Korzár logo Korzár
Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

Varíme s Korzárom víkendový brunch: Frittata, škoricovníky, foccacia

Inšpirácie na neskoré raňajky.

(Zdroj: Archív fotolia)

Brunch je jedlo, ktoré sa nachádza niekede medzi raňajkami a obedom. Konzumuje sa predpoludním, keď je na raňajky už neskoro, ale na sýty obed čas ešte nenastal. Je ideálny namiesto víkendových raňajok, keď sa nikomu nechce vstávať z postele. Je tiež dobré si jedlo prichystať deň vopred, aby zaslúžený ranný spánok nič narušilo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianska omeleta frittata

Potrebujeme: 6 veľkých vajec, 1/4 š šľahačkovej smotany, 1 ČL soli, 4 plátky slaniny, môžu byť aj nakrájané na menšie kúsky, 2 malé zemiaky, 1/4 ČL mletého čierneho korenia. 2 š mladého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL tymianu, podľa možností čerstvého, 1 š strúhaného syra, napríklad čedaru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Vajíčka vyšľaháme spolu so smotanou a polovicou lyžičky soli a dáme bokom. Na liatinovej panvici alebo v inej nádobe vhodnej aj do rúry opečieme slaninu dochrumkava a dierkovanou vareškou ju odoberieme na papierovú utierku. Z vypečeného tuku ponecháme dve lyžice, zvyšok zlejeme.

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Pridáme do panvice, okoreníme ich, osolíme a opekáme, kým nezmäknú, čo by malo trvať 4 až 6 minút. Prihodíme špenátové lístky spolu s cesnakom a tymianom a necháme ich zvädnúť. Potom do panvice vrátime slaninu, zamiešame a celú zmes rozložíme rovnomerne po dne. Vrch posypeme syrom, chvíľu počkáme, kým sa začne topiť a prilejeme vajíčkovú zmes. Omeletu necháme variť asi dve minúty, kým vajíčko nezačne na krajoch tuhnúť, a potom celú panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 8 až 10 minút, alebo kým celá nezatuhne. Hotovú frittatu necháme krátko vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Škoricovníky

Potrebujeme: 3/4 š teplého mlieka, 2 a 1/4 ČL droždia, 1/4 š kryštálového cukru, 1 vajíčko a 1 vaječný žĺtok, 1/4 š roztopeného masla, 3 š chlebovej múky, 3/4 ČL soli

Na náplň: 2/3 š hnedého cukru, 1 a 1/2 PL mletej škorice, 1/4 š zmäknutého masla

Na polevu: 110 g krémového syra izbovej teploty, 3 PL zmäknutého masla, 3/4 š práškového cukru, vanilkový cukor podľa chuti

Postup: Teplé mlieko vlejeme do misky od elektrického mixéra, vsypeme droždie, pridáme roztopené maslo, cukor, vajíčko a žĺtok a všetko spolu dobre premixujeme. Potom drevenou vareškou vmiešame múku a soľ a pokračujeme, kým sa nezačne formovať cesto. Následne ho v stroji alebo ručne vymiesime. Hotové cesto by malo byť len jemne lepivé. Premiestnime ho do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté vyberieme z misky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik veľký asi 35 x 23 centimetrov. Po vrchu ho potrieme maslom tak, aby sme okolo okrajov nechali kúsok voľného priestoru.

SkryťVypnúť reklamu

V malej miske zmiešame hnedý cukor a škoricu a rukou zmes votrieme do masla. Cesto potom pevne zrolujeme, dobre popritláčame okraj, aby sa neoddeľoval, a pokrájame ho na kolieska hrubé asi 2,5 centimetra. Väčší plech dobre vymastíme, vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň rolky, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť ešte asi 35 - 40 minút.

Rúru predhrejeme 180 stupňov. Z roliek stiahneme fóliu a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú na okrajoch jemne hnedé. Necháme ich chladnúť 5 až 10 minút .

Medzitým si urobíme polevu vymixovaním krémového syra, masla a cukrov dohladka. Zmesou potrieme vrch roliek a podávame.

Talianska foccacia

Potrebujeme: 1/2 š (120 ml) olivového oleja, 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného tymianu, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 š (235 ml) vlažnej vody, 2 a 1/4 ČL sušeného droždia, 1/4 ČL medu, 2 a 1/2 š (315 g) múky, 1/2 ČL soli

Postup: V studenej stredne veľkej panvici zmiešame olej, cesnak, bylinky a čierne korenie a zahrievame na miernom ohni, kým sa olej neprevonia, čo by malo trvať asi 5 až 10 minút. Odstavíme skôr ako cesnak zhnedne. Vo veľkej miske zmiešame vlažnú vodu, droždie a med a necháme odpočívať asi 5 minút. Ku droždiu pridáme 1 šálku múky a asi 1/4 š aromatizovaného oleja, párkrát premiešame, aby sa múka navlhčila a zmes necháme postáť ďalších 5 minút. Potom vmiešame zvyšnú múku a soľ. Cesto vyhnetieme dohladka, preložíme do naolejovanej misky, prikryjeme ju mokrou teplou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Väčší plech potrieme 2 lyžicami aromatizovaného olivového oleja, premiestnime do neho cesto a poroztláčame ho po celom dne. Prstami na záver vytvoríme v ceste malé jamky. Jeho vrch ešte polejeme zvyškom oleja a necháme ho podkysnúť ešte 20 minút. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 až 20 minút dozlatista .

Zdroj: thekitchn.com, ambitiouskitchen.com, inspiredtaste.net

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 890
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 404
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 289
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 701
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 567
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 229
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 3 147
  8. Hladinka smeruje do Košíc! 2 888

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  2. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  3. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  4. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  5. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  6. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  7. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  8. Matej Galo: Robert Fico ako nelegálny migrant
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 962
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 610
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 22 086
  4. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 722
  5. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 10 412
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 396
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 327
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 592
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  2. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  3. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  4. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  5. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  6. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  7. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  8. Matej Galo: Robert Fico ako nelegálny migrant
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 962
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 610
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 22 086
  4. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 722
  5. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 10 412
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 396
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 327
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 592
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu