Korzár logo Korzár
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Varíme s Korzárom: Šošovicová polievka, klobásou plnené huby, domáca zmrzlina

Recepty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sýta šošovicová polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 nasekaná žltá cibuľa, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 veľká mrkva nakrájaná na malé kúsky, 1 pokrájaný stopkový zeler, 2 š (375 - 400 g) šošovice, 3 veľké alebo 4 menšie nakrájané paradajky, 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky, 2 l kuracieho vývaru, 2 ČL vegety, 2 ČL sladkej papriky alebo 1 ČL údenej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1/4 š čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak a o minútu neskôr aj mrkvu a zeler a všetko spolu varíme asi 8 minút do zmäknutia. K zelenine potom primiešame šošovicu a za občasného miešania ju necháme variť zopár minút. V prípade potreby pridáme lyžicu oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Do hrnca následne prisypeme nasekané paradajky a varíme domäkka. Za nimi budú nasledovať zemiaky, ktoré necháme variť opäť približne 5 minút. Potom okrem soli a čierneho korenia vmiešame všetky ostatné suroviny. Plameň zvýšime a polievku necháme vrieť asi tri minúty. Potom teplotu znížime, hrniec zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania pokračujeme vo varení asi 40 až 50 minút, alebo kým šošovica a zemiaky nebudú uvarené.

Na zahustenie polievky použijeme pučidlo na zemiaky alebo ponorný mixér, s ktorým zmes krátko premixujeme. Na záver ju dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti aj čerstvou petržlenovou vňaťou.

Klobásou plnené šampiňóny

Potrebujeme: 680 g šampiňónov, 225 g pikantnej bravčovej klobásy, 2 PL olivového oleja, 1/4 nasekanej cibule, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 225 g krémového syra, 1 vaječný žĺtok, 1 strúhaného syra, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zo šampiňónov oddelíme hlúbiky a nakrájame najemno. V stredne veľkej panvici opečieme klobásu dohneda, prebytočný tuk zlejeme a dáme ju bokom vychladnúť. Do toho istého hrnca potom pridáme olivový olej, cesnak a nakrájané hlúbiky. Varíme asi tri minúty, kým huby nezmäknú a tiež dáme bokom vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame krémový syr a žĺtok, potom pridáme nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, následne vychladenú klobásu a nakoniec aj hlúbiky. Zmesou okopisto naplníme pripravené klobúky a pečieme v rúre na olejom potretom plechu asi 25 minút alebo kým zvrchu nie sú jemne hnedé.

Domáca zmrzlina z mrazeného lesného ovocia

Potrebujeme: 4 š zmesi mrazeného bobuľového ovocia, 1 š cukru, 1 š obľúbeného mlieka, 2 š 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balenie vanilkového cukru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Všetky suroviny dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladká zmes. Ochutnáme a podľa potreby pridáme viac cukru. Správne ochutenú zmes premiestnime do uzatvárateľnej nádoby vhodnej do mrazničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny. Pre krémovejšiu konzistenciu zmrzlinu počas tuhnutia občasne zamiešame

Zdroj: cafedelites.com, therecipecritic.com, chewoutloud.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 13 838
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 779
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 9 604
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 523
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 5 221
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 740
  7. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 3 709
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 621

Blogy SME

  1. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch.
  2. Lórant Kulík: Na marhuľovom festivale v Gönci platili jednotné ceny: Slováci prišli ochutnať marhule, džem a pálenku
  3. Miroslav Galovič: Slovenské Černobyle XXVII / Cykloleto 2022. Časť 2 - Varínske ruiny.
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922)
  5. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku
  6. Irena Šimuneková: Voda
  7. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - hrad Hrušov
  8. Marcel Horný: Košúty 2, časť štvrtá : Kapela
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 129 302
  2. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 13 000
  3. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 11 800
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 243
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 591
  6. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 7 000
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 342
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 354
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prešovská nemocnica.

Na zlé zaobchádzanie s rómskymi ženami poukazujú organizácie už dvadsať rokov.


13 h
Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS do 20 rokov 2022, v popredí Rayen Petrovický.

Pravda je niekedy krutá, vravel tréner Feneš po debakli od Kanady.


Šimon Čop 33m
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Trump aj Matovič sú najnebezpečnejší, keď sa odvolávajú na vôľu ľudu.


16 h
Tréner Vladimír Weiss.

Tento Slovan je lepší ako vlani. O rok bude ešte lepší, verí tréner.


5 h

Blogy SME

  1. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch.
  2. Lórant Kulík: Na marhuľovom festivale v Gönci platili jednotné ceny: Slováci prišli ochutnať marhule, džem a pálenku
  3. Miroslav Galovič: Slovenské Černobyle XXVII / Cykloleto 2022. Časť 2 - Varínske ruiny.
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922)
  5. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku
  6. Irena Šimuneková: Voda
  7. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - hrad Hrušov
  8. Marcel Horný: Košúty 2, časť štvrtá : Kapela
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 129 302
  2. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 13 000
  3. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 11 800
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 243
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 591
  6. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 7 000
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 342
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 354
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu