Šťavnatý holandský rezeň
Jeho názov je odvodený od holandského syra gouda, ktorý sa do mäsa pridáva a vďaka ktorému je taký rezeň veľmi chutný.
Potrebujeme: 200 g bravčového bôčika a 250 g iného bravčového mäsa, napríklad pliecka, 250 g syra gouda, cca 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 vajcia do mäsa + 2-3 na obaľovanie, 30 ml smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie, hladkú múku a strúhanku na obaľovanie, olej a maslo na vyprážanie
Postup: Mleté mäso zmiešame s nahrubo nastrúhaným syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, 2 vajíčkami a smotanou. Dobre ho osolíme aj okoreníme a necháme chvíľu postáť. Potom mäsovú zmes ešte raz premiešame, v prípade potreby dochutíme a vyformujeme z nej hrubšie placky pripomínajúce rezeň. Všetky obalíme tradične v trojobale – hladká múka, rozšľahané osolené vajcia a strúhanka.
V panvici s vyššími okrajmi alebo v širokom kastróle rozpustíme dosť masla a zmiešame ho s olejom. Hladina by mala byť taká vysoká, aby rezne plávali. Vkladáme ich do rozpáleného tuku a opekáme z oboch strán asi 8 minút.
Ragú na cestoviny
Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa, trochu olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 3 PL paradajkového pretlaku, 130 ml bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list
Postup: Ide o suchšie ragú, nie paradajkovú boloňskú omáčku.
Na rozohriatom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Pridáme mäso a restujeme ho, kým nedostane zlatistú farbu. Pri miešaní nezabúdame vareškou rozbíjať hrudky mäsa, aby bolo pekne rozdrobené. Potom ho osolíme, okoreníme, podlejeme vínom, pridáme bobkový list a keď sa víno odparí aj paradajkový pretlak. Povaríme, kým mäso nebude hotové a na záver ho ešte podľa potreby dochutíme. Hodí sa k akýmkoľvek cestovinám.
Jarná fašírka
Potrebujeme: 1 kg mletého miešaného mletého mäsa, 2 strúčiky cesnaku, nasekaný zväzok jarnej cibuľky, nasekaný zväzok medvedieho cesnaku, 3 vajíčka, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, 1 malú lyžičku horčice. Kto má rád, môže si pridať aj vajíčka uvarené natvrdo.
Postup: Mäso dáme do misky a postupne k nemu primiešame pretlačený cesnak, jarnú cibuľku, medvedí cesnak, vajíčka, rascu, soľ, korenie a horčicu. Všetko premiešame a v prípade potreby dochutíme.
Podlhovastú formu dobre potrieme olejom a uložíme do nej mäsovú zmes. Ak dávame do fašírky vajíčka, dáme len polovicu mäsa, potom poukladáme vajcia a zakyjeme ich druhou polovicou mäsa.
Fašírku dobre pozatláčame, môžeme na vrch poukladať aj plátky anglickej slaniny a dáme piecť do rúry asi na 40 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.