Deti sú už doma dosť dlho, čo pre rodičov znamená, že im musia neustále vymýšľať ako ich zabaviť, ale aj ako ich nakŕmiť. Raňajky striedajú obedy a večere, no medzitým príde aj chuť na maškrtu. Podľa možností zdravú, bez konzervantov. Tak skúste napríklad výživu či domáci termix
Jablkovo-vanilková výživa
Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 1 veľký banán, ½ vanilkového pudingu v prášku, vanilkový cukor alebo lusk, cca štvrť litra vody, med, citrónovú šťavu
Postup: Jablká očistíme zbavíme jadier, pokrájame a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou a na osladenie pridáme trochu medu alebo cukru.
Pridáme dužinu vanilkového lusku alebo asi polovicu vrecúška vanilkového cukru a varíme, až kým jablká nezmäknú. Potom ich rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a vlejeme k nim pudingový prášok rozmiešaný s trochou vody. Banány nakrájame, pokvapkáme citrónom aby nezhnedli a potom ich pridáme k rozmixovaným jablkám. Všetko spolu necháme prevrieť, pričom banán roztlačíme vidličkou, prípadne ešte všetko spolu rozmixujeme. Potom nadelíme do pohárov a ak si chcem výživu odložiť na dlhší čas, tak ju môžeme sterilizovať.
Tvarohové tiramisu s ovocím v pohári
Potrebujeme: balenie hladkého tvarohu bez hrudiek, med, škoricu, kakao, mäkký zrelý banán, citrón, podlhovasté piškóty, kakao, rôzne ovocie ako jahody, maliny alebo čučoriedky
Postup: Rozmixujeme tvaroh s medom, škoricou a zrelým banánom. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a vymiešame tvarohový krém. Krém rozdelíme na polovice, jednu necháme svetlú a do druhej pridáme kakao.
Do pohára si najskôr dáme vrstvu tvarohového krému, potom poukladáme ovocie a na to nalámeme piškóty. Potom dáme druhú vrstvu krému, opäť ovocie a piškóty a ukončíme to vrstvou krému. Dáme vychladiť a maškrtíme.
Domáci čokotermix
Potrebujeme: 200 ml smotany na šľahanie, 100 g horkej čokolády, 250 g mäkkého tvarohu bez hrudiek, práškový cukor podľa chuti
Postup: Do hrnca nalejeme smotanu, keď začne vrieť stiahneme ju z ohňa a hneď do nej nalámeme čokoládu. Metličkou ju dôkladne rozmiešame na hladký, dobre prepojený krém.
Ešte do horúceho krému metličkou zamiešame tvaroh. Ten nám pomôže tvaroh tepelne upraviť – termizovať a tým dosiahneme žiadanú chuť akú poznáme. Osladíme práškovým cukrom podľa vlastnej chuti, nalejeme do misiek či pohárov a necháme vychladiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.