Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom z jarnej cibuľky: Krémová polievka, zelené pesto, zemiakový šalát

Jedlá z chutnej a zdravej ingrediencie.

(Zdroj: archív fotolia)

Jarná cibuľka by nemala v našom jedálničku chýbať. Je totiž nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Hotová zásobáreň vitamínov a najmä vitamínu C. Najviac ho je práve v zelených stonkách jarnej cibuľky. Skúste ju zakomponovať do svojho jedálnička nápaditejšie, ako len nakrájanú na maslovom chlebíku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľkové hriankové pesto

Potrebujeme: zväzok jarných cibuliek (cca 4 ks), 5 PL olivového oleja, 2 PL mletých mandlí alebo iných orechov, šťavu z polovice citróna, cca 150 g strúhaného parmezánu (alebo iného výrazného syra), soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Opláchnuté a osušené cibuľky prekrojíme a dáme do mixéra. Pridáme k nm olej, citrónovú šťavu a orechy či mandle a rozmixujeme. Zmes dáme do misky, pridáme syr a korenie aj soľ podľa chuti. Výborne chutí na hriankach, ale aj na čerstvom pečive.

Jarná cibuľková polievka

Potrebujeme: 2 zväzky jarnej cibule, 1 klasickú cibuľu, maslo, olej, mlieko, 2 PL hladkej múky, 2 vajíčka, 250 ml kyslej pochúťkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, citrónovú šťavu alebo trochu octu

Postup: Do hrnca dáme asi lyžicu masla a trochu oleja. Opražíme na ňom najskôr najemno nasekanú klasickú cibuľu a potom k nej pridáme nakrájanú jarnú cibuľku. Potom cibuľku posypeme hladkou múkou, orestujeme a zalejeme mliekom. Ochutíme soľou a korením a povaríme, aby získala primeranú konzistenciu. Vajíčka si rozšľaháme v miske a do polievky ich vlejeme tesne pred koncom varenia. Na záver ešte chute vyladíme citrónovou šťavou alebo octom a polievku podávame posypanú zelenou fazuľkou.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakovo-cibuľkový šalát

Potrebujeme: cca pol kila šalátových zemiakov, zväzok jarnej cibuľky, 5 sterilizovaných uhoriek, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, 4 natvrdo uvarené vajíčka

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na kocky alebo na kolieska. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky a na kolieska nakrájanú cibuľku. Na kúsky nakrájame aj uvarené vajíčka, šalát osolíme a okoreníme, dostatočne pokvapkáme olejom a prilejeme aj trochu nálevu z uhoriek. Všetko jemne premiešame, posypeme petržlenovou vňaťou a pred podávaním necháme postáť.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu