Korzár logo Korzár
Piatok, 5. jún, 2020 | Meniny má LauraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom víkendový brunch: Frittata, škoricovníky, foccacia

Inšpirácie na neskoré raňajky.

(Zdroj: Archív fotolia)

Brunch je jedlo, ktoré sa nachádza niekede medzi raňajkami a obedom. Konzumuje sa predpoludním, keď je na raňajky už neskoro, ale na sýty obed čas ešte nenastal. Je ideálny namiesto víkendových raňajok, keď sa nikomu nechce vstávať z postele. Je tiež dobré si jedlo prichystať deň vopred, aby zaslúžený ranný spánok nič narušilo.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianska omeleta frittata

Potrebujeme: 6 veľkých vajec, 1/4 š šľahačkovej smotany, 1 ČL soli, 4 plátky slaniny, môžu byť aj nakrájané na menšie kúsky, 2 malé zemiaky, 1/4 ČL mletého čierneho korenia. 2 š mladého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL tymianu, podľa možností čerstvého, 1 š strúhaného syra, napríklad čedaru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Vajíčka vyšľaháme spolu so smotanou a polovicou lyžičky soli a dáme bokom. Na liatinovej panvici alebo v inej nádobe vhodnej aj do rúry opečieme slaninu dochrumkava a dierkovanou vareškou ju odoberieme na papierovú utierku. Z vypečeného tuku ponecháme dve lyžice, zvyšok zlejeme.

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Pridáme do panvice, okoreníme ich, osolíme a opekáme, kým nezmäknú, čo by malo trvať 4 až 6 minút. Prihodíme špenátové lístky spolu s cesnakom a tymianom a necháme ich zvädnúť. Potom do panvice vrátime slaninu, zamiešame a celú zmes rozložíme rovnomerne po dne. Vrch posypeme syrom, chvíľu počkáme, kým sa začne topiť a prilejeme vajíčkovú zmes. Omeletu necháme variť asi dve minúty, kým vajíčko nezačne na krajoch tuhnúť, a potom celú panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 8 až 10 minút, alebo kým celá nezatuhne. Hotovú frittatu necháme krátko vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Škoricovníky

Potrebujeme: 3/4 š teplého mlieka, 2 a 1/4 ČL droždia, 1/4 š kryštálového cukru, 1 vajíčko a 1 vaječný žĺtok, 1/4 š roztopeného masla, 3 š chlebovej múky, 3/4 ČL soli

Na náplň: 2/3 š hnedého cukru, 1 a 1/2 PL mletej škorice, 1/4 š zmäknutého masla

Na polevu: 110 g krémového syra izbovej teploty, 3 PL zmäknutého masla, 3/4 š práškového cukru, vanilkový cukor podľa chuti

Postup: Teplé mlieko vlejeme do misky od elektrického mixéra, vsypeme droždie, pridáme roztopené maslo, cukor, vajíčko a žĺtok a všetko spolu dobre premixujeme. Potom drevenou vareškou vmiešame múku a soľ a pokračujeme, kým sa nezačne formovať cesto. Následne ho v stroji alebo ručne vymiesime. Hotové cesto by malo byť len jemne lepivé. Premiestnime ho do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté vyberieme z misky na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik veľký asi 35 x 23 centimetrov. Po vrchu ho potrieme maslom tak, aby sme okolo okrajov nechali kúsok voľného priestoru.

Skryť Vypnúť reklamu

V malej miske zmiešame hnedý cukor a škoricu a rukou zmes votrieme do masla. Cesto potom pevne zrolujeme, dobre popritláčame okraj, aby sa neoddeľoval, a pokrájame ho na kolieska hrubé asi 2,5 centimetra. Väčší plech dobre vymastíme, vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň rolky, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť ešte asi 35 - 40 minút.

Rúru predhrejeme 180 stupňov. Z roliek stiahneme fóliu a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú na okrajoch jemne hnedé. Necháme ich chladnúť 5 až 10 minút .

Medzitým si urobíme polevu vymixovaním krémového syra, masla a cukrov dohladka. Zmesou potrieme vrch roliek a podávame.

Talianska foccacia

Potrebujeme: 1/2 š (120 ml) olivového oleja, 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného tymianu, 1 PL čerstvého alebo 1 ČL sušeného rozmarínu, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 š (235 ml) vlažnej vody, 2 a 1/4 ČL sušeného droždia, 1/4 ČL medu, 2 a 1/2 š (315 g) múky, 1/2 ČL soli

Postup: V studenej stredne veľkej panvici zmiešame olej, cesnak, bylinky a čierne korenie a zahrievame na miernom ohni, kým sa olej neprevonia, čo by malo trvať asi 5 až 10 minút. Odstavíme skôr ako cesnak zhnedne. Vo veľkej miske zmiešame vlažnú vodu, droždie a med a necháme odpočívať asi 5 minút. Ku droždiu pridáme 1 šálku múky a asi 1/4 š aromatizovaného oleja, párkrát premiešame, aby sa múka navlhčila a zmes necháme postáť ďalších 5 minút. Potom vmiešame zvyšnú múku a soľ. Cesto vyhnetieme dohladka, preložíme do naolejovanej misky, prikryjeme ju mokrou teplou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Väčší plech potrieme 2 lyžicami aromatizovaného olivového oleja, premiestnime do neho cesto a poroztláčame ho po celom dne. Prstami na záver vytvoríme v ceste malé jamky. Jeho vrch ešte polejeme zvyškom oleja a necháme ho podkysnúť ešte 20 minút. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 až 20 minút dozlatista .

Zdroj: thekitchn.com, ambitiouskitchen.com, inspiredtaste.net

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy od psychologičky
  2. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  3. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  8. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  9. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  10. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  1. Ťahanovčania upratovali sídlisko, pomáhala aj mládež z Demetra
  2. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  3. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  4. Koronakríza zasiahla peňaženky Slovákov
  5. Členovia ASINS vrátili za rok 2019 do ekonomiky 113 mil. Eur
  6. Ako aktualizovať autonavigáciu Mio?
  7. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  8. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  9. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  10. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 29 067
  2. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 20 744
  3. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 16 192
  4. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze 13 982
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 11 432
  6. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 015
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 823
  8. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 455
  9. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 370
  10. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Marián Kolník takto pred časom prišiel ako svedok na súd v kauze zmenky.

Vrah futbalistu dostal 25 rokov, prokurátor žiada doživotie

Košický súd vyniesol rozsudok v prípade brutálnej vraždy v Dobšinej.

Ondrej sa o chvíľu dozvie rozsudok.

Košické kúpaliská otvoria. Na atrakcie zabudnite

Budú merať telesnú teplotu, dezinfikovať ruky, zabezpečiť musia rozostupy.

Ľudia sa už na kúpaliská tešia, chýba však teplé počasie.
POVODNE 2010 - DESAŤ ROKOV PO

Po týždni prestalo pršať. Vyšlo slnko. A pretrhla sa hrádza

Len som si povzdychla, koniec, nemáme už nič, spomína obyvateľka Zdoby.

V zdobe zatopilo desiatky domov.Dielo skazy si na svojom majetku si niektorí obyvatelia boli pozrieť na člnoch ešte pred opadnutím veľkej vody.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Trumpovi vyprázdnili námestie od pokojných demonštrantov.
Dobré ráno

Dobré ráno: Zákaz predaja v nedeľu uškodí hlavne obchodným centrám

V parlamente sú dva poslanecké návrhy.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Amerika horí, Trump je nahý

V našom regióne Trumpove reči o sprisahaní neprekvapujú.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Tabletky hydroxychlorochínu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop