Domáci hamburger
Potrebujeme na mäso: 450 g mletého chudého bravčového mäsa, 1 veľké vajce, 1/2 š najemno nasekanej cibule, 1/4 š strúhanky, 1 PL worcesterovej omáčky, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Na hamburgery: 4 žemle na hamburgery, asi 1/4 š majonézy, asi 1/4 š kečupu, 4 lístky ľadového šalátu, 1 veľká paradajka nakrájaná na tenšie plátky, 4 tenké plátky červenej cibule
Postup: V miske zmiešame dohromady mleté mäso, vajíčko, cibuľu strúhanku, worcesterovú omáčku, cesnak, soľ a čierne korenie a všetko spolu poriadne premiešame. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké časti, z ktorých vytvarujeme okrúhle plátky. Gril zahrejeme a postupne ugrilujeme mäso z oboch strán, jeho vnútorná teplota by mala dosiahnuť 70 - 75 stupňov. Po nich dáme na gril aj rozkrojené žemle reznou stranou dole a zľahka ich opečieme dochrumkava. Spodnú stranu žemlí potom podľa chuti natrieme kečupom alebo majonézou, na to navrstvíme ľadový šalát, paradajku, plátok mäsa a cibuľu. Podľa chuti môžeme ešte posoliť alebo okoreniť. Na vrch položíme hornú časť žemle a hamburger cez stred prepichneme drevenou ihlou.
Kuracie špízy v pivovej marináde
Potrebujeme: 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 3/4 š piva, 1/3 š medu, 1 ČL čili, 1 ČL dijonskej horčice, 1/4 š sójovej omáčky, 1 PL olivového oleja, 4 kuracie prsia bez kože a kosti nakrájané na kocky, čerstvý koriander na vrch (voliteľné)
Postup: V stredne veľkej miske zmiešame cesnak, med, pivo, čili korenie, horčicu, sójovú omáčku a olivový olej. Do marinády zamiešame nakrájané kuracie mäso, prekryjeme kuchynskou fóliou a dáme na 24 hodín do mrazničky. Po uplynutí času vyberieme mäso z misky a napichneme ho na grilovacie ihly - približne päť kúskov na jednu. Ak používate drevené ihly, treba ich predtým namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu, pridáme kuracie mäso a grilujeme, kým sa mäso neprepečie alebo kým jeho vnútorná teplota nedosiahne 75 stupňov. Hotové mäso posypeme koriandrom. Podávame so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Rukolový šalát s pomarančmi a kozím syrom
Potrebujeme: 1/2 malej červenej cibule nakrájanej na tenké plátky, 5 PL bieleho vínneho octu, 2 červené pomaranče, 2 veľké oranžové pomaranče, 3 PL čerstvých mätových lístkov nasekaných nadrobno, 3 š mladej rukoly, 2 PL olivového oleja, morská soľ a mleté čierne korenie, 2 - 3 PL rozdrobeného kozieho syra (môže byť aj feta alebo ricotta), 1/4 š opečených mandľových plátkov
Postup: Nakrájanú cibuľu dáme do malej misky, polejeme 3 lyžicami vínneho octu a odložíme bokom. Pomaranče olúpeme, odstránime z nich jemnú kožu a nakrájame na tenké kolieska. Tie rozdelíme na servírovacie taniere alebo ich poukladáme do veľkej misky a posypeme mätou. Z cibule zlejeme ocot a pásiky položíme na pomaranče. Rukolu pokvapkáme olivovým olejom a zvyšnými 2 lyžicami vínneho octu, ochutíme soľou a čiernym korením, dobre premiešame a pridáme k šalátu. Na vrch nakoniec pridáme rozmrvený syr a opečené mandľové plátky.
Zdroje: myrecipes.com, blogchef.net, flavourandsavour.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.