Rýchla jarná minestrone
Potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 cibuľu, 3 stonky zeleru, konzervu sterilizovanej fazule, konzervu lúpaných paradajok, 1 mladú cuketu, 2 strúčiky cesnaku, zeleninový vývar, soľ, mleté čierne korenie, trochu tymianu, oregano, kúsok prerastanej slaniny (môžeme ju nahradiť aj olejom), hoblinky parmezánu
Postup: Slaninu nakrájame na drobné kúsky a opražíme ju v hrnci. Ak chceme bezmäsitú verziu, zohrejeme v hrnci trochu oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opražíme. Nasleduje na kolieska nakrájaná mrkva, petržlen aj zeler. Keď bude zelenina orestovaná, pridáme k nej paradajky aj fazuľu a všetko zalejeme vývarom. Varíme, kým zelenina nezmäkne, potom už polievku len dochutíme soľou, korením aj bylinkami a a ako poslednú pridáme nakrájanú cuketu. Varíme len krátko, aby cuketa zostala mierne chrumkavá. Minestrone podávame posypanú hoblinkami parmezánu.
Zapekaný smotanový karfiol
Potrebujeme: 1 karfiol, 100 g údeného syra, rôzne druhy syra, môžu byť aj tavené, 2 PL hladkej múky, maslo, 200 ml smotany na varenie, soľ, mleté korenie, pažítku, petržlenovú vňať, strúhanku na vysypanie misy
Postup: Očistený karfiol rozdelíme na väčšie časti, dáme ho do hrnca a zalejeme osolenou vodou aj mliekom, vďaka čomu bude mať po uvarení krémovejšiu chuť. Keď bude al dente uvarený zlejeme ho a necháme trochu ochladnúť, kým ho rozdelíme na ružičky a poukladáme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy.
V kastróle roztopíme trochu masla a opražíme na ňom múku. Potom ju zalejeme smotanou a pridáme rôzne druhy syra, okrem údeného syra, ktorý použijeme na záver.
Smotanovú omáčku dochutíme podľa potreby a polejeme ňou pripravený karfiol. Posypeme ho nasekanou pažítkou aj strúhaným údeným syrom a dáme zapiecť asi na 15 minút do rúry. Pred podávaním ho ešte ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Bravčové v cesnakovej marináde
Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, 1 malý paradajkový pretlak, 8 strúčikov cesnaku, 1 ČL mletej pálivej papriky, ½ ČL mletej rasce, soľ, mleté čierne korenie, olej, 200 ml bieleho vína, rozmarín
Postup: Mäso vcelku umyjeme, osušíme a ostrým nožom urobíme zopár zárezov. Tri strúčiky cesnaku prekrojíme na polovice a natlačíme ich do zárezov.
Zmiešame pretlak, mletú papriku, rascu a zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku. Marinádu osolíme a okoreníme a primiešame olej, aby nám vznikla primerane hustá konzistencia.
Mäso zviažeme motúzikom, dáme na pekáč a zo všetkých strán ho potrieme marinádou. Necháme ho odstáť aspoň hodinu. Potom ho podlejeme vínom aj vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na 1,5 hodiny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.