Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Šošovicová polievka, klobásou plnené huby, domáca zmrzlina

Recepty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sýta šošovicová polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 nasekaná žltá cibuľa, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 veľká mrkva nakrájaná na malé kúsky, 1 pokrájaný stopkový zeler, 2 š (375 - 400 g) šošovice, 3 veľké alebo 4 menšie nakrájané paradajky, 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, 2 l kuracieho vývaru, 2 ČL vegety, 2 ČL sladkej papriky alebo 1 ČL údenej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak a o minútu neskôr aj mrkvu a zeler a všetko spolu varíme asi 8 minút do zmäknutia. K zelenine potom primiešame šošovicu a za občasného miešania ju necháme variť zopár minút. V prípade potreby pridáme lyžicu oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca následne prisypeme nasekané paradajky a varíme domäkka. Za nimi budú nasledovať zemiaky, ktoré necháme variť opäť približne 5 minút. Potom okrem soli a čierneho korenia vmiešame všetky ostatné suroviny. Plameň zvýšime a polievku necháme vrieť asi tri minúty. Potom teplotu znížime, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení asi 40 až 50 minút, alebo kým šošovica a zemiaky nebudú uvarené.

Na zahustenie polievky použijeme pučidlo na zemiaky alebo ponorný mixér, s ktorým zmes krátko premixujeme. Na záver ju dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti aj čerstvou petržlenovou vňaťou.

Klobásou plnené šampiňóny

Potrebujeme: 680 g šampiňónov, 225 g pikantnej bravčovej klobásy, 2 PL olivového oleja, 1/4 nasekanej cibule, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 225 g krémového syra, 1 vaječný žĺtok, 1 strúhaného syra, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zo šampiňónov oddelíme hlúbiky a nakrájame najemno. V stredne veľkej panvici opečieme klobásu dohneda, prebytočný tuk zlejeme a dáme ju bokom vychladnúť. Do toho istého hrnca potom pridáme olivový olej, cesnak a nakrájané hlúbiky. Varíme asi tri minúty, kým huby nezmäknú a tiež dáme bokom vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame krémový syr a žĺtok, potom pridáme nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, následne vychladenú klobásu a nakoniec aj hlúbiky. Zmesou okopisto naplníme pripravené klobúky a pečieme v rúre na olejom potretom plechu asi 25 minút alebo kým zvrchu nie sú jemne hnedé.

Domáca zmrzlina z mrazeného lesného ovocia

Potrebujeme: 4 š zmesi mrazeného bobuľového ovocia, 1 š cukru, 1 š obľúbeného mlieka, 2 š 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balenie vanilkového cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Všetky suroviny dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladká zmes. Ochutnáme a podľa potreby pridáme viac cukru. Správne ochutenú zmes premiestnime do uzatvárateľnej nádoby vhodnej do mrazničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu zmrzlinu počas tuhnutia občasne zamiešame

Zdroj: cafedelites.com, therecipecritic.com, chewoutloud.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 521
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 692
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 687
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 611
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 866
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 209
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 362
  8. Po Slovensku na motorke 5 863
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 249
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 538
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vo Veľkej Británii sa stal delta variant dominantnou formou koronavírusu a spôsobil aj odloženie plánovaného uvoľňovania opatrení. Do londýnskych ulíc vyšli ľudia protestovať proti tomuto kroku.

Delta variant sa šíri rýchlejšie.


6 h
Na zápase Maďarsko - Portugalsko v Budapešti boli desaťtisíce fanúšikov.

Vláda sprísni podmienky návratu na Slovensko. Ako, rozhodne o týždeň.


5 h
Publicista Matúš Ritomský.

Z odstupu má Slovensko výsledky, ale uspokojiť by nás to nemalo.


11 h
Jozef Brhel

Obvinenie rozšírili aj Imreczemu a Suchobovi.


SITA 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop