Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Šošovicová polievka, klobásou plnené huby, domáca zmrzlina

Recepty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)

Sýta šošovicová polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 nasekaná žltá cibuľa, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 veľká mrkva nakrájaná na malé kúsky, 1 pokrájaný stopkový zeler, 2 š (375 - 400 g) šošovice, 3 veľké alebo 4 menšie nakrájané paradajky, 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, 2 l kuracieho vývaru, 2 ČL vegety, 2 ČL sladkej papriky alebo 1 ČL údenej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak a o minútu neskôr aj mrkvu a zeler a všetko spolu varíme asi 8 minút do zmäknutia. K zelenine potom primiešame šošovicu a za občasného miešania ju necháme variť zopár minút. V prípade potreby pridáme lyžicu oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca následne prisypeme nasekané paradajky a varíme domäkka. Za nimi budú nasledovať zemiaky, ktoré necháme variť opäť približne 5 minút. Potom okrem soli a čierneho korenia vmiešame všetky ostatné suroviny. Plameň zvýšime a polievku necháme vrieť asi tri minúty. Potom teplotu znížime, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení asi 40 až 50 minút, alebo kým šošovica a zemiaky nebudú uvarené.

Na zahustenie polievky použijeme pučidlo na zemiaky alebo ponorný mixér, s ktorým zmes krátko premixujeme. Na záver ju dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti aj čerstvou petržlenovou vňaťou.

Klobásou plnené šampiňóny

Potrebujeme: 680 g šampiňónov, 225 g pikantnej bravčovej klobásy, 2 PL olivového oleja, 1/4 nasekanej cibule, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 225 g krémového syra, 1 vaječný žĺtok, 1 strúhaného syra, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zo šampiňónov oddelíme hlúbiky a nakrájame najemno. V stredne veľkej panvici opečieme klobásu dohneda, prebytočný tuk zlejeme a dáme ju bokom vychladnúť. Do toho istého hrnca potom pridáme olivový olej, cesnak a nakrájané hlúbiky. Varíme asi tri minúty, kým huby nezmäknú a tiež dáme bokom vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame krémový syr a žĺtok, potom pridáme nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, následne vychladenú klobásu a nakoniec aj hlúbiky. Zmesou okopisto naplníme pripravené klobúky a pečieme v rúre na olejom potretom plechu asi 25 minút alebo kým zvrchu nie sú jemne hnedé.

Domáca zmrzlina z mrazeného lesného ovocia

Potrebujeme: 4 š zmesi mrazeného bobuľového ovocia, 1 š cukru, 1 š obľúbeného mlieka, 2 š 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balenie vanilkového cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Všetky suroviny dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladká zmes. Ochutnáme a podľa potreby pridáme viac cukru. Správne ochutenú zmes premiestnime do uzatvárateľnej nádoby vhodnej do mrazničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu zmrzlinu počas tuhnutia občasne zamiešame

Zdroj: cafedelites.com, therecipecritic.com, chewoutloud.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zmrzlina

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop