zahrievame na miernom ohni, kým sa olej neprevonia, čo by malo trvať asi 5 až 10 minút. Odstavíme skôr ako cesnak zhnedne. Vo veľkej miske zmiešame vlažnú vodu, droždie a med a necháme odpočívať asi 5 minút. Ku droždiu pridáme 1 šálku múky a asi 1/4 š aromatizovaného oleja, párkrát premiešame, aby sa múka navlhčila a zmes necháme postáť ďalších 5 minút. Potom vmiešame zvyšnú múku a soľ. Cesto vyhnetieme dohladka, preložíme do naolejovanej misky, prikryjeme ju mokrou teplou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Väčší plech potrieme 2 lyžicami aromatizovaného olivového oleja, premiestnime do neho cesto a poroztláčame ho po celom dne. Prstami na záver vytvoríme v ceste malé jamky. Jeho vrch ešte polejeme zvyškom oleja a necháme ho podkysnúť ešte 20 minút. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 až 20 minút dozlatista .

Zdroj: thekitchn.com, ambitiouskitchen.com, inspiredtaste.net

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  4. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  5. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  8. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  9. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  3. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Zmeny v systéme revíznych postupov
  6. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  7. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 515
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 086
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 827
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 712
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 6 959
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 000
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 347
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 122
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 705
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 091

Blogy SME

  1. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  4. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  5. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  6. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 264
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 836
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 602
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 949
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 927
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 341
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 055
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 938
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič

Koalícia už začala zle, keď namiesto programu delila kreslá. Aj toto je výsledok.


29. nov
Ilustračné foto.

Štáty zavádzajú povinné očkovanie.


5 h
Kateřina Trávničková vystupuje verejne na instagrame @kate.travnicek, kde sa venuje najmä informovaniu o výchove detí. Má vyštudovanú lingvistiku a andragogiku. Momentálne je v psychoterapeutickom výcviku. Fascinujú ju neurovedy.

Trávničková chápe strach antivaxerov.


24. nov
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Dnes prvýkrát FB zmazal Blahovi video.


Blogy SME

  1. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  4. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  5. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  6. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 264
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 836
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 602
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 949
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 927
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 341
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 055
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 938
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu